01 Renaixement 1. Introduccio

6,468 views
5,731 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Recomano la lectura de la novel.la 'Els Colors del Cel'. Una passejada per la Florència del Renaixement, narrada en primera persona per un testimoni de l'època, molt proper a Miquel Àngel. Les relacions de l'artista amb Leonardo da Vinci, tota l'evolució dels treballs a la volta de la Capella Sixtina, i, en definitiva, tot el que van compartir i com es van formar els dos grans genis. Una trama molt apassionant i misteriosa amb l'art de fons, que es desenvolupa als escenaris més emblemàtics d'una època cabdal de la història d'Occident.

  http://www.bubok.es/libros/218770/ELS-COLORS-DEL-CEL
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
6,468
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,265
Actions
Shares
0
Downloads
83
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

01 Renaixement 1. Introduccio

 1. 1. EL RENAIXEMENT
 2. 2. INTRODUCCIÓ 1.1 INTRODUCCIÓ 1.1.1 Què vol dir “Renaixament”? 1.1.2 Entorn Històric 1.1.3 Cronologia 1.1.4 Humanisme i Renaixement. La consideració social de l’artista. El mecenatge 1.1.5 Característiques definitòries de l’Art Renaixentista.
 3. 3. 1.1.1 Què vol dir “Renaixement”? Què Renaixement” El Renaixement sorgeix a Florència al segle XV, en un Florè XV període de prosperitat econòmica i de grans mecenes (ex. família dels Medici). Ben aviat es va expandir per les ciutats italianes: Venècia, Milà, Màntua, Urbino… i sobretot a Roma. «Renaixement» va ser l'orgullosa autodenominació que autodenominació els teòrics i artistes adoptaren en impulsar el que pretenien que fos un «re-naixement» dels ideals estètics re-naixement» estè del món grecoromà. mó grecoromà
 4. 4. 1.1.2 Entorn Històric Trets característics del pas de l’Edat Mitjana a la Modernitat: caracterí Modernitat: El resorgiment del comerç i de la vida urbana Aparició de la burgesia Formació de poders monàrquics forts Grans descobriments geogràfics Difusió de la filosofia clàssica. Humanisme Impuls dels coneixements científics Desenvolupament de les Universitats i aparició de l’Impremta
 5. 5. 1.1.3 Cronologia El Renaixement va néixer a Itàlia a principis del segle XV i es va desenvolupar paral·lelament a l’expansió econòmica i comercial dels segles XV i XVI. Tres grans Fases: 1) Primer Renaixement o Quattrocento (segle XV) 2) Alt Renaixement o Cinquecento (primer terç del segle XVI). Al final del segle XV el Renaixement es va escampar per diverses ciutats d’Itàlia i d’Europa i la capital de l’art passà de Florència a Roma. 3) Manierisme i difusió del Renaixement a la resta d’Europa: segle XVI.
 6. 6. 1.1.4 Humanisme i Renaixement Humanisme: Humanisme L’ésser humà és el centre de totes les reflexions. Redescobriment de l’herència cultural i artística de l’Antiguitat greco-romana. EDAT MITJANA RENAIXEMENT Home) Teocentrisme (Déu) Antropocentrisme (Home)
 7. 7. l’ Clientela de l’Art. El Mecenatge EDAT MITJANA RENAIXEMENT Comitent Mecenes Els Mecenes (Prínceps, Papes, cardenals, nobles, gremis, ajuntaments…) juguen un paper decisiu: protegeixen l’art per demostrar i augmentar el seu poder, i despertar la nova consciència humanista. Destaquen els Medicis a Florència, el Papa Juli II a Roma...
 8. 8. consideració l’ La consideració social de l’artista EDAT MITJANA RENAIXEMENT Artesà Artesà “Artista” Artista” Treballador “manual” Persona “intel·lectual”
 9. 9. 1.1.5 Característiques definitòries de Caracterí l’Art Renaixentista Descobriment i l’aplicació sistemàtica de les lleis de la lineal. perspectiva lineal La consideració de l’art antic (Grècia i Roma) com a bellesa. model de bellesa L’actitud antropocèntrica L’home és la mesura de totes antropocèntrica: les coses. Consideració de la naturalesa com a model a partir del qual elaborar models de bellesa.
 10. 10. Perspectiva Lineal Leonardo, Sant Sopar. (1495-1497)
 11. 11. Darrer Sopar. Sant Angelo in Formis Leonardo. Sant Sopar
 12. 12. Art Antic com ideal de bellesa

×