Your SlideShare is downloading. ×
 • Like
 • Save
Què són els nous mitjans? per Alba Zamora Gonell
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Now you can save presentations on your phone or tablet

Available for both IPhone and Android

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Què són els nous mitjans? per Alba Zamora Gonell

 • 179 views
Published

 

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
179
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Fonaments i evolució de la multimèdia PAC 1 (Aula 1)
 • 2. UOC Fonaments i Evolució de la Multimèdia. PAC 1En el seu llibre, “El llenguatge dels nous mitjans de comunicació”Lev Manovich narra l’evolució constant dels mitjans decomunicació. L’autor defineix els nous mitjans com la combinacióde la tecnologia informàtica i mediàtica, i com a qualsevol mitjà decomunicació que sigui computable, és a dir, que hagi utilitzatl’ordinador per a la seva creació.En el seu primer capítol, Manovich relaciona i compara de formacrítica les característiques dels nous mitjans amb els antics,reflexionant sobre quins són els punts que els diferencien, iesmentant els principis característics dels nous mitjans: una sèriede principis que qualsevol mitjà de comunicació ha de complir per apoder ser considerat com a “nou”.
 • 3. UOC Fonaments i Evolució de la Multimèdia. PAC 1Manovich utilitza un tipus de terminologia a l’hora de parlar sobreels nous medis.Sovint empra el terme objecte per a definir els productes dels nousmitjans de comunicació, i també perquè resulta vàlid per a tot tipusde suports.Quan l’autor utilitza el terme d’objecte cultural, pretén referir-seals objectes dels nous mitjans de comunicació, ja que lainformatització de la cultura ha fet que sorgeixin noves formes decultura, ja sigui per culturitzar-se o per difondre aspectes culturals.
 • 4. UOC Fonaments i Evolució de la Multimèdia. PAC 1Per a fer més entenedors els nous mitjans, l’autor menciona unasèrie de principis que determinen la diferència entre els antics i elsnous medis de comunicació.Manovich menciona aquests principis en un ordre concret que noes pot alterar, ja que cada principi posterior depèn d’un d’anterior.Aquests principis són els següents: 1. Representació numèrica 2. Modularitat 3. Automatització 4. Variabilitat 5. Transcodificació
 • 5. UOC Fonaments i Evolució de la Multimèdia. PAC 1Tots els objectes dels nous medis es composen d’un codi digital, és a dir, sónrepresentacions numèriques. Això té dues conseqüències importants: 1. Un objecte dels nous medis pot ser descrit mitjançant termes matemàtics. 2. Un objecte dels nous medis està sotmès a una manipulació algorítmica.Per tant, els nous mitjans es tornen programables, és a dir, qualsevol objecte delsnous medis pot ser descrit mitjançant una funció matemàtica, i pot ser modificatmitjançant operacions algorítmiques.Exemple: una fotografia pot ser manipulada de moltes formes,fins a obtenir el resultat desitjat. Darrera d’aquest procés hi haun conjunt de codis numèrics (els que representen la imatge) id’operacions algorítmiques (les que permeten realitzar aquestscanvis).
 • 6. UOC Fonaments i Evolució de la Multimèdia. PAC 1Aquest principi també és mencionat com “estructura final delsnous medis”. Manovich denomina així la modularitat perquètots els objectes dels nous medis es componen d’una estructuramodular, és a dir d’un conjunt d’elements independents que,sense perdre la seva identitat, es poden combinar per a formarobjectes més grans. Exemple: un píxel té la seva pròpia identitat, i un conjunt de píxels combinats formen una imatge.
 • 7. UOC Fonaments i Evolució de la Multimèdia. PAC 1La representació numèrica dels medis (primer principi) il’estructura modular dels seus objectes (segon principi) fanpossible l’automatització de moltes de les operacionsimplicades en la seva creació, manipulació i accés. Aquestaautomatització es pot classificar en dos tipus:Automatització de baix nivell: Automatització d’alt nivell:L’usuari modifica o crea des de Requereix que l’ordinador entengui,zero un objecte per mitjà de fins a cert punt, els significats queplantilles o algoritmes simples. inclouen els objectes que es generen, la seva semàntica. Exemple: Un document realitzat amb un editor de textos, el qual Exemple: Els enemics dels videojocs quan juguem en conté un conjunt d’eines i plantilles solitari, els quals estan dirigits per un component ja creades que permeten donar anomenat “motor d’intel·ligència artificial”, el qual representa el codi informàtic que controla els forma al escrit. personatges.
 • 8. UOC Fonaments i Evolució de la Multimèdia. PAC 1La variabilitat és una altra conseqüència de la representaciónumèrica i la modularitat (dos primers principis). Representa elconjunt de les diferents versions en las que pot existir unobjecte dels nous medis, el qual no resulta una cosa fixa persempre.Exemple: una pàgina web. La sevainterfície adopta una forma o unaaltra segons el tipus de dispositiudes del qual es visualitzi.
 • 9. UOC Fonaments i Evolució de la Multimèdia. PAC 1Aquest cinquè i últim principi, el de la transcodificació cultural,intenta descriure la que, segons Manovich, és la conseqüènciamés important de la informatització dels mitjans. Lainformatització converteix els medis en dades d’ordinador quesegueixen prestant una organització estructural que té sentit pera usuaris humans.Exemple: les imatges mostren objectes reconeixibles, els arxiusde text consten de frases gramaticals, els espais virtuals quedendefinits pel sistema de coordenades cartesianes...
 • 10. UOC Fonaments i Evolució de la Multimèdia. PAC 1-Llibre: Manovich, Lev. El lenguaje de los nuevos medios de comunicación: Laimagen de la era digital.-http://www.medios.org.ar/?p=245-http://version.xoc.uam.mx/index.php?option=com_content&view=article&id=76:el-lenguaje-de-los-nuevos-medios-de-comunicacion-1&catid=37:resenas&Itemid=45-http://dialogica.com.ar/postituloperiodismo/2007/10/16/la_interfaz_y_los_nuevos_medio/Imatges:-http://www.freepik.es/foto-gratis/codigo-binario_570775.htm-http://fotopixos.blogspot.com.es/2010/09/pixel.html-http://iphoniziate.webpin.com/blog_7979_iPad-un-producto-magico-y-revolucionario-.html