GAMSAT Practice Test (v0.15)

43,297 views
43,042 views

Published on

This is a short free early version GAMSAT Practice test.

For the most current version please go to the PagingDr Forum.

If you use this test, please assist by contributing further questions or suggestions.

Published in: Health & Medicine, Education
0 Comments
8 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
43,297
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
8
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

GAMSAT Practice Test (v0.15)

  1. 1. GAMSAT PRACTICE TEST Provided to you by PagingDr.net
  2. 2. GAMSAT Practice Test Edited and maintained by the users of PagingDr Forum. Special acknowledgment to Blaine. Blaine originally started this project with the aim of producing a free GAMSAT practice test. Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Australia Front Cover: Studying by Scui3asteveo (Flickr) Version: v0.15 or Preview 7 reloaded Other Acknowledgments Kimmy 2
  3. 3. Introduction Prepared with the help of the community at pagingdr.proboards61.com If you find this sample test useful please consider helping out in refining or extending this test. Visit pagingdr.proboards.com for more information. This GAMSAT Practice Test contains materials and questions equivalent to the full annual Graduate Australian Medical School Admissions Test and will take approximately five and a half hours to complete if worked through under test conditions. The questions contained in the Practice Test are grouped, as in the live test, into three sections: Section I: Reasoning in Humanities and Social Sciences Section II: Written Communication Section III: Reasoning in Biological and Physical Sciences As in the live test, the timing of each section is as follows Section I: 75 questions 100 minutes Section II: 2 questions 60 minutes Section III: 110 questions 170 minutes Note: This preview version: Section I: 8 questions 10.5 minutes Section II: 2 questions 60 minutes Section III: 17 questions 26 minutes You are encouraged, if possible, to devote an entire day to the completion of the Practice Test, taking a break of 20 minutes between Sections I and II and a one hour break before commencing Section III. You are strongly advised not to check your answers against the keys provided for Sections I and III until you have completed all three sections of the test. In fact, it would probably be beneficial to leave the scoring of your work and analysis of any errors until the following day. By working through the Practice Test you will become familiar with the level of difficulty and the kind of materials found in the live test. You will also accustom yourself to the number of questions it is necessary to complete in the given time frame. These questions should enable you to gain useful experience in the techniques of answering multiple choice questions. The writing prompts provided for Section II give you an opportunity to practice writing two finished essays in a limited time. Obviously, no solutions can be given, but notes on the assessment of GAMSAT Written Communication are provided on page 11. 3
  4. 4. Section I - Reasoning in Humanities and Social Sciences Unit 1 According to Greek mythology Cronus overthrew his father, Uranus, as ruler of the Universe and fathered six children with Rhea. The youngest three of the six were:  Hera presided over the right arrangements of the marriage and is the archetype of the union in the marriage bed, but she was not notable as a mother. The legitimate offspring of her union with Zeus were Ares, Hebe, Eris and Eileithyia. Hera was jealous of Zeus' giving birth to Athena without recourse to her (actually with Metis), so she gave birth to Hephaestus without him.  Poseidon was the god of the sea, as well as of horses and of earthquakes. Amongst his many children he had two sons, Despoina and Arion, with his sister Demeter. In the myth, Demeter was searching for her lost daughter Persephone when Poseidon saw and desired her. To avoid him, she took the form of a mare, but he took the form of a stallion and forced his attentions on her.  Zeus was the king of the gods, the ruler of Mount Olympus, and the god of the sky and thunder. His symbols were the thunderbolt, eagle, bull and the oak. Zeus was frequently depicted by Greek artists in one of two poses: standing, striding forward, a thunderbolt leveled in his raised right hand, or seated in majesty. According to the Iliad, he was the father of Aphrodite by Dione. 1. How many children of Zeus are mentioned in the passage? A. 1 B. 4 C. 7 D. 6 2. How many daughters of Cronus are mentioned in the passage? A. none B. 1 C. 2 D. 3 3. Which one of the following statements are true: A. Demeter is older than Zeus B. Rhea is younger than Arion C. Zeus is older than Uranus D. Rhea is roughly the same age as Athena 4. Who is the paternal grandfather and grandmother of Arion? A. Uranus and Rhea B. Cronus and Rhea C. Poseidon and Demeter D. Zeus and Hermes 4
  5. 5. 5. In a modern Western society, which of the following would be considered to have been born out of incest? A. Zeus B. Athena C. Hephaestus D. Despoina Unit 2 Consider the following graph published by INET on the correlation between the average fertility rate and infant mortality rate. The X-axis shows the number of infants that die before their first birthday while the Y-axis show the average number of live births per woman. 6. Which country had the highest infant mortality rate in the period 2000-2004? A. Niger B. Reunion C. Sierra Leone D. Liberia 7. What is the best estimate of the fertility rate in Sao Tome A. A 3 Live births per woman B. B 4 Live births per woman C. C 5 Live births per woman D. D 6 Live births per woman 8. Which sub-region, as a whole, did the best to combat infant mortality? A. A West Africa B. B Central Africa C. C East Africa D. D Southern Africa 5
  6. 6. Section 2 - Written Communication (essay) Writing Task 1 Consider the following comments and develop a piece of writing in response to one or more of them. Your writing will be judged on the quality of your response to the theme; how well you organise and present your point of view; and how effectively your express yourself. You will not be judged on the view or attributes you express. 1. Sex education may be a good idea in the schools, but I don't believe the kids should be given homework. Bill Cosby 2. Sex education classes are like in home sales parties for abortions. Phyllis Schlafly 3. The best sex education for kids is when Daddy pats Mommy on the fanny when he comes home from work. Dr. William H. Masters 4. Sex education classes in our public schools are promoting incest. Jimmy Swaggart 5. Before the child ever gets to school it will have received crucial, almost irrevocable sex education and this will have been taught by the parents, who are not aware of what they are doing. Dr Mary S Calderone Writing Task 2 Consider the following comments and develop a piece of writing in response to one or more of them. Your writing will be judged on the quality of your response to the theme; how well you organise and present your point of view; and how effectively your express yourself. You will not be judged on the view or attributes you express. 1. Creativity is allowing yourself to make mistakes. Art is knowing which ones to keep. Scott Adams 2. Good art is not what it looks like, but what it does to us. Roy Adzak 3. It's not a matter of painting life, it's a matter of giving life to painting. Pierre Bonnard 4. What a society deems important is enshrined in its art. Harry Broudy 5. Art must be an expression of love or it is nothing. Marc Chagall 6
  7. 7. Section III - Reasoning in Biological and Physical Sciences Unit 1 Consider the following circuit diagram: A 9V cell is connected to a circuit as shown. The ammeter and voltmeter are connected as shown in the diagram. Two identical light bulbs with a resistance of 3ohm each are paced in the circuit. Three switches marked with the numbers 1 through 3 are inserted as shown. Assume that the internal resistance of the cell as well as the conductors are negligible. 1. The light bulbs will be the brightest when: A. all the switches are open B. only switch 2 is closed C. only switches 1 and 3 are closed D. all the switches are closed 2. What will the reading on the ammeter be if switch 2 is closed? A. 1 Ampere B. 1.3 Ampere C. 1.5 Ampere D. 1.6 Ampere 3. What will the reading on the voltmeter be if switches 1 and 3 are closed? A. 12V B. 9V C. 6V D. 3V 7
  8. 8. 4. If the positions of the ammeter and voltmeter are swapped, which one of the following statements are true: A. The ammeter will read 6A if all the switches are open B. The light bulbs will burn brighter than before C. The voltmeter will read 9V if all the switches are open D. The voltmeter acts as a very large resistor 5. One of the light bulbs are replaced with another light bulb with an unknown resistance. Is it possible to determine the resistance of the new light bulb by using different combinations of open or closed switches and reading the measurements on the voltmeter and ammeter? A. Yes B. No C. Only if the new light bulb has a bigger resistance D. Only if the bulb at the bottom of the diagram is replaced Unit 2 A bullet is fired from a gun with a barrel of 50cm, towards a target exactly 100m away. To fire a bullet, gunpowder is ignited and the expanding gasses that result from the burning gunpowder applies a constant force to the bullet while it travels down the barrel of the gun. The force that is applied to the bullet is 100N, for each cm2 of surface area of the bullet, per gram of gunpowder used. The bullet is 9mm in diameter and has a mass of 5g. The bullet leaves the gun at a velocity of 500m/s and experiences negligible air friction. 6. How much gunpowder, rounded to the nearest gram, was used to fire the bullet? A. 20g B. 10g C. 5g D. 1g 7. How far does the bullet fall towards the ground by the time it reaches the target? A. 0.02m B. 0.05m C. 0.1m D. 0.2m 8. The bullet penetrates the target to a depth of 10cm before it comes to a complete stop. What is the average force that the bullet applies to the target? A. 62500N B. 6250N C. 620N D. 62N 8
  9. 9. Unit 3 Consider the following statistics on aids in adult males that was collected by the United States' Centre for Disease Control and Prevention. 9. Among the AIDS cases in the graph, what is the percentage of male Hispanic correspondents? A. 13% B. 21% C. 45% D. 73% 10. Patients who receive infected blood via a blood transfusion stand a very chance of contracting AIDS. How frequently did infection via blood transfusion occur in the population as a whole? A. less than 5% B. 20% C. 40% D. more than 60% 11. What is the best estimate for the total number of AIDS cases in White (non Hispanic) and Black (non Hispanic) due to male to male sexual contact, excluding any IDU contact? A. 32,000 B. 46,000 C. 53,000 D. 64,000 9
  10. 10. Unit 4 The oxygen-haemoglobin dissociation curve plots the relationship between percent oxygen saturation of haemoglobin (the oxygen carrying protein in red blood cells) and the partial pressure of oxygen. 12. Venous blood is normally 70% saturated with oxygen. The venous partial pressure of O2 is therefore closest to: A. 60mmHg B. 100mmHg C. 90mmHg D. 40mmHg 13. The normal position of the oxygen-haemoglobin dissociation curve depends on the concentration of a metabolite; 2,3-diphosphoglycerate (2,3-DPG). Increased levels of 2,3-DPG result in haemoglobin having a lower affinity for oxygen. In such a situation, the oxygen-haemoglobin curve would: A. Shift to the left B. Shift to the right C. Be unchanged D. Shift upwards 10
  11. 11. Unit 5 Meiosis is composed of two sequential nuclear divisions (Fig. 1) designed to produce a spermatozoon in the male or an ovum in the female. The first nuclear division separates homologous chromosome pairs, whereas the second division separates sister chromatids of a replicated chromosome. Uneven separation of nuclear material or non-disjunction is a rare event that usually results in the destruction of the affected cells. Some chromosomal abnormalities, however, are able to survive through the process of fertilisation (combination of male and female sex cells to form a zygote), development and after birth. Schematic representation demonstrating the separation of sex chromosomes during meiosis in the male. 14. When combined with a normal ovum, which cell could produce a genetically normal male? A. A B. C C. E D. F 15. In which cell is non-disjunction likely to have occurred if cell E (Fig. 1) contains no sex chromosomes? A. A B. C C. E D. F 11
  12. 12. 16. In which cell is non-disjunction most likely to have occurred if the new zygote is a cell containing the chromosomes: XXX? A. A B. B C. C D. D 17. In which cell is non-disjunction most likely to have occurred if the new zygote is a cell containing the homologous pair (sex chromosomes) chromosomes: XXY? A. A B. B C. C D. D 12
  13. 13. Answers Reasoning in Humanities and Social Sciences 1D 4B 7B 2C 5D 8D 3A 6C Written Communication Some general criteria which your essay can be judged by; 1. Content: Is what is being said relevant? a. How does the essay relate to the overarching theme of the comments? b. Expression of a viewpoint. c. Sufficient evidence to support that viewpoint. 2. Organisation and Cohesion: Is the essay constructed in a well thought-out manner? a. Paragraph Construction b. Cohesiveness between paragraphs c. Is excessive narration used? 3. Communicative Competence: Is the language conveyed with effectiveness and fluency? a. Appropriate Vocabulary Use. b. Sentence and grammatical structures. c. Spelling and punctuation Reasoning in Biological and Physical Sciences 1C 7D 13 B 2C 8B 14 D 3B 9B 15 A 4D 10 A 16 B 5A 11 D 17 A 6A 12 D 13

×