Josefina i nerea l’agricultura, la ramaderia i la pesca nerea y josefina

914 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
914
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Josefina i nerea l’agricultura, la ramaderia i la pesca nerea y josefina

 1. 1. Nerea RodríguezJosefina Pillonetto3r ACiències socialsIES Port D’Alcudia20-04-12L’AGRICULTURA, LA RAMADERIA I LAPESCA
 2. 2. ÍNDEX1-L’agricultura, la ramaderia i la pesca1.1-General1.2-Agricultura1.3-Ramaderia1.4-Pesca1.5-Explotació forestal
 3. 3. GENERAL
 4. 4. SECTOR PRIMARI QUÈ ÉS? El sector primari comprèn les activitats relacionades amb l’obtenció i la producció d’aliments 1.Agricultura 2.Ramaderia 3.Pesca 4.Explotació forestal
 5. 5. CARACTERÍSTIQUES És el primer dels tres sectors en que s’agrupen les activitats econòmiques. Actualment el 39% de la població treballa al sector primari. Hi ha grans diferències entre les diverses zones de la Terra.
 6. 6. EXEMPLES Agricultura Ramaderia Pesca Explotació forestal
 7. 7. EXCEDENT L’excedent és la part de la producció que sobra o és restant.
 8. 8. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Hi ha dos tipus d’excedent:  Excedent del consumidor  Excedent del productor Ex:  Excedent de tomàtigues.  Excedent d’arròs.
 9. 9. AGRICULTURA
 10. 10. QUÈ ÉS? És el conjunt de coneixements i dactivitats que tenen per objecte lexplotació del medi natural.
 11. 11. CARACTERÍSTIQUES Els condicionals fisics de l’agricultura són molt importants quan els grups humans disposen de pocs mitjans econòmics i tècnics. Les societats molt tecnificades poden superar més fàcilment qualculs d’aquests condicionants gràcies a l’aplicació de sistemes d’irrigació i d’adob, sòls artificials, etc.
 12. 12. EXEMPLES Camps de conreu
 13. 13. GEOGRAFIA AGRÀRIA Ciència que s’encarrega de l’estudi del sòl modificat per l’agricultura i tots els processos vinculats a la mateixa.
 14. 14. CARACTERÍSTIQUES El paisatge agrari esta determinat pel tipus i la combinació de varis components visibles.
 15. 15. PAISATGE AGRARI QUÈ ÉS? És una variant dels paisatges humans o resultants de l’acció de les persones en el medi natural amb diverses finalitats.
 16. 16. CARACTERÍSTIQUES Els elements que caracteritzen els paisatges agraris són:  Parcel·les  Sistemesde conreu  Poblament
 17. 17. EXEMPLES Camp obert o openfield Camp closos o bocage
 18. 18. AGRICULTURA INTENSIVA QUÈ ES I CARACTERÍSTIQUES És la producció agrícola de màxims rendiments en una àrea determinada mitjançant tractaments de l’ús del sòl y pràctiques especials de cultiu.
 19. 19. EXEMPLES En mà dobra, estan els conreus dhortícoles, com lespàrrec, que tot just està mecanitzada. En insums, ens trobem amb el cultiu de flors, que per arribar en perfectes condicions al mercat requereix dun ús de fitosanitaris important. Els cultius de capitalització intensiva són aquells que requereixen dun ambient controlat i una inversió en capital molt forta,especialment en instal · lacions, com poden ser un cultiu hidropònic en hivernacle.
 20. 20. AGRICULTURA EXTENSIVA QUÈ ÉS? És un sistema de producció agrícola que utilitza poc treball, fertilitzants i capital, en relació amb l’ àrea de terra cultivada.
 21. 21. CARCATERÍSTIQUES Es practica als llos poc poblats amb molt terreny. S’utilitza poca mà d’obra. Les màquines fan una bona part de la feina. S’utilitza el guaret.
 22. 22. EXEMPLES Una forma tradicional es troben en els països del Tercer Món, que utilitzen limitats recursos tècnics i una mà dobra relativament elevada, atès el baix nivell de maquinària agrícola utilitzada. El seu tipus extrem és lagricultura itinerant, sent comú a Àfrica i Sud-Amèrica. Una moderna, altament mecanitzada i industrialitzada específica dels països "nous" que disposen de grans extensions,especialment a Amèrica del Nord o a Àsia Central (Kazakhstan),però sovint amb una mà dobra limitada.
