Tema 10 . catalunya

473 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
473
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
159
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tema 10 . catalunya

  1. 1. CRISI RESTAURACIÓ, REPÚBLICA I GUERRA CIVIL
  2. 2. La Generalitat provisional Després de la victòria electoral, Francesc Macià, principal dirigent d’Esquerra Republicana de Catalunya, va proclamar la República Catalana dins la Federació Ibèrica. Es va crear un govern provisional, la Generalitat. El nou govern català es va proposar l’elaboració d’un Estatut d’Autonomia. El 1932 va ser aprovat l’Estatut.
  3. 3. Generalitat provisional de Catalunya, 1932
  4. 4. L’Estatut d’Autonomia del 1932 L’Estatut del 1932 reconeixia Catalunya com una regió autònoma dins de l’Estat espanyol. Les institucions bàsiques de la Catalunya autònoma eren el Parlament, el Consell Executiu o govern de la Generalitat i el President. La Justícia quedava en mans del govern de Madrid. El català i el castellà eren reconeguts com a llengües oficials.
  5. 5. Estatut de Catalunya, 1932
  6. 6. Les forces polítiques El partit més important era Esquerra Republicana de Catalunya, liderada per Macià i Companys. A la dreta hi havia la Lliga Regionalista, que va anomenar-se Lliga Catalana. Al centre es trobaven Acció Catalana Republicana i Unió Democràtica de Catalunya. El sindicat anarquista (CNT) era la força majoritària entre els obrers. També hi havia partits de caire marxista, com el Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) i el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Les primeres eleccions al Parlament es van celebrar el 1932 i van donar la victòria a Esquerra Republicana.
  7. 7. Eleccions al Parlament
  8. 8. L’obra de la Generalitat La Generalitat va continuar i ampliar la política iniciada per la Mancomunitat de Catalunya. La Generalitat va crear escoles i centres d’ensenyament secundari i professional, com també la Universitat Autònoma. Es van millorar les condicions laborals i salarials dels mestres, es va introduir la coeducació i es van engegar moviments de renovació pedagògica. Pel que fa a la llengua, es va aprofundir en la normalització del català i es va publicar el diccionari de la llengua catalana de Pompeu Fabra.

×