Disediakan oleh:
Intan Solehah bt Nasarruddin
Nur Fazliana bt Ruslan
Nor Akmalina bt Rosidi
Siti Fatimah bt Kapi
 Seseorang guru perlu sentiasa saling menerima

antara satu sama lain dan menyediakan emosi
pelajar.
 Ini penting supaya...




















-tidak hadir ke sekolah tanpa sebarang sebab munasabah
-selalu mengantuk atau terti...
i.gangguan emosi ringan
- tidak terlalu jelas kelihatan
- Murid masih dapat mengawal
- Contoh: murid tidak mahu berkongsi ...
 · Persekitaran sekolah tidak kondusif
 · Gaya pengajaran guru
 · Peristiwa dalam keluarga
 · Pengaruh keluarga
 · Pe...
Guru perlu berusaha untuk mewujudkan keadaan
yang ceria dan kondusif ketika menguruskan kelas
dan melaksanakan proses peng...
KELEBIHAN:
a) Membangkitkan semangat murid untuk belajar.
b) Menghapuskan emosi-emosi negatif murid
c) Mewujudkan perasaan...
 Cadangan Penambahbaikkan:

- Melibatkan ibu bapa/waris murid dalam
memberi sokongan kepada murid.
 Guru seharusnya membantu untuk mengawal

emosi murid dengan membantu mereka berasa
diri mereka sebahagian daripada bilik...
 Murid-murid ini mengharapkan peranan mereka

akan diterima serta dipuji dan diperhatikan oleh
rakan-rakan yang lain.
 I...
 Namun dari sudut negatif, apabila guru cuba

membantu murid menangani masalah
gangguan emosi ini, murid tersebut akan
cu...
 Selain daripada itu, berlakunya kekangan

masa daripada pihak guru kerana terpaksa
membahagikan masa untuk membantu
muri...
 Menyedari akan hakikat itu, terdapat beberapa

cadangan penambaikan yang boleh digunakan :
1. Sekiranya murid cuba menga...
2. Kekangan masa yang dialami oleh guru boleh
diatasi dengan guru perlu sedaya upaya cuba
selarikan sesi pengajaran dan pe...
 Memberikan nasihat dan bimbingan

sewajarnya
 Guru melayani kepelbagaian murid
 Contoh:
-penerapan nilai bekerjasama
-...
 Menjadikan suasana kelas seperti 1 keluarga
 Murid perihatin terhadap rakan lain
 Membina keyakinan murid
 Murid tida...
 Memerlukan masa yang lama untuk melihat

hasilnya.
 Tidak semua murid dapat menerima untuk
dijadikan sebagai amalan mer...
 Memberikan peneguhan kepada murid

-peneguhan +ve
-peneguhan -ve
 Boleh dilaksanakan dengan menggunakan

alat bantu mengajar yang sesuai mengikut
kehendak kurikulum dan ciri – ciri murid...
kelebihan
 Penggunaan bahan – bahan yang

bersesuaian dengan kebolehan murid akan
mendorong mereka untuk mengambil
bahagi...
Kekurangan


sukar untuk guru membuat alat bantu
mengajar mengikut setiap kesesuaian
keseluruhan murid di dalam kelasnya ...
 Guru harus menggunakan alat bantu

mengajar yang fleksibel agar boleh
digunakan dalam pelbagai pengajaran dan
pembelajar...
 Kanak-kanak adalah aset negara yang

penting
 Golongan yang perlu dilindung kerana
mereka naif dan mudah terdedah kepad...
Guru dan cabaran semasa
Guru dan cabaran semasa
Guru dan cabaran semasa
Guru dan cabaran semasa
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Guru dan cabaran semasa

573 views

Published on

guru dan cabaran semasa

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
573
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
25
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Guru dan cabaran semasa

