INDUSTRIALITZACIÓ

819 views
733 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
819
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
161
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

INDUSTRIALITZACIÓ

 1. 1. POLIS 4 Ciències socials, història INDUSTRIALITZACIÓ Quart curs Alicia Santiago Tamame
 2. 2. LA INDÚSTRIA TÈXTIL CATALANA A mitjan segle XVIII, a Catalunya ja existia una important producció manufacturera d’indianes  (tipus de estampat sobre teles de cotó o lli). .
 3. 3. LA INDÚSTRIA TÈXTIL CATALANA La prohibició, l’any 1802, d’importar cotó filat va estimular la proliferació de filatures i el naixement de la indústria tèxtil moderna. Cap al 1830 aquesta indústria tèxtil va iniciar un procés de mecanització. Al 1833 va començar a funcionar la primera màquina de vapor. A partir de 1860, moltes indústries es van establir als marges dels rius per poder substituir el carbó per energia hidràulica, i van constituir colònies industrials.
 4. 4. 05UN VAPOR
 5. 5. 05COLÒNIA TEXTIL
 6. 6. 05LA SIDERÚRGIA Els primers alts forns es van instal·lar a Andalusia. Astúries va ser l’altre gran centre siderúrgic. Però va ser al País Basc on es va consolidar una indústria siderúrgica potent. Les raons del seu èxit es troben en la creació d’un eix comercial pel qual s’exportava ferro a la Gran Bretanya a canvi de la importació de carbó de coc gal·lès, que era millor i més barat. A partir del desenvolupament siderúrgic, la indústria basca es va diversificar i van sorgir noves empreses de construcció mecànica i naval.
 7. 7. ELS OBSTACLES PER A LAINDUSTRIALITZACIÓ A Espanya, la industrialització es va produir amb retard en relació amb els països europeus més avançats. Els factors principals que van influir negativament en la industrialització espanyola eren:  L’escassa capacitat de compra de la població espanyola.  La manca d’inversions i l’absència de burgesia industrial.  Els problemes de transport.  La posició allunyada d’Espanya respecte dels nuclis més industrialitzats d’Europa.
 8. 8. L’EXPLOTACIÓ MINERA El subsòl espanyol és ric en jaciments miners i la seva explotació massiva va començar a partir de la legislació de mines de 1868. Van ser importants els jaciments de plom, coure, mercuri i zinc. Les dues activitats mineres principals d’aquest període estaven relacionades amb el carbó i el ferro, a causa de l’expansió de la siderúrgia. Els jaciments d’hulla més importants eren a Astúries. Les mines de ferro principals eren a Biscaia.
 9. 9. 05LA CONSTRUCCIÓ DEL FERROCARRIL La construcció de la xarxa de ferrocarrils no es fa fins a la Llei General de Ferrocarrils de juny de 1855. Es necessitava construir amb rapidesa la xarxa ferroviària per estimular el comerç interior i, per això, la majoria de materials es van importar, ja que no hi havia prou ferro. D’aquesta manera, la siderúrgia espanyola no va aprofitar l’ocasió de beneficiar-se de la demanda provocada per la construcció del ferrocarril.
 10. 10. 05LA CONSTRUCCIÓ DEL FERROCARRIL El ferrocarril va tenir efectes positius per a l’economia espanyola, ja que va afavorir el trasllat de persones i mercaderies.
 11. 11. 05LES LÍNIES FÈRRIES A ESPANYA
 12. 12. NOVES ENERGIES I NOVES INDÚSTRIES Des del final del segle XIX es van començar a utilitzar l’electricitat i el petroli. L’electricitat va fer possible una mecanització més àmplia de la producció industrial, així com la disminució dels costos de producció i el descens dels preus. La difusió del petroli com a combustible i la invenció del motor d’explosió van obrir pas a la indústria de l’automòbil. Les necessitats creixents de maquinària de tota mena van estimular l’expansió de la indústria metal·lúrgica a finals del segle XIX.
