Your SlideShare is downloading. ×
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
HIV/SIDA
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

HIV/SIDA

13,850

Published on

Published in: Education
0 Comments
22 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
13,850
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
22
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. HIV/SIDA
 • 2.  Sida eshte sëmundja me vdekjeprurëse e kohes moderne, perte cilen sëmundje kemi njohuri qe nga çereku i shekullit tekaluar,nga e cila semundje kane humbur jeten mbi 24milionë njerëz. Kjo shume here me e madhe se numri i tevrarëve te luftërave botërore.
 • 3.  Shumë ekspertë mendojnë se HIV/AIDS ishte prezentnë Sh.B.A., Evropë dhe në Afrikë për disa dekada ose mëshumë deri në rastin e parë i shfaqur në vitin 1959. HIV ishteidentifikuar për herë të parë më 1984 nga shkencëtarëtfrancez dhe amerikan, por virusit që ndjellte vdekjen nuk iudha emri deri më 1986. Mendohet që për herë të parë e kashfaqur një majmun me ngjyrë të gjelbër prej të cilit pastajështë infektuar edhe njeriu
 • 4.  Virusi HIV (Human Immuno-deficiency Virus), virusi imungesës së imunitetit te njeriu është një virus që shkatërronsistemin imunitar ai sulmon një tip të veçantë qelize tëquajtur: qeliza e sistemit imunitar ose ndryshe CD4-T. Pakëto qeliza sistemi imunitar nuk është më në gjendje tësulmojë dhe të shkatërroj viruset e bakteret. Kur virusi HIVhyn në trupin e një personi, ai cilësohet si HIV pozitiv. Njeriumund të jetë HIV pozitiv pa e ditur se është i tillë.
 • 5.  AIDS-(Acquired Immune Deficency Syndrome), Sindroma emungesës së imunitetit të fituar – është gjendja që pason kurtrupi është i infektuar me virusin HIV dhe nuk është nëgjëndje të luftojë një numër infeksionesh dhe sëmundjeshndaj të cilave ekspozohet. Virusi HIV nuk mund të depërtojënëpërmjet lëkurës së padëmtuar .Nje mbartes i virusit HIVpara dhe pas semundjes
 • 6. Virusi HIV ndryshe nga viruset e tjera negjithate shkallen elarte te rrezikut qe paraqet per jeten ka disa vecori biologjikeqe e vershtirsojne infeksionin1. Jashte trupit ai jeton vetem pak ore.2. Virusi shkatarrohet nese mjetet apo pajisjet mjekesoredesifektohen ne alkool per 5 min.3. Virusi shkaterrohet ne temperaturen 60 grade.4. Virusi shkaterrohet ne uje te klorhidruar apo ne prani tedetergjenteve.
 • 7.  Po cili eshte ndryshimi midis HIV dhe SIDA?Te jesh i infektuar me virusin HIV nuk nenkupton qe je isemure me SIDA. Nje person mund te jete i infektuar mevirusin HIV, por ne trupin e tij mund te mos shfaqen asnjeanomali edhe per me teper se 10 vjet. Vetem ne kohen kur teai shfaqen shenja te semundjes qe rrezikojne jeten e tij ,thuhet qe eshte i semure me SIDA.
 • 8. Ka tre mënyrakryesore tëtransmetimittë virusit nganjë person nënjë tjetër.Një mënyrë është nëpërmjetmarrëdhënieve seksuale tëpambrojturaMënyra e dytë është ajo e kalimittë virusit direkt në gjak. D.m.th.nëpërmjet transfuzionit tëgjakut ose përdorimit të ageve tëshiringave tek më shumë se njëperson. Zakonisht prekenpersona që bëjnëtransfuzion gjaku nëse bëjnë njëoperacion dhe persona të cilëtbëjnë praktikimin e drogës me tënjëjtën shiringë midis tyre Mënyra e tretë është kalimi ivirusit nga nëna tek fëmija.Gratë që janë të infektuara mekëtë virus ia kalojnë atë fëmijëvetë tyre të ardhshëm gjatë barrësose nëpërmjet qumështit tëgjirit.
 • 9. Virusi nuk mund tëtransmetohet nëpërmjetkontakteve të tilla si:puthjashtrëngimii duarveprekja endenjësessë banjëspërdorimi ilugëve,pirunëvedhethikave tënjëjta mepersonat einfektuarnuk mundtë merretasnëpërmjetpickimit tëinsekteve
 • 10.  Shenja dhe simptoma të mundshme të virusit HIV/AIDSjanë: rreth 10% humbje në peshë, ethe për më shumë se njëmuaj, lodhje, dhe djersitje natën. Njerëzit mund të jenë tëinfektuar, domethënë të jenë HIV pozitiv, për shumë vjetpërpara se tek ata të zhvillohet sëmundja e AIDS-s.
 • 11. Grafiket e personave te diagnostifikuar me virusin ne SH.B.A. nga viti 1985-2006.
 • 12. Grafiket e jetegjatesise ne vendet me te prekura nga SIDA
 • 13. 90% e te infektuare nga ky virus jane nga shtetet dhe vendet e botesse tret dhe ne zhvillim e sipert
 • 14. Grafiket e moshes me te prekur te virusit te SIDA-se
 • 15. Rektori i Universiteti te Jemenit “El-Iman “.Abdul Mexhid El-Zindani ,kazbuluar barna popullore për shërimin e sëmundjes se SIDA-se. Ai dhe grupi i tijshkencor kane bere te ditur se 15 persona ,te cilët ishin trajtuar me terapimjekësore brenda periudhës disa muajshe ishin shëruar plotësisht nga virusiHIV. Zbulimi i ilaçit nuk është i rastësishëm ,por rezultat i një studimi 15 vjeçar.Ekipi studiues ka marre për baze mjekësinë e Muhamed . El-Zindani beri teditur se ilaçin se pari e kishin përdorur te shtazoret me kete rast është vërejturefektshmëria e madhe e eliminimit te qelizave jo te natyrshme. Ai gjithashtutha se ekipi kerkues u kishte bere disa trajtime te prekurve nga kjo sëmundjedhe pas analizave pane se rezultatet ishin positive pra qelizat e imunitetitkishin mundur ta parandalonin virusin HIV.Megjithse, eshte gjetur bar qe parandalon kete semundjeje, mirepo akoma nukeshte zbuluar asnje vaksine qe do te n’a mbroje nga kjo semundje e rezikshmedhe vdekjeprurse.
 • 16. Organizata UN AIDS për çdo 1 dhjetorin e ka caktuar dheemëruar si dita e Sides per tërheqjen e vëmendjes dherritjen e njohurive ne lidhje me kete sëmundje.Dita eSides është me rendësi te veçantë qe tu tregojë dhe tialarmojë njerëzit qe kjo sëmundje akoma është prezentëne mesin e njerëzve dhe se ende nuk është zhdukur dhese duhet mare hapa konkret per luftimin e kësajsëmundje.
 • 17. Virusi HIV nuk i përket grupeve të caktuara njerëzish. Aiështë thjesht një sëmundje që transmetohet si rezultat isjelljeve që bartin rreziqe. Virusi përbën një sëmundjeqë mund të na prekë të gjithëve, por nuk është ipashmangëshëm.
 • 18.  Si perfundim mund te themi se paragjykimi eshte pengesame e madhe per te luftuar epidemine e HIV. Ajo krijonkushte per te marre semundje te tjera, refuzimin ndaj testit,trajtimit mjeksor, mbeshtetjes dhe kujdesit, pra ndikon nenivel individual dhe shoqeror. Duhet te kuptojme se duhet luftuar semundja dhe jo individii infektuar.JETO DHE LER TE TJERETTE JETOJNË

×