Edat mitjana a catalunya

2,155 views

Published on

Material didàctic pels alumnes de 2n ESO

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,155
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
541
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Edat mitjana a catalunya

 1. 1. LEDAT MITJANA A CATALUNYA Alicia Santiago Tamame
 2. 2. LEDAT MITJANA A CATALUNYACrear carpeta Tema 8Veure video “La treva de lAbat Oliba” Alicia Santiago Tamame
 3. 3. L’EDAT MITJANA A CATALUNYAAl començament del segle IX, Carlemany vacrear la Marca Hispànica a les dues bandesdels Pirineus i va dividir-ne el territori encomtats.
 4. 4. L’EDAT MITJANA A CATALUNYAAl s.IX, el comtat va serhereditari, la influència delsfrancs va disminuir.El s.X es va trencar elvassallatge i els comtesde Barcelona es vanindependitzar
 5. 5. L’EDAT MITJANA A CATALUNYAEl Casal de Barcelona va sotmetre avassallatge la resta decomtats catalans.En el segle XII RamonBerenguer III va conquerirTarragonaActivitats llibre
 6. 6. LA UNIÓ AMB ARAGÓL’any 1135 es va produir la unió dinàsticadel comtat de Barcelona amb el regned’Aragó.Es va constituir una confederaciócada territori conservavales institucions i les lleis pròpiesActivitats llibre
 7. 7. LA UNIÓ AMB ARAGÓLa nova entitat política va conquistar ciutats i territoris del sud.Per facilitar-ne la repoblació, es vanutilitzar cartes de poblament*.(buscar agoogle)Les ordres religioses, comel Cister, van ajudarals nous pobladors.
 8. 8. LA FORMACIÓ DE LA SOCIETAT FEUDAL (SEGLES XI-XIII)La noblesa va guanyar poder i vasotmetre els pagesos lliures, es va crearun estat feudal.El seu model era el vassallatge.Les normes feudals es van recollir en elsUsatges de Barcelona. (Primer codi dedret civil català = Lleis feudals)
 9. 9. LA FORMACIÓ DE LA SOCIETAT FEUDAL (SEGLES XI-XIII) Usatges de Barcelona
 10. 10. LA FORMACIÓ DE LA SOCIETAT FEUDAL (SEGLES XI-XIII)A partir del segle XI hi va augmentar la produccióagrícola i el comerç, fets que van portar a uncreixement econòmic i demogràfic.En la cultura dels segles XI-XII van destacar elsprimers textos escrits en català i l’estil romànicen arquitectura.
 11. 11. LEXPANSIÓ DE LA CORONA DARAGÓAmb Jaume I el Conqueridor,segle XIII, lacorona catalanoaragonesa inicia unaexpansió pel Mediterrani –Mallorca,Menorca i Eivissa– i, després, vaconquerir la taifa de València.
 12. 12. LEXPANSIÓ DE LA CORONA DARAGÓA Jaume I El Conqueridor
 13. 13. LEXPANSIÓ DE LA CORONA DARAGÓ Jaume I es va enfrontar a Castella i vadeixar lexpansió per la península.Va signar amb el rei francès el tractat deCorbeil, pel qual renunciava a Occitània acanvi de la independència de Catalunya.
 14. 14. LEXPANSIÓ DE LA CORONA DARAGÓUn objectiu de l’expansió va ser controlarel comerç al Mediterrani occidental.(Buscar: Tractat de dAlmirra + activitats llibre)
 15. 15. EL GOVERN DE LA CATALUNYA MEDIEVAL El monarca era la màxima autoritat civil i militar de Catalunya. Tot i això, els nobles es van revoltar moltes vegades contra el rei per aconseguir més poder.
 16. 16. EL GOVERN DE LA CATALUNYA MEDIEVAL L’Església va frenar el poder feudal per mitjà de les assemblees de Pau i Treva. Activitats llibre apartat 6
 17. 17. EL GOVERN DE LA CATALUNYA MEDIEVAL Pere I el Gran va regular les Corts i crea el pactisme, que limitava el poder reial i volia que hagues pactes amb els estaments, en especial amb la burgesia urbana.
 18. 18. EL GOVERN DE LA CATALUNYA MEDIEVAL El monarca era ajudat en el govern per la cort, el procurador general i, des del segle XIII, pel Consell Reial.
 19. 19. EL GOVERN DE LA CATALUNYA MEDIEVAL A partir de Jaume I es van integrar a la Cort els representants de les ciutats i les viles i va adquirir caràcter legislatiu.
 20. 20. GOVERN DE LA CATALUNYA MEDIEVALDes de 1359 van crear laDiputació del General,que a partir del s. xv es vaanomenar Generalitat.
 21. 21. CATALUNYA S. XIV I XVAl segle XIV hi vahaver una crisidemogràficacauses: collites insuficientsi la Pesta Negra.
 22. 22. CATALUNYA SEGLE XIV I XVEls pagesos pobres van emigrar ala ciutat.Els pagesos rics es van apropiardels masos abandonatsDisminueixen les rendes agràries,els senyors feudals vanaugmentar els impostos amb elsmals usos.Es creen conflictes entre elspagesos i els senyors.
 23. 23. CATALUNYA SEGLE XIV I XVAl segle xv, va morir sense hereuel darrer rei delCasal de Barcelona –Martíl’Humà– la corona d’Aragó va teniruna crisi successòria que vadesembocar en el compromís deCasp. El rei Martí està enterrat a Poblet
 24. 24. CATALUNYA SEGLE XIV I XVFerran d’Antequera, de la famíliacastellana dels Trastàmara era elnou monarca de la coronad’Aragó. Els Trastàmara van continuarl’expansionisme i Alfons IV elMagnànim hi vaincorporar el regne de Nàpols. El rei Ferran dAntequera
 25. 25. CATALUNYA SEGLE XIV I XVDurant el segle xv els pagesos deremença es van revoltar contra lapressió fiscal dels senyors i contraels mals usos.La sentència arbitral deGuadalupe (1486), en època deFerran II, va abolir els mals usos iobrí la possibilitat de redempciódels pagesos. El rei Ferran II dAragó
 26. 26. CATALUNYA SEGLE XIV I XV Eix cronològic

×