 23. 23. AGRICULTURA DE SUBSISTÈNCIA QUÈ ÉS? Està orientada a produir tot el que és necessari per a la supervivència.
 24. 24. CARACTERÍSTIQUES Les tècniques de conreu que s’utilitzen són rudimentàries i es basen en les que es varen desenvolupar durant el Neolític. Es treballa amb les mans i poques eines. El rendiment és molt baix. Quasi no hi ha excedents per al mercat.
 25. 25. EXEMPLES Agricultura itinerant per cremació, que es practica a l’Àfrica, a l’Amèrica del Sud i a diverses zones d’Àsia.
 26. 26. AGRICULTURA DE MERCAT És la forma d’agricultura en la qual la producció està destinada a ser venuda.
 27. 27. CARACTERÍSTIQUES Té dos grans objectius:  Augmentar les vendes  Reduir els costs Utilitza maquinària per fer la feina S’especialitza en la producció agrària d’un producte o uns quants. Té ràpida comercialització dels productes agraris.
 28. 28. EXEMPLES Es practica principalment a l’Amèrica del Nord, a l’Europa Occidental, al Japó, a Austràlia, a Nova Zelanda i a diverses zones de l’Argentina.
 29. 29. AGRICULTURA ITINERANT PER CREMACIÓ En aquest tipus d’agricultura els camps s’obtenen cremant els boscs o la sabana. En algunes regions de clima càlid i de vegetació densa es practica una agricultura itinerant de subsistència.
 30. 30. CARACTERÍSTIQUES Els camps són productius tres o quatre anys perquè els sòls s’erosionen i s’exhaureixen ràpidament. Els camps abandonats tornen lentament al seu estat original i poden tornar a ser conreats al cap d’uns quants anys. Els agricultors abandonen les terres i es desplacen a altres zones a iniciar de nou el proces.
 31. 31. EXEMPLES Es practica a l’Àfrica, a l’Amèrica del Sud i a diverses zones de l’Àsia.
 32. 32. AGRICULTURA EXTENSIVA DE SECÀ Aquest tipus d’agricultura es basa en l’associació de les activitats agrícoles i ramaderes.
 33. 33. CARACTERÍSTIQUES Gràcies a l’adob que proporcionen els animals és posible de fer una explotació permanent del sòl. Les terres te dultiu estan dividides en tres llenques separades per tanques. Les parcel·les segueixen una rotació triennal.
 34. 34. EXEMPLES Es fa a les zones seques de l’Àfrica.
 35. 35. AGRICULTURA IRRIGADA DE L’ARRÒS QUÈ ÉS? Allà on les pluges abunden a causa dels monsons es conrea arròs, una planta que empobreix el sòl i permet alimentar moltes persones.
 36. 36. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Té plujes abundants a causa del monsons, hiverns càlids i terres fèrtils. Aquesta agricultura és molt intensiva.
 37. 37. AGRICULTURA MEDITERRÀNIA És una agricultura tradicional que, a fi d’entrar en l’economia de mercat, ha hagut d’adaptar-se a noves tècniques amb la finalitat d’augmentar la producció i la rendibilitat.
 38. 38. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Se la coneix per tres cultius que donen lloc a paisatges característics: olivera, blat, vinya. Poseeix gran varietat de sistemes, desde les tècniques tradicionals com el guaret a tècniques avançades de regadiu, que permeten alts rendiments i cultius variats d horta, frutals cítrics i últimament de productes tropicals mitjançant la instalació dhivernacles Té lloc al mediterràni.
 39. 39. AGRICULTURA D’ESPECULACIÓ QUÈ ÉS? Té com a objectiu aconseguir molta producció d’uns productes determinats, de bona qualitat i amb un cost raonable.
 40. 40. CARACTERÍSTIQUES Vol aconseguir el major benefici possible al mercat internacional.
 41. 41. AGRICULTURA ESPECIALITZADA(EEUU) Es caracteritza per disposar de grans explotacions d’un monocultiu , per tenir explotacions molt tecnificades que necesiten poca mà d’obra i tenir una productivitat molt alta.
 42. 42. CARACTERÍSTIQUES Disposa de grans explotacions dedicades al monoconreu. Ex: conreu de blat, cotó,etc. Explotacions molt automatitzades que necessiten molta mà d’obra. S’utilitzen les tècniques i els coneixements per tal de seleccionar les llavors, lluitar contra les plagues, etc. Obtenen grans quantitats de productes de qualitat.
 43. 43. EXEMPLES L’agricultura especialitzada es troba a certes zones dels Estats Units.
 44. 44. AGRICULTURA DE PLANTACIÓ QUÈ ÉS? La agricultura de plantación está destinada a abastecer los mercados de los países ricos.
 45. 45. CARACTERÍSTIQUES Es caracteritza per ser explotacions dedicades al monocultiu. Utilitzar molta mà d’obra Realitzar grans inversions La explotació i comercialització la realitzen grans empreses transnacionals.
 46. 46. EXEMPLES Es troba a certes zones tropicals.
 47. 47. PARCEL.LA És un tros de terra sencer pertanyent a un sol o varis propietaris.
 48. 48. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Pot ser soport d’aprofitament en les condicions previstes en la normativa urbanística. Es diferencien en: mida, forma i límits. Una parcel·la es pot trobar a una finca.
 49. 49. BOCAGE(CAMPS CLOSOS) Es caracteritza pel fet de tenir parcel.les relativament grans i irregulars, tancades amb parets o tanques.
 50. 50. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES El Bocage està compost per petites parcel.les irregulars (terres de cultiu i prats), separades entre sí per tanques vives i per arbres que sobint bordetgen els camins. El bocage és típic de les regions atlàntiques dEuropa, com França Aquest paisatge és característic a l’Europa
 51. 51. OPENFIELD(CAMPS OBERTS) Són un sistema d’ordenació en els quals les parcel·les no estan separades per cap tipus de tanca.
 52. 52. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Les seves parcel·les són grans i irregulars. Estan tancades amb parets o tanques. Es pot trobar a l’Eruopa atlàntica.
 53. 53. POLICONREU Tipus d’agricultura que utilitza collites múltiples sobre la mateixa superfícies.
 54. 54. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES L’espai agrari es divideix en moltes parcel·les. Es conreen espècies diferents. Ex: policultiu d’horta.
 55. 55. MONOCONREU QUÈ ÉS? És la pràctica de cultivar una sola espècie de planta en una zona més o menys ampla.
 56. 56. CARACTERÍSTIQUESSón característiques la monocultura de larròs, del tabac i de la vinya en algunes regions. El concepte de monoconreu soposa al policonreu o conreu diversificat.
 57. 57. EXEMPLES Plantació de tomàtigues. Plantació d’arros.
 58. 58. PAISATGE DE REGADIU QUÈ ÉS I CARACTERÍSTIQUES Als paisatge de regadiu l’aigua s’extreu del subsòl o d’embassaments i, per mitjà de canals, síquies, aspers ors, etc. es condueix cap als camps.
 59. 59. EXEMPLES Els paisatges de regadiu es troben a llocs on la pluja no es molt abundant.
 60. 60. PAISATGE DE SECÀ QUÈ ÉS I CARACTERÍSTIQUES Només reben l’aigua de la pluja, encara que sovint es veuen tècniques de regadiu a paisatges de secà.
 61. 61. EXEMPLES Les dues depresions ibèriques, la de l’Ebre i el Guadalquivir, tenen un volum considerable de labradius de secà.
 62. 62. POBLAMENT RURAL DISPERS QUÈ ÉS? El poblament dispers resul ta de locupació de terres noves per migrants daltres regions, països o continents que van desenvolupantuna ampliació de les zones dagricultura pionera a partir de determinats centres urb ans de difusió.
 63. 63. CARACTERÍSTIQUES És el més freqüent. Es tracta d’una dispersió de cases a partir de primitius nuclis concentrats deguda al creixement demogràfic. Les cases mantenen amb els nuclis concentrats relacions religioses, socials i administratives o comercials.
 64. 64. EXEMPLESDins del poblament intercalar es distingeixen: El poblament de muntanya mitjana. El poblament tradicional de lEspanya costanera mediterrània i insular: consisteix en edificacions intercalessis agràries. El poblament de les *vegas andaluses i de certes zones manxegues: uneix al poblament concentrat predominant una gran varietat de construccions agràries intercalessis. El poblament periurbà: q es disposa al voltant de les ciutats en relació amb petites explotacions agràries, només rendibles per la proximitat del mercat urbà.
 65. 65. POBLAMENT RURAL CONCENTRAT QUÈ ÉS? És l’agrupament de les vivendes de l’aldea a un lugar concret, deixant l’altre per poder ser cultivat.
 66. 66. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES El major grau de conentració de la població es troba a les ciutat. Es tracta d’un procés progresiu. Es troba a llocs on la gent viu aprop, com finques no molt llunyanes.
 67. 67. MINIFUNDI QUÈ ÉS? Un minifundi és una finca rústica de dimensions reduïdes, la seva producciól és insuficient per a labastiment de la família
 68. 68. CARACTERÍSTIQUES No són necesariament petites propietats. És força freqüent que una gran propietat sarrendi a molts pagesos individuals en minifundis, o explotacions molt petites que no tenen la superfície suficient per a ésser rentables. També és possible el cas invers, una petita propietat que sexplota conjuntament amb daltres, que poden ser també petites, però que no constitueixen un minifundi perquè el conjunt té prou superfície per a ésser suficient.
 69. 69. LATIFUNDI QUÈ ÉS? Un latifundi és una explotació agrària de gran extensió.
 70. 70. CARACTERÍSTIQUES Caracteritzada per lús ineficaç dels recursos disponibles, baixos rendiments de la terra, baix nivell tecnològic i mà dobra assalariada
 71. 71. NOMADISME QUÈ ÉS? És un sistema de vida dalguns grups humans que es desplacen periòdicament o constantment dun lloc a un altre cercant condicions de vida millors.
 72. 72. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES És practicat pels grups humans deconomia caçadora-recol·lectora,els caçadors de lÀrtici els pobles dagricultura primitiva. La vida nòmada per excel·lència és la dels pobles deconomia ramadera, que han danar amb els ramats per cercar les pastures millors i els dipòsits daigua o de sal que convenen als animals. La societat dels pobles nòmades ramaders és sempre patriarcal, amb una forta divisió tribal . Els habitatges són sempre mòbils (tendes), i els objectes dús comú es redueixen al mínim possible, a fi que els trasllats dels grups siguin com més fàcils millor.
 73. 73. ROTACIÓ TRIENNAL DE CONREUS És un metode de cultiu que distribuía la terra de labor en 3 grans parts equivalents en les que s’anava rotant els cultius.
 74. 74. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES En aquest sistema, que perdura en alguns països fins al segle XIX només quedava improductiva una tercera part de la zona de cultiu i cada any es disposava duna collita a lestiu (cereals) i una altra a lhivern (llegums). EXEMPLES Guaret Sistema Norfolk
 75. 75. GUARET El guaret (també anomenat goret) és una pràctica agrícola ancestral per tal devitar esgotar el sòl.
 76. 76. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Estava lligada amb el sistema de rotació de conreus, especialment a lagricultura de secà. Actualment està en regressió ja que la disponibilitat de fertilitzants i la intensificació de lagricultura permeten en molts casos prescindir-ne La tècnica tradicional, coneguda als Estats Units com a Fallow només es fa en zones de pluviometria inferior a 500 litres anuals.
 77. 77. BANCAL O FEIXA Peça de terra de conreu en forma de terrassa, sovint construïda amb marges de paret seca als vessants muntanyencs. La imatge no se correspon amb el concepte
 78. 78. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Es típica dels països dagricultura pobra i dèpoques de necessitat per fam i pressió demogràfica, com les àrees mediterrànies (normalment de vinya i oliveres) o lÀsia dels monsons. La baixa rendibilitat obliga a un progressiu i cíclic abandó de les feixes.
 79. 79. RAMADERIA La ramaderia és lactivitat humana consistent en la domesticació i explotació danimals per obtenir-ne aliment, productes derivats o serveis .
 80. 80. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES El bestiar és font daliment: carn, llet i subproductes. El bestiar converteix en carn de valor econòmic elevat, plantes, herbes el valor econòmic directe és molt menor. Utilitza terra no gaire apta per a lagricultura i per tant fa que el seu valor econòmica sincrementi, són pastures. Contribueix a mantenir lequilibri ecològic ja que torna a terra, mitjançant excretes, gran part de la fertilitat de les plantes que consumeix. EXEMPLES Llana, cuir, etc.
 81. 81. RAMADERIA TRADICIONAL És la que acostuma a complementar lagricultra, perquè el bestiar serveix per treballar el camp i produir adobs
 82. 82. CARACTERÍSTIQUES Es practica a zones intertropicals, a diverses zones monsòniques i a certes zones mediterrànies. El ramat salimenta amb les restes de les collites i pastuara als guarets i muntanyes.
 83. 83. EXEMPLES Un exemple de ramaderia tradiconal és el pastuartge nòmada del Tibet.
 84. 84. RAMADERIA DE MERCAT Lobjectiu daquesta ramaderia és vendre la producció al mercat i obtenir-ne el màxim benefici.
 85. 85. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Zones de clima temperat (extensiva), els prats naturals serveixen daliment al bestiar oví i boví la producció es destina al mercado.Se sol localitzar en les grans planes dAmèrica de Nord, Argentina, Austràlia i Europa. Zones de clima temperat (intensiva), predomina el bestiar boví per a lobtenció de llet i derivats lactis, el porcí i aviram. Sol practicar-se de forma intensiva.
 86. 86. RAMADERIA INTENSIVA És la que es practica en explotacions molt especialitzades en les quals es destina molt de capital a mà dobra, inversions, instal·lacions i aliments per al bestiar.
 87. 87. CARACTERÍSTIQUES Els animals són criats en estables o granges en règim destabulació. Es dedica de manera preferent al bestiar boví per obtenir-ne carn i llet, i a lavicultura.
 88. 88. EXEMPLES Lexemple de ramaderia intensiva és la avicultura, en la qual existeix una selecció artificial de gallines, bé sigui per a la producció dous o carn.
 89. 89. RAMADERIA EXTENSIVA Es practica a llocs que disposen de molt de terreny de pastura.
 90. 90. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Es caracteritzen essencialment per formar part dun ecosistema natural modificat per lhome. Necesita poca mà dobra perquè els ramats pasturen lliurement. EXEMPLES Cries d’animals
 91. 91. RAMADERIA ESTABULADA El ramat salimenta amb pinsos a les granges o en estables.
 92. 92. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Es troba sotmesa a constants controls sanitaris i de qualitat dels productes. És propia dels paisos desenvolupats dEuropa i dAmèria del Nord.
 93. 93. RAMADERIA SEMIESTABULADA És un tipus de ramaderia intensiva en la qual el bestiar salimenta de les pastures naturals a lestiu farratges la resta de lany.
 94. 94. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES És un tipus de ramaderia intensiva en què el bestiar salimenta de pastures naturals a lestiu i de farratges la resta de lany. Es troba a llocs com la zona atlàntica dEruopa, dels Estats Units, de Nova Zelanda i de certes zones dalta muntanya.
 95. 95. RAMADERIA NO ESTABULADA Els animals salimenten exclusivament de les pastures naturals.
 96. 96. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Es tracta duna ramaderia extensiva que es dedica, principalment, a lobtenció de carn. Es practica a zones poc poblades de loest dels EUA, a lArgentina, a Austràlia i a la República de Sud-àfrica.
 97. 97. TRANSHUMÀNCIA És la migració estacional dels ramats a la recerca de les pastures allà on nhi hagi segons lèpoca de lany.
 98. 98. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Es defineix com un tipus de pastura en continu moviment, adaptant-se en lespai a zones de productivitat canviant. Es diferencia del nomadisme a tenir assentaments estacionals fixos i un nucli principal fix (poble) del qual prové la població que la practica. Exemples daquesta situació poden ser certs sistemes tropicals amb zones de clima equatorial i altres de clima monsònic.
 99. 99. PESCA És lesport de capturar peix (per a menjar o com a trofeu), i també la indústria basada en la captura de peixos.
 100. 100. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES La pesca ha consistit en una de les activitats econòmiques més primerenques de molts pobles del món. Entre les arts de pesca més comuns es poden citar la darrossegament, la pesca al setge, la pesca al curricà, lalmadrava, el tremall, la pesca a palangre i les xarxes de deriva.
 101. 101. PESCA TRADICIONAL O ARTESANA La pesca artesanal és un tipus d’activitat pesquera que utilitza tècniques tradicionals amb poc desenvolupament tecnològic.
 102. 102. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Es fa prop de la costa i utilitza la força humana i ormeigs de pesca senzilss. Les tècniques de pesca que sutilitzen són variades. Com a exemple, es manté a regions poc desenvolupades.
 103. 103. PESCA INDUSTRIAL És la que té com a objectiu obtenir un gran nombre de captures.
 104. 104. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Necessita recursos economics per equipar els vaixells i investigar nous sistemes de pesca. També necesita tecnologia avançada per augmentar el volum de les caputres i que lactivitat sigui rendible.
 105. 105. PESCA COSTANERA A la pesca costanera els vaixells no són gaire grans i sallunyen poc de la costa.
 106. 106. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Cada dia tornen a port per desembarcar caputres i les caputres són cada vegada menys nobreses perquè els fons sexhaureixen.
 107. 107. PESCA D’ALTURA La duen a terme les flotes més importants, que disposen de vaixells grans i ben equipats que sestan a alta mar setmanes o mesos.
 108. 108. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Duen radars per detectar els bancs de peixos i la direcció i la velocitat a què es desplacen. També duen sonars per mesurar la importància dels bancs detectats.
 109. 109. GRAN PESCA Són països que tenen unitats que pesquen en aigües molt llunyanes juntament amb grans vaixells dabastament.
 110. 110. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Diariament surten a pescar nombroses embarcacions. El peix es classifica i se sala, es congela o es posa en conversva. Alguns exemples són: Japó i Rússia.
 111. 111. PESCA D’ARROSSEGAMENT Consisteix en lús de xarxes que agranen els fons marins.
 112. 112. CARACTERÍSTIQUES És un sistema molt productiu, ja que permet per nombroses captures. Aquesta tècnica destrossa les cries dels peixos i arrabassa la flora marina.
 113. 113. PESCA AMB DESCÀRREGUES ELÈCTRIQUES Aquesta tècnica atreu les possibles captures cap a zones en les quals els peixos són xuclats i dipositats al vaixell.
 114. 114. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Aquesta tècnica impedeix el pas dels peixos i els concentra a zones on són capturats per mitjà de trompes aspiradores.
 115. 115. CALADOR Un calador és un lloc apropiat per fer-hi la pesca, on els pescadors tiren les xarxes de pesca.
 116. 116. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Sacostumen a estar a: les zones on la plataforma continental és extensa, com passa, per exemple, al Mar del Nord A les zones de contacte entre corrents marins freds i càlids hi ha les zones costaneres prop de les quals passa un corrent marí fred.
 117. 117. AQÜICULTURA Laqüicultura és la tecnologia aplicada a la cria, reproducció i cultiu de les espècies que viuen en laigua salada o dolça, tant siguin animals com vegetals.
 118. 118. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Les finalitats de laqüicultura poden ser alimentàries, de repoblació o de caire científic. Laqüicultura rep noms específics segons lespècie que es tracti. Exemples: algicultura, peneicultura
 119. 119. AIGÜES JURISDICCIONALS La tradició marítima es basava en la lliure utilització dels mars, fins que Nacions Unides va reconèixer el dret de cada país a disposar de les pròpies aigües territorials.
 120. 120. CARACTERÍSTIQUES Els països amb flotes pesqueres importants varen haver dabandonar qualcuns dels seus caladors tradicionals.
 121. 121. EXPLOTACIÓ FORESTAL Lexplotació forestal, està orientada principalment a lobtenció de fusta destinada a la fabricació dobjectes, el combustible, la producció paperera, etc.
 122. 122. EXEMPLES Explotació de les selves
 123. 123. SILVICULTURA La silvicultura és la ciència, la tècnica i lart de gestionar les masses forestals. DEFINICIÓ MILLORABLE
 124. 124. CARACTERÍSTIQUES I EXEMPLES Té el paper dajudar a evolucionar els boscos aprofitant els factors ecològics. El silvicultor vetlla principalment per la regeneració, la formació i la collita dels arbres. La silvicultura permet obtenir un valor econòmic, paisatgístic i mediambiental. Exemples: Plantació davet de Douglas.
 125. 125. BIBLIOGRAFIA http://www.slideshare.net/Txeli/sector-primari http://geo3r.blogspot.com.es http://www.google.es Llibre de socials http://www.fao.org/DOCREP/005/Y3918S/y3918s10.htm http://www.bioterra.info/index.php http://www.rtve.es/alacarta/videos/television/union- europea-podria-vetar-pesca-atun-rojo-por- sobreexplotacion/700794/ http://www.buxaweb.com/historia/socials/geografia.htm http://www.wikipedia.com Etc.

×