 1. 1. Disediakan oleh: Intan Solehah bt Nasarruddin Nur Fazliana bt Ruslan Nor Akmalina bt Rosidi Siti Fatimah bt Kapi
 2. 2.  Seseorang guru perlu sentiasa saling menerima antara satu sama lain dan menyediakan emosi pelajar.  Ini penting supaya semua pelajar melibatkan diri dalam setiap kegiatan keilmuan yang diadakan di sekolah.  Emosi pelajar perlu dikekal atau dipertingkatkan dengan pengajaran guru lebih bersifat pembimbing di sisi.  Guru perlu memahami emosi pelajar kerana perbezaan tingkah laku, sosial dan rohani dalam kalangan pelajar sememangnya tidak serupa.
 3. 3.                    -tidak hadir ke sekolah tanpa sebarang sebab munasabah -selalu mengantuk atau tertidur di dalam kelas -sentiasa kelihatan letih -kerap sakit perut -mudah diserang penyakit -duduk dalam keadaan yang tidak selesa -pencapaian akademik yang semakin merosot -sering berasa cemas, takut dan benci -konsep kendiri yang lemah -bertindak tidak wajar disebabkan tekanan perasaan -suka bergaduh -kerap berbohong -bertindak liar untuk menarik perhatian -tindak balas kurang matang -berperawakan ganjil -membela diri secara tidak menentu -menunjukkan perasaan dengki -mengkritik secara keterlaluan -suka termenung atau berkhayal
 4. 4. i.gangguan emosi ringan - tidak terlalu jelas kelihatan - Murid masih dapat mengawal - Contoh: murid tidak mahu berkongsi barang  ii. gangguan emosi sedarhana - Lebih kelihatan daripada gangguan emosi ringan - Contoh: murid takut ke tandas berseorangan  iii. gangguan emosi berat - Jelas dapat dilihat - Contoh: murid mengamuk, menyakiti diri 
 5. 5.  · Persekitaran sekolah tidak kondusif  · Gaya pengajaran guru  · Peristiwa dalam keluarga  · Pengaruh keluarga  · Pengaruh rakan sebaya  · Tindakan guru
 6. 6. Guru perlu berusaha untuk mewujudkan keadaan yang ceria dan kondusif ketika menguruskan kelas dan melaksanakan proses pengajaran.  Keadaan yang kondusif dan ceria mempengaruhi “mood” dan minat serta kecergasan murid dalam aktiviti PdP.  Memberi kesan dari segi emosi dan perasaan seperti marah, keupayaan bersaing, penggunaan sumber terhad, dengki dll.  Aspek tersebut dapat dikurangkan jika murid menjalani proses pdp dalam suasana kondusif dan terkawal. 
 7. 7. KELEBIHAN: a) Membangkitkan semangat murid untuk belajar. b) Menghapuskan emosi-emosi negatif murid c) Mewujudkan perasaan sayang dan gembira dalam kalangan murid. d) Meningkatkan semangat bekerjasama murid.  KEKURANGAN: a) Perlukan kos dan masa untuk mewujudkan bilik darjah yang ceria dan cantik b) Guru adalah insan biasa. Emosi kadang-kadang tidak tetap dan boleh berubah-ubah. 
 8. 8.  Cadangan Penambahbaikkan: - Melibatkan ibu bapa/waris murid dalam memberi sokongan kepada murid.
 9. 9.  Guru seharusnya membantu untuk mengawal emosi murid dengan membantu mereka berasa diri mereka sebahagian daripada bilik darjah.  Pakar psikologi pernah mengatakan bahawa hasrat hati manusia menjadi sebahagian daripada sosial atau perasaan intelektual.  Oleh itu, guru perlu menggerakkan keinginan murid untuk melibatkan diri dalam sebarang aktiviti dan suasana bilik darjah mengikut hasrat hati mereka dan bersesuaian dengan situasi atau emosi murid pada ketika itu.
 10. 10.  Murid-murid ini mengharapkan peranan mereka akan diterima serta dipuji dan diperhatikan oleh rakan-rakan yang lain.  Interaksi sekurang-kurangnya dua hala adalah amat diperlukan dalam sesuatu pengajaran dan pembelajaran supaya tidak ada murid yang berasa terpinggir ketika berada di dalam kelas.  Melalui cara ini, setiap murid pasti akan dapat mengawal emosi dan seterusnya dapat memberikan tumpuan kepada pembelajaran yang sedang diikutinya.
 11. 11.  Namun dari sudut negatif, apabila guru cuba membantu murid menangani masalah gangguan emosi ini, murid tersebut akan cuba mengambil kesempatan di atas sikap keprihatinan guru tersebut.  Ini kerana apabila murid-murid ini mengetahui bahawa guru memberikan perhatian kepada mereka, mereka cuba untuk bertindak dengan lebih agresif lagi.
 12. 12.  Selain daripada itu, berlakunya kekangan masa daripada pihak guru kerana terpaksa membahagikan masa untuk membantu murid yang bermasalah ini di dalam bilik darjah dan meneruskan pengajaran dan pembelajaran (PnP).  Justeru, usaha guru untuk menangani masalah gangguan emosi di kalangan murid di dalam bilik darjah tidak akan mendapat hasil yang optimum.
 13. 13.  Menyedari akan hakikat itu, terdapat beberapa cadangan penambaikan yang boleh digunakan : 1. Sekiranya murid cuba mengambil kesempatan dengan bersikap lebih agresif dan repulsif, guru boleh cuba bersikap tegas dan memastikan arahan yang diberikan dilaksanakan oleh murid tersebut. Guru tidak boleh lagi menggunakan pendekatan berlembut sekiranya kelakuaan murid tidak menunjukkan tanda yang positif.
 14. 14. 2. Kekangan masa yang dialami oleh guru boleh diatasi dengan guru perlu sedaya upaya cuba selarikan sesi pengajaran dan pembelajaran yang sedang berlangsung dengan menangani masalah gangguan emosi yang dialami murid di dalam bilik darjah. -melibatkan lebih interaksi dua hala di kalangan murid yang bermasalah seperti meminta murid menjawab soalan di hadapan, meminta memberikan pendapat dan sebagainya.
 15. 15.  Memberikan nasihat dan bimbingan sewajarnya  Guru melayani kepelbagaian murid  Contoh: -penerapan nilai bekerjasama -sayang menyayangi -hormat-menghormati
 16. 16.  Menjadikan suasana kelas seperti 1 keluarga  Murid perihatin terhadap rakan lain  Membina keyakinan murid  Murid tidak merasakan diri seperti dipinggirkan  Murid boleh menghormati hak orang lain.
 17. 17.  Memerlukan masa yang lama untuk melihat hasilnya.  Tidak semua murid dapat menerima untuk dijadikan sebagai amalan mereka.
 18. 18.  Memberikan peneguhan kepada murid -peneguhan +ve -peneguhan -ve
 19. 19.  Boleh dilaksanakan dengan menggunakan alat bantu mengajar yang sesuai mengikut kehendak kurikulum dan ciri – ciri murid yang dihadapinya .
 20. 20. kelebihan  Penggunaan bahan – bahan yang bersesuaian dengan kebolehan murid akan mendorong mereka untuk mengambil bahagian dengan aktif dalam proses pengajaran dan pembelajaran .  Penglibatan aktif membantu mereka mengekalkan emosi terhadap aktiviti dalam pembelajaran .
 21. 21. Kekurangan  sukar untuk guru membuat alat bantu mengajar mengikut setiap kesesuaian keseluruhan murid di dalam kelasnya dan menghadapi kekangan waktu untuk menyiapkannya .
 22. 22.  Guru harus menggunakan alat bantu mengajar yang fleksibel agar boleh digunakan dalam pelbagai pengajaran dan pembelajaran .
 23. 23.  Kanak-kanak adalah aset negara yang penting  Golongan yang perlu dilindung kerana mereka naif dan mudah terