Μαθαίνοντας το ρόλο του άνδρα και το ρόλο της γυναίκας

2,084 views

Published on

Σενάριο διδασκαλίας
Κοινωνιολογία

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,084
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,095
Actions
Shares
0
Downloads
31
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Μαθαίνοντας το ρόλο του άνδρα και το ρόλο της γυναίκας

  1. 1. Μαθαίνοντας το ρόλο του άνδρα και το ρόλο της γυναίκας: ένα παράδειγμα πρωτογενούς κοινωνικοποίησης Διδάσκουσα καθηγήτρια: Κριπαροπούλου Αντιγόνη
  2. 2. Το φύλο προσδιορίζεται από τα βιολογικά ή από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του ατόμου; Υπάρχουν διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις, που προέρχονται κυρίως από την κοινωνιολογία και την ψυχολογία, που προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό.
  3. 3. Σύμφωνα με κάποιους θεωρητικούς:  Ο βιολογικός παράγοντας είναι υπεύθυνος για τη μεταβίβαση των χαρακτηριστικών στα δύο φύλα. Οι ψυχολογικές ιδιότητες, οι κλίσεις και οι ικανότητες των αγοριών και των κοριτσιών αποδίδονται σε έμφυτες ιδιότητες που συνδέονται με τις ανατομικές διαφορές των δύο φύλων.  Αυτές οι απόψεις αποτέλεσαν την βάση για την διαιώνιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.  Π.χ. «τα κορίτσια είναι πιο ευαίσθητα από τα αγόρια».  Σύμφωνα με αυτή την οπτική, άλλα πρέπει να κάνουν οι άνδρες και άλλα οι γυναίκες και επομένως, είναι φυσικό, τα άτομα να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις ιδιότητες που σχετίζονται στο φύλο τους (π.χ. σεξουαλική έκφραση, πολιτική εκπροσώπηση).
  4. 4. Σύμφωνα με κάποιους άλλους θεωρητικούς:  Δίνεται έμφαση στην καθοριστική επίδραση της κοινωνίας στην κατασκευή του φύλου (και όχι της φύσης ή της βιολογίας). Το αγόρι μαθαίνει να συμπεριφέρεται ως αγόρι, όπως άλλωστε και το κορίτσι μαθαίνει να συμπεριφέρεται ως κορίτσι, και αυτό συμβαίνει κατ' αρχάς μέσα στην οικογένεια-πρωτογενής φορέας- με την κοινωνικοποίηση (κοινωνική εκμάθηση των ρόλων).  Κορίτσια και αγόρια μαθαίνουν είτε μέσω των παιχνιδιών είτε μέσω των καθημερινών πρακτικών των γονέων τους τις συμπεριφορές που «αρμόζουν» στο φύλο τους (π.χ. «δεν είναι αυτή για σπίτι», «είναι ανοικοκύρευτη», «πού ακούστηκε αγόρι να μαγειρεύει;» ή «οι άνδρες δεν κλαίνε» είναι εκφράσεις που αποτελούν ταυτόχρονα, πρότυπα συμπεριφοράς και συγχρόνως, άτυπες μορφές κοινωνικού ελέγχου).
  5. 5. Εκμάθηση ρόλων μέσω του παιχνιδιού Αγόρια Κορίτσια
  6. 6. «Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι» έλεγε η Σιμόν ντε Μποβουάρ…  Και αυτό σημαίνει ότι οι ρόλοι των δυο φύλων μαθαίνονται στο πλαίσιο της οικογένειας και δεν αποτελούν δεδομένα της φύσης ούτε έμφυτες κλίσεις και δεξιότητες.  Αντίθετα, αποτελούν σύμβολα μιας κοινωνικής σχέσης η οποία είναι κοινωνικά και ιστορικά προσδιορισμένη
  7. 7. Σε μια πατριαρχική εκτεταμένη οικογένεια…  Τα παιχνίδια των παιδιών και οι οικογενειακές πρακτικές, αναπαράγουν τα πρότυπα της ανδρικής «κυριαρχίας» και της γυναικείας «υποταγής».
  8. 8. Σε μια σύγχρονη πυρηνική οικογένεια…  Με εργαζόμενους και τους δύο γονείς και με σχέσεις ισοτιμίας μεταξύ τους, ο μηχανισμός εκμάθησης των ρόλων είναι (ή μπορεί να είναι) διαφορετικός.  Π.χ. δεν υπάρχουν αποκλεισμοί λόγω φύλου, οι χώροι δε χωρίζονται σε γυναικείους -«η κουζίνα είναι αποκλειστικά γυναικείος χώρος»- και ανδρικούς, ενώ το κορίτσι μαθαίνει ότι δεν έχει μόνο έναν προορισμό στη ζωή του, να γίνει δηλαδή μια καλή νοικοκυρά και μια καλή μητέρα.

×