PERSEDIAAN MENGAJAR PENDIDIKAN SENI VISUALTahun   : 3 Merah (30 Orang)Modul   : Bidang Membentuk dan Membuat BinaanA...
STANDARD KANDUNGAN1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, rupa, bentuk, warna,imbangan, dan kepelbag...
3.2 Aplikasi Seni      Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik    ...
STANDARD PEMBELAJARAN             ILUSTRASI AKTIVITIPersepsi Estetik   Guru mempamerkan contoh kincir angi...
menarik.   -  Menggunting ikut garisan dan lipat membentuk kincir     angin dan gamkan butang baju sebagai hiasan...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kssr persediaan mengajar pendidikan seni visual kincir angin kertas

1,342 views

Published on

membentuk dan membuat binaan

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,342
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
42
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kssr persediaan mengajar pendidikan seni visual kincir angin kertas

 1. 1. PERSEDIAAN MENGAJAR PENDIDIKAN SENI VISUALTahun : 3 Merah (30 Orang)Modul : Bidang Membentuk dan Membuat BinaanAktiviti : Gunting dan LipatTema : Objek Buatan ManusiaTajuk : Hiasan Dinding Kincir Angin KertasMasa : 60 minitMedia : Alat: Gunting, pensil, gam kertas, gam UHU Bahan: Kertas bercorak, kertas warna, butang baju, mounting board, huruf hiasan, dan Kayu ais krim yang diwarnakan.BBM : Laptop, LCD projector, dan contoh hiasan dinding kincir angin kertas.EMK : Keusahawan, Kreativiti dan Inovasi.
 2. 2. STANDARD KANDUNGAN1. Persepsi dan pemahaman bahasa seni visual seperti garisan, rupa, bentuk, warna,imbangan, dan kepelbagaian yangterdapat pada alam semula jadi, objek buatan manusia,dan karya lukisan.2. Aplikasi pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual menerusi penentuan media dan teknik dalam aktivitimembuat lukisan.3. Penzahiran idea melalui pelbagai sumber, kajian, dan teknologi dalam penghasilan karya.4. Apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual, sejarah seni,dan budayaSTANDARD PEMBELAJARAN3.1 Persepsi Estetik Murid dapat mengenal, memahami, dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada teknik gunting dan lipat. 3.1.1 Unsur seni 3.1.1.1 Bentuk – konkrit 3.1.1.2 Ruang - nyata 3.1.2 Prinsip rekaan 3.1.2.1 Kepelbagaian - bentuk 3.1.2.2 Ritma dan pergerakan – susun atur objek pada hiasan dinding. 3.1.2.3 Imbangan – simetri atau tidak simetri atau gabungan imbangan.
 3. 3. 3.2 Aplikasi Seni Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual, media, serta proses dan teknik origami. 3.2.1 Mengenal dan menyatakan jenis-jenis media dalam penghasillan karya seni 3.2.1.1 Alat: Gunting, pensil, gam kertas, gam UHU 3.2.1.2 Bahan: Kertas bercorak, kertas warna, butang baju, mounting board, huruf hiasan, dan kayu ais krim yang diwarnakan. 3.2.2 Mengetahui penggunaan media serta teknik dan proses dalam penghasilan karya.3.3 Ekspresi Kreatif Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan bahasa seni visual, kefahaman media, serta kemahiran proses dan teknik dalam penghasilan karya. 3.3.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 3.3.2 Mengaplikasikan proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan lukisan 3.3.3 Menggunakan bahasa seni visual: garisan, rupa, bentuk, warna, imbangan, dan kepelbagaiandalam penghasilan lukisan3.4 Apresiasi Seni Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan dengan memberikan penekanan pada bahasa seni visual. 3.4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 3.4.2 Menghargai dan menyatakan karya sendiri dan rakan secara lisan.
 4. 4. STANDARD PEMBELAJARAN ILUSTRASI AKTIVITIPersepsi Estetik Guru mempamerkan contoh kincir angin kertas (gambar/bahan maujud). Guru menceritakan berkenaan asal usul permainan kincir angin kertas. Guru membincangkan bahasa seni visual yang ada pada bahan maujud tersebut.Aplikasi Seni Guru menyatakan media yang akan digunakan dalam penghasilan hiasan dinding kincir angin kertas. Guru menunjuk cara menghasilkan ‘Hiasan Dinding Kincir Angin Kertas’. - Ukur saiz pembalut buku kepada empat segi sama. - Menampal kertas warna untuk mendapat warna yang 1.
 5. 5. menarik. - Menggunting ikut garisan dan lipat membentuk kincir angin dan gamkan butang baju sebagai hiasan. - Ambil mounting board dan hiaskan kincir angin kertas beserta hiasan lain mengikut kreativiti. 2. 3.Ekspresi Kreatif Murid menghasilkan kincir angin kertas. Murid menghasilkan hiasan dinding berpandukan cara 4. 5. yang ditunjukkan oleh guru secara berkumpulan. Murid menggunakan kreativiti dalam menghasilkan hiasan dinding kincir angin kertas.Apresiasi Seni Visual 6. 7. Murid mempamerkan hasil iaitu hiasan dinding kincir angin kertas mengikut kumpulan masing-masing. Murid menceritakan pengalaman menghasilkan hiasan tersebut. 8. 9.

×