Tema 12

983 views
622 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
983
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
60
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tema 12

 1. 1. COLONITZACIONS A LA PENÍNSULA IBÈRICA Ciències socials, geografia i història Primer curs www.vicensvives.com
 2. 2.  Al llarg del I mil·leni a.C., una sèrie de pobles del Mediterrani oriental (fenicis, grecs i cartaginesos) van arribar a la Península Ibèrica, on van fundar factories comercials i colònies.
 3. 3.  A Catalunya, els més importants van ser els grecs.  Van desembarcar a Empúries ,  Posteriorment van fundar també la colònia de Rhode (Roses).  El contacte entre la població indígena i els colonitzadors va donar lloc a la cultura ibèrica
 4. 4. 12  Entre els segles X i VIII a.C., els fenicis, provinents de l’actual Líban, van establir nombroses colònies al sud de la Península, com Gàdir (Cadis) i Malaca (Màlaga), des d’on comerciaven amb els indígenes, com el regne de Tartessos.
 5. 5.  Al segle VII a.C., van arribar a les costes de Catalunya i es van establir a la zona de l’Ebre.  Utilitzaven el riu per endinsar-se cap a l’interior.  Intercanviaven vi i oli per metalls, com coure i bronze.
 6. 6.  Al segle VI a.C., Cartago, la colònia fenícia s’havia convertit en la gran potència marítima i comercial del Mediterrani occidental. Moneda hispano cartaginesa
 7. 7.  Funden diverses colònies:  Rhode, Empòrion, Hemeroskopeion… i van comerç amb els pobles indígenes.  Com els cartagineses dominaven el sud peninsular, els grecs van centrar la seva activitat al nord, especialment a Empòrion.  Aquesta colònia va esdevenir un enclavament comercial fonamental en el Mediterrani occidental.
 8. 8.  Els grecs van comerciar i conviure pacíficament amb els pobles indígenes veïns (indigets).  Van introduir per primer cop l’us de la moneda  L’escriptura.  La metal·lúrgia del ferro  El conreu de la vinya i l’olivera.
 9. 9.   Cap a l’any 575 a.C., grecs procedents de la colònia grega de Massàlia (Marsella) fundaren a prop de la desembocadura del riu Fluvià la colònia d’Empòrion. Empòrion, que en grec significa mercat, per la seva activitat comercial.
 10. 10. 12
 11. 11.  Abans de l’arribada dels romans, les terres de l’actual Catalunya van estar habitades per diverses tribus ibèriques (laietans, ilergets) que, tot i ser independents, tenien trets culturals comuns.  La seva economia es basava en:  la ramaderia (cabres, ovelles, porcs)  l’agricultura (cereals, oliveres, vinyes i llegums).
 12. 12.  Mantenien contactes comercials i culturals amb les altres tribus ibèriques, grecs, fenicis, cartaginesos i els seus veïns celtes. ◦ El·laboraven teixits ◦ Produïen objectes de ceràmica ◦ Coneixien la metal·lúrgia del bronze i del ferro, ◦ Encunyaven moneda ◦ Tenien escriptura pròpia.
 13. 13. 12    Solien estar situats en llocs enlairats i sovint fortificats amb muralles. A Catalunya són nombroses les restes de poblats ibèrics. Ullastret
 14. 14. 12
 15. 15. 12  Els ibers van ser el primer poble peninsular que va emprar l’escriptura.  S’han trobat nombroses inscripcions sobre plaques de plom, ceràmica i monedes, però no s’ha pogut desxifrar.
 16. 16. 12  Els ibers mantenien contactes amb els seus veïns: els celtes.  Aquets grups habitaven a les regions del centre, oest i nord de la Península Ibèrica.  Els celtes eren:  Ramaders i agricultors seminòmades  coneixien la metal·lúrgia del ferro  Treballaven la ceràmica  Els teixits de la llana i fabricaven eines de ferro i de bronze.  Vivien en poblats petits (castros) Els seus habitatges eren de planta circular.
 17. 17. 12

×