Fragmentació mon antic

1,044 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,044
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
70
Actions
Shares
0
Downloads
31
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fragmentació mon antic

 1. 1. www.vicensvives.com POLIS 1 Ciències socials, geografia i història Primer curs LA FRAGMENTACIO DEL MON ANTIC UD 16 A.S.T
 2. 2. L’Imperi entra en crisi  A partir de segle III d.C., l’Imperi va haver d’enfrontar-se a un seguit de problemes.  Les fronteres es van tornar insegures a causa dels atacs continuats dels pobles germànics (bàrbars).  L’autoritat imperial es va afeblir i van començar les revoltes contra l’emperador.  També hi havien problemes econòmics.
 3. 3. La divisió de l’Imperi  L’any 395, per facilitar-ne la defensa, l’emperador Teodosi va dividir l’Imperi entre els seus fills, Arcadi i Honori.  Imperi Romà d’Occident (Honori)  Imperi Romà d’Orient (Arcadi) Teodosi
 4. 4. La divisió de l’Imperi  A l’Imperi d’Orient (Bizantí) l’emperador va saber mantenir l’autoritat i defensar les fronteres.  A l’Occident, l’Imperi es va enfonsar.
 5. 5. La fi de l’Imperi d’Occident  Al començament del segle V, els pobles germànics van travessar les fronteres i entraren a l’Imperi occidental.  Els pobles invasors es van anar instal·lant a Occident i crearen regnes independents.  La caiguda de l’últim emperador romà d’Occident (Ròmul Agústul) marca la fi de l’Antiguitat i el començament de l’Edat Mitjana. Abdicació de Ròmul Augústul
 6. 6.  Amb l’enfonsament de l’Imperi Romà, es va fragmentar la unitat cultural del Mediterrani.  L’Imperi Romà d’Orient (Bizantí) es va mantenir durant gairebé mil anys més.
 7. 7.  Els pobles bàrbars:  Van ocupar les terres de l’Imperi romà,però no van imposar la seva forma de vida a les poblacions conquerides.  El llatí va continuar essent la llengua oficial.  El cristianisme va acabar imposant-se com a religió oficial.
 8. 8.  Els pobles bàrbars
 9. 9. La ruralització d’Occident  La desaparició de l’Imperi Romà va crear un clima d’inseguretat a Occident.  La inseguretat en les comunicacions va provocar la desaparició de l’activitat comercial  la població abandona les ciutats i va buscar refugi a les explotacions agràries.  L’empobriment general va paralitzar les obres públiques i la cultura.  La lectura i l’escriptura van quedar reduïdes a grups de clergues i monjos.
 10. 10. La ruralització d’Occident
 11. 11. L’època de Justinià  L’Imperi Bizantí va continuar desprès de la caiguda de Roma.  Al segle VI, l’emperador Justinià es va proposar de restaurar el vell Imperi Romà.
 12. 12. L’època de Justinià  Va començar un seguit de campanyes militars que van arribar fins al el sud d’Hispània.  Va fer una recopilació de lleis romanes (Codi de Justinià)
 13. 13. Imperio de Justiniano
 14. 14. Fa construir Santa Sofia de Constantinoble ).
 15. 15. L’època de Justinià  L’Imperi bizantí va gaudir d’una etapa de prosperitat econòmica, gràcies a una agricultura i a la vitalitat del comerç.
 16. 16. Reconstrucció de la ciutat de Constantinoble
 17. 17. Un Imperi cristià i oriental  Entre els segles VII i IX, Bizanci va perdre una bona part de les conquestes de Justinià i es va replegar sobre la seva zona oriental.  El grec es va mantenir com a llengua oficial.  A partir del segle XI, els atacs dels exèrcits turcs descompondran l’Imperi bizantí
 18. 18. Carlemany, rei dels francs  Al segle VIII un noble franc, Carles Martell, va adreçar l’exèrcit contra els musulmans que avançaven per França, i els va derrotar a Poitiers (732).
 19. 19. Carlemany, rei dels francs  El seu fill, Pipí el Breu, es va convertir en rei dels francs i va fundar una nova dinastia, la carolíngia.
 20. 20. Carlemany, rei dels francs  El fill i successor de Pipí el Breu, Carlemany.  Carlemany va ser el governant que va intentar reconstruir l’Imperi Romà d’Occident.
 21. 21. Carlemany, emperador  Carlemany va conquerir gran part de les terres de l’Europa Occidental. Frenà l’avenç de l’Islam i va establir unes fronteres més segures.
 22. 22. Carlemany, emperador  L’any 800, Carlemany va ser coronat emperador d’Occident pel papa Lleó III.  Sota el seu govern es va garantir la pau i la cultura va renéixer
 23. 23. Coronació de l’ emperador Carlemany.

×