 13. 13. 5.1. NOVES ENERGIES I NOVES05INDÚSTRIES Des del final del segle XIX es van començar a utilitzar l’electricitat i el petroli. L’electricitat va fer possible una mecanització més àmplia de la producció industrial, així com la disminució dels costos de producció i el descens dels preus. La difusió del petroli com a combustible i la invenció del motor d’explosió van obrir pas a la indústria de l’automòbil. Les necessitats creixents de maquinària de tota mena van estimular l’expansió de la indústria metal·lúrgica a finals del segle XIX.
 14. 14. AUTOMÒBIL HISPANO-SUIZA
 15. 15. EXPANSIÓ INDUSTRIAL I DESEQUILIBRIS Des de finals del segle XIX, la indústria es va estendre no només a Catalunya i al País Basc, sinó també per unes altres zones. Es va consolidar un sector industrial a Astúries i a la Comunitat Valenciana, i Madrid es va convertir en la tercera regió industrial d’Espanya. L’expansió industrial també es va veure afavorida pel fort creixement demogràfic. Malgrat aquesta expansió de l’economia, hi va continuar havent a Espanya desequilibris profunds en la distribució regional de la riquesa.
 16. 16. DE LA SOCIETAT ESTAMENTAL A LASOCIETAT DE CLASSES La revolució liberal i el procés d’industrialització van transformar la societat catalana i espanyola. Els estaments característics de l’Antic Règim van deixar pas a una societat de classes pròpia d’un Estat capitalista. A Espanya predominava el sector agrícola, la burgesia era feble i la noblesa conservava molta influència. A Catalunya, el desenvolupament industrial va donar pas a una societat on la noblesa va anar perdent influència tan econòmica com social, i la burgesia industrial creixia en nombre i rellevància.
 17. 17. LES NOVES CLASSES DIRIGENTS La noblesa terratinent va continuar tenint un paper rellevant en la societat. L’alta burgesia compartia amb la noblesa el seu predomini social i era la propietària de les noves indústries, les grans companyies i els bancs. La burgesia mitjana era escassa i estava constituïda per petits empresaris industrials, comerciants, etc.
 18. 18. NONELLR. CASAS
 19. 19. LES CLASSES POPULARS La pagesia constituïa la majoria de la població i les seves condicions de vida eren precàries. A molts llocs no tenien terres o eren insuficients per mantenir una família i havien de treballar com a jornalers per uns salaris molt baixos. Això explica les revoltes pageses del segle. A Catalunya, les condicions dels pagesos eren més bones perquè tenien contractes d’arrendament a llarg termini.
 20. 20. ELS INICIS DE L’OBRERISME La majoria d’obrers catalans del segle XIX treballaven a la indústria tèxtil. Les primeres formes de protesta van tenir un caràcter luddista (voc), però aviat els treballadors van crear els sindicats. El 1840 es va fundar a Barcelona el primer sindicat: l’Associació de Teixidors de Barcelona. El 1855 va tenir lloc a Barcelona la primera vaga general realitzada a Espanya.
 21. 21. L’ANARQUISME L’anarquisme va arrelar molt fortament entre els obrers de Catalunya i la pagesia andalusa. A finals del segle XIX, l’anarquisme va defensar la formació de grups autònoms que atemptessin contra la societat burgesa i capitalista. Es van produir molts atemptats anarquistes a Catalunya i la societat va entrar en una gran espiral de violència.La proliferació d’atemptats va impulsar que grups d’anarquistes contraris a la violència fundessin sindicats obrers.
 22. 22. MIJAÍLBAKUNIN
 23. 23. EL SOCIALISME El marxisme va tenir més influència entre els proletariats madrileny, basc i asturià. Els marxistes van fundar el Partido Socialista Obrero Español (PSOE) i el 1888 van impulsar la creació d’un sindicat socialista, la Unió General de Treballadors (UGT). Els socialistes defensaven la participació en les eleccions. Tot i que el sufragi universal (1890) va obrir noves expectatives electorals, la influència del socialisme a Espanya va créixer lentament.
 24. 24. KARL MARX

×