Els regnes cristians hispànics

6,875 views

Published on

Material didàctic pels alumnes d'ESO

Published in: Education, Travel
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,875
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
997
Actions
Shares
0
Downloads
97
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Els regnes cristians hispànics

 1. 1. Els regnes cristians hispànics Alicia Santiago Tamame
 2. 2. ELS REGNES CRISTIANS Crear carpeta Tema 7 Veure: Video “ Cami de .....” Animació: Regnes cristians
 3. 3. ELS REGNES CRISTIANS Després de la conquesta musulmana, les úniques zones que no van quedar sota el domini musulmà van ser les àrees cantàbriques i pirinenques, al nord de la Península. .
 4. 4. ELS REGNES CRISTIANS Els visigots que van fugir davant l’avenç dels musulmans es van refugiar al nord de la Península i van donar origen als nous regnes cristians, situats al nord de la serralada Cantàbrica i als Pirineus. A la serralada Cantàbrica va sorgir el regne asturià i lleonès. http://www.youtube.com/watch?v=OkoLzqFk8Fk&feature=related
 5. 5. La formació del regne asturià i lleonès El regne d’Astúries apareix en la primera meitat del segle VIII. Els visigots refugiats van escollir Pelai com a rei, que va combatre contra els musulmans i va establir la cort a Oviedo. El regne d’Astúries es va estendre més al sud amb el rei Alfons III.
 6. 6. La formació del regne asturià i lleonès
 7. 7. La formació del regne asturià i lleonès  En el segle x la capital del regne es va traslladar de Oviedo a Lleó i es va passar a anomenar regne de Lleó.
 8. 8. El naixement de Castella En l’època del califat de Còrdova, Lleó va deixar d’expandir-se, i Castella, la regió oriental del regne, es va independitzar.
 9. 9. El naixement de Castella Castella era la zona de defensa davant de les incursions musulmanes que venien de la vall de l’Ebre i estava dividida en comtats. Tots es van unir sota el compte Ferran González, el qual va governar de manera independent tot i que continuava sent vassall de Lleó. Els comtes de Castella van tenir més poder i la van convertir en regne independent l’any 1035.
 10. 10. De la Marca Hispànica als regnes i els comtats pirinencs La regió pirenaica va formar part de l’Imperi carolingi. Carlemany va fundar la Marca Hispànica amb la missió de protegir l’Imperi de l’avenç musulmà. En el segle IX l’Imperi carolingi es va dissoldre i a la Marca Hispànica es van formar tres nuclis independents: Navarra, Aragó i els comtats catalans.
 11. 11. De la Marca Hispànica als regnes i elscomtats pirinencs  El regne de Navarra es va crear a partir de l’expulsió de les tropes franques al principi del segle IX.  La dinastia Ximena, a partir del segle x, va estendre la seva influència.  El rei més important de Navarra va ser Sancho III el Gran.
 12. 12. De la Marca Hispànica als regnes i elscomtats pirinencs El castell de Loarre ( Navarra) va ser encarregat pel rei Sancho III para defensar-se dels musulmans . Esquema reis castellans
 13. 13. De la Marca Hispànica als regnes i elscomtats pirinencs  Més tard que a Navarra, la família del compte Aznar Galindo va aconseguir la independència dAragó.
 14. 14. De la Marca Hispànica als regnes i els comtats pirinencs Als Pirineus orientals, els reis francs havien organitzat el territori en Comtats a les dues vessants del Pirineus, amb el nom de Catalunya Vella.
 15. 15. De la Marca Hispànica als regnes i els comtats pirinencs Amb Guifré el Pilós, els comtes deixen de ser anomenats pels reis francs i es van independitzar dells. Es converteix en el PRIMER COMPTE DE BARCELONA Activitat: Buscar la llegenda
 16. 16. L’organització dels territoris cristians El rei tenia l’autoritat política i militar. La cort era itinerant. La guerra era habitual. En el regne asturià i lleonès es va construir una xarxa de fortaleses per defensar el territori. Els guerrers es vinculaven al rei per mitjà del vassallatge.
 17. 17. L’organització dels territoris cristians Els territoris conquerits es van poblar amb pagesos lliures, que practicaven una agricultura de subsistència.
 18. 18. L’organització dels territoris cristians Durant els segles IX i X, els regnes cristians van avançar cap al sud fins a la vall del Duero. Aquestes terres estaven despoblades.
 19. 19. L’organització dels territoris cristians A partir de la dissolució del califat de Còrdova, els cristians es van estendre cap al sud. Per afavorir l’emigració als territoris conquerits, els reis van concedir furs o cartes de poblament a les viles . Activitat pag 91, llibre
 20. 20. L’organització dels territoris cristians La derrota musulmana a Las Navas de Tolosa va permetre la conquesta cristiana del sud de la Península. L’escassetat de pobladors va convertir aquests territoris en grans senyories, on treballaven serfs a partir de . la dissolució del califat de Còrdova.
 21. 21. L’organització dels territoris cristians En els regnes cristians coexistien tres cultures: la cristiana, la islàmica i la jueva. Els musulmans dels regnes cristians rebien el nom de mudèjars, i la seva situació va empitjorar amb el temps.
 22. 22. L’organització dels territoris cristians Veure: Video “ Cami de .....” Animació: Regnes cristians PDF esquemes
 23. 23. L’organització dels territoris cristians Els jueus també van ser perseguits. Aquesta diversitat va fomentar l’enriquiment cultural. Activitats llibre Santillana I Vicens
 24. 24. Toledo, la ciutat de les tres cultures

×