ProjektSemundjet qe prekin muskujt e skeletit ….
Sistemi muskulor Funksioni i sistemit muskulorSistemi muskulor përbëhet nga qelizat e specializuara qe quhen fije muskulo...
Llojet e muskujveMuskujt jane te perbere nga tufa te fibrave. Keto mund te jene fibra te shpejteterheqese ose fibra terheq...
Shfaqja e Distrofisë Muskulare Qenia njerëzore mund të hasë shqetësime shëndetësore nga me të ndryshmet.Disa prej tyre mu...
Simptomat Sëmundja fillon me dobësimin e këmbëve para moshës 3-vjeçare dhe avancon me shpejtësi duke çuar shpesh nëvdekje...
Diagnostikimi Diagnoza përfshin teste të disa pacientëve për tëpërcaktuar llojin e miopatisë. Një skuadër shumëdisiplinor...
MjekimiNuk ka asnjë kurim të njohur për distrofinëmuskulare. Masat mbështetëse dhe ushtrimetmund të përmirësojnë cilësinë ...
Simptomat me të cilat shfaqetdistrofia muskulore:- Dobësia e muskujve skeletorë të shpatullave,- Dhembje në pjesën e sipë...
Miopatia dhe infeksioni i muskujveskeletorë :Miopatia është një term i përgjithshëm që i referohet çdosëmundje skeletore ...
Simptomat 1-Dobësim i muskujve të krahëve 2-Dobësim i muskujve skeletorë 3-Kanë vështirësi në ecje 4-Shtrëngim i musku...
FALEMNDERITALBINA LUSHI
SEMUNDJET QE PREKIN MUSKUJT E SKELETIT
SEMUNDJET QE PREKIN MUSKUJT E SKELETIT
SEMUNDJET QE PREKIN MUSKUJT E SKELETIT
SEMUNDJET QE PREKIN MUSKUJT E SKELETIT
SEMUNDJET QE PREKIN MUSKUJT E SKELETIT
SEMUNDJET QE PREKIN MUSKUJT E SKELETIT
SEMUNDJET QE PREKIN MUSKUJT E SKELETIT
SEMUNDJET QE PREKIN MUSKUJT E SKELETIT
SEMUNDJET QE PREKIN MUSKUJT E SKELETIT
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

SEMUNDJET QE PREKIN MUSKUJT E SKELETIT

7,643

Published on

Published in: Health & Medicine
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
7,643
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
67
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

SEMUNDJET QE PREKIN MUSKUJT E SKELETIT

 1. 1. ProjektSemundjet qe prekin muskujt e skeletit ….
 2. 2. Sistemi muskulor Funksioni i sistemit muskulorSistemi muskulor përbëhet nga qelizat e specializuara qe quhen fije muskulore. Funksioni ityre mbizotërues është tkurrja. Muskujt, ku lidhen me eshtra ose organet e brendshmedhe enë të gjakut, janë përgjegjës për lëvizje. Pothujse te gjitha levizjet në trup janerezultat i tkurrjeve muskulore. Përjashtim nga kjo janë veprimi i qerpikeve, fllagellum nëqelizat e spermës, dhe lëvizja amoeboid e disa qelizave të bardha të gjakut. Veprim i integruar i nyjeve, eshtrave, dhe muskujve skeletore prodhon lëvizje të dukshmetë tilla si ecja dhe vrapimi. Muskujt skeletore gjithashtu prodhojnë lëvizje më delikate qërezultojnë në shprehje të ndryshme të fytyrës, lëvizjet e syve, dhe frymëmarrje.Përveç lëvizjes, tkurrja e muskujve gjithashtu përmbush disa funksione tjera tërëndësishme në trup, të tilla si qendrimi i trupit, në stabilitetin e nyjeve, dhe prodhimit tëngrohjes. Qendrimi, siç është ulur dhe në këmbë, behet i mudshem si pasojë e tkurrjeve temuskujve. Muskujt skeletore vazhdimisht bejne rregullime që mbajnë trupin në pozicion tëpalëvizshem. Tendinat e shume muskujve shtrihen mbi nyje dhe në këtë mënyrëkontribuojnë në stabilitetin e nyjeve. Kjo është veçanërisht e dukshme në nyjen e gjuritdhe nyjes se supit, ku tendonat e muskujve janë një faktor i madh në stabilizimin enyjeve. Prodhimi i ngrohjes, për të ruajtur temperaturën e trupit, është i rëndësishem njënga-produktet e metabolizmit te muskujve. Gati 85 për qind e ngrohjes së prodhuar nëtrup është rezultat i tkurrjeve muskulore.
 3. 3. Llojet e muskujveMuskujt jane te perbere nga tufa te fibrave. Keto mund te jene fibra te shpejteterheqese ose fibra terheqese te ngadalshme. Fibrat e shpejta terheqese perdorenper levizje te fuqishme, te shpeja. Kjo gjithashtu nenkupton se ato lodhen shpejte.Sportistet te cilet jane te mire ne aktivitete te shkurtera te cilat kerkojne levizje tefuqishme dhe te shpejte, kane sasi te madhe te fibrave te shpejta terheqese.Fibrat e ngadalshme terheqese jane te mira per sportiste te qendrushmerise. Ketofibra tkurren ngadale me force te ulet, por nuk lodhen shpejte. Vrapuesit nedistanca te gjata (maratone) priren te kene me shume prej ketyre fibrave.Te gjithe njerezit kane numer te ngjashëm të fibrave muskulore . Njerëzit memuskujt e mëdha kanë fibrave të mëdha, jo më shumë prej tyre.
 4. 4. Shfaqja e Distrofisë Muskulare Qenia njerëzore mund të hasë shqetësime shëndetësore nga me të ndryshmet.Disa prej tyre mund të jenë lehtësisht të kurueshme, disa mund të shfaqinvështirësi dhe probleme, e disa prej tyre nuk mund të kurohen. Jo vetëmorganet e trupit të njeriut mund të shfaqin probleme, por edhe muskujt që indërtojnë ato. Çdo sëmundje e trashëguar e karakterizuar nga dobësimiprogresiv i muskujve të skeletit ka të bëjë me atë që quhet Distrofiamuskulare. Ekzistojnë 5 forma kryesore të shfaqjes së sëmundjes. Ato janëklasifikuar sipas moshës, mënyrës së trashëgimisë, dhe pjesës së trupitkryesisht të prekur prej saj. Lloji më i zakonshëm i formës së distrofisëmuskulare emërtohet Duchenne dhe është përshkruar për herë të parë nëFrancë në vitin 1861, nga mjeku Duchenne. Shumë raste shkaktohen ngadëmtimi i një gjeni që ka lidhje me seksin, në kromozomin X dhe mbartetvetëm nga femrat. Çdo djalë i një mbartëse ka 50 për qind mundësi tatrashëgojë gjenin dhe të zhvillojë sëmundjen, ndërsa çdo vajzë ka 50 për qindmundësi të trashëgojë gjenin dhe të bëhet mbartës. Në një numër sporadikrastesh nuk ka asnjë histori në familje.
 5. 5. Simptomat Sëmundja fillon me dobësimin e këmbëve para moshës 3-vjeçare dhe avancon me shpejtësi duke çuar shpesh nëvdekje para moshës 30-vjeçare. Studimet kanë treguar segjeni jo normal nuk arrin të prodhojë një proteinë tëmuskulit skeletor që quhet distrofinë. Të sëmurët medistrofi ndjejnë dhembje të muskujve, kërcitje, fortësi dheshtrëngim të tyre. Fillimisht, këta individë ndjejnë lodhjegjatë aktiviteteve të lehta fizike Duke ecur dhe ngjiturshkallët ata mund të lodhen për shkak të dobësisë sëmuskujve të legenit dhe këmbëve që stabilizojnë trungun.Pacientet shpesh e kanë të vështirë të ngrihen nga karrigia,dhe ndërsa miopatia progreson muskujt dobësohen shumë
 6. 6. Diagnostikimi Diagnoza përfshin teste të disa pacientëve për tëpërcaktuar llojin e miopatisë. Një skuadër shumëdisiplinore është e përfshirë në trajtimin e pacientëveme miopati. Kjo skuadër mund të përfshijë njëneurolog, një reumatolog, një kirurg ortoped, njëpulmonolog, kardiolog, një orthopedist, dermatologdhe një konsulent gjenetik. Terapia fizike mund tëparandalojë dobësimin e muskujve të shëndetshëm tëpacienteve megjithatë nuk mund të ruajë muskujt qëtashmë janë dobësuar. Terapia e zënies dhefrymëmarrjes ndihmon pacientet si të përdorinpajisjet e veçanta që mund të përmirësojnë cilësinë ejetës së tyre.
 7. 7. MjekimiNuk ka asnjë kurim të njohur për distrofinëmuskulare. Masat mbështetëse dhe ushtrimetmund të përmirësojnë cilësinë e jetës dhe tëruajnë lëvizjen për aq kohë sa është e mundur.Shkencëtarët kanë mundur të identifikojnëanomalitë gjenetike përgjegjëse për shumëdistrofi duke u munduar që kërkimet emëtejshme mund të çojnë në kurim te saj.Skanimi gjenetik rekomandohet për të gjithëanëtarët e familjes që mund të jenë mbartës.Testet e shumta mund të kapin disa forma tedistrofisë muskulare që në fillim të shtatzënisë.
 8. 8. Simptomat me të cilat shfaqetdistrofia muskulore:- Dobësia e muskujve skeletorë të shpatullave,- Dhembje në pjesën e sipërme të krahëve- Dobësim të muskujve të kofshëve- Dhembje të muskujve të legenit.- Të sëmurët ndjenë kërcitje, fortësi dheshtrëngim të muskujve- Këta individë ndjejnë lodhje gjatë aktivitetevetë lehta fizike- Mund të lodhen duke ecur dhe ngjitur shkallët- Shpesh e kanë të vështirë të ngrihen ngakarrigia
 9. 9. Miopatia dhe infeksioni i muskujveskeletorë :Miopatia është një term i përgjithshëm që i referohet çdosëmundje skeletore muskulore ose çrregullimi neuromuskular.Miopatia mund të merret ose trashëgohet dhe mund të ndodhë nëlindje ose më vonë në jetë. Miopatitë ndodhin si rezultat içrregullimit të endokrinës, infeksionit të muskujve ose ënjtjes,ilaçeve dhe mutacionit të gjeneve. Sëmundjet e muskujveskeletorë ose miopatitë janë çrregullime me ndryshimestrukturore ose çrregullim i funksionit të muskujve. Këto kushtemund të jenë të ndryshme nga sëmundje të tjera dhe simptomakryesore është dobësia e muskujve që mund të jetë me intervaleose e vazhdueshme. Distrofia muskulare i referohet një grupisëmundjesh gjenetike që karakterizohen nga dobësia progresivedhe degjenerimi i muskujve skeletorë që kontrollojnë lëvizjet.
 10. 10. Simptomat 1-Dobësim i muskujve të krahëve 2-Dobësim i muskujve skeletorë 3-Kanë vështirësi në ecje 4-Shtrëngim i muskujve të zemrës 5-Shtrëngim dhe dobësim i muskujve tëmushkërive 6-Dobësim progresiv.
 11. 11. FALEMNDERITALBINA LUSHI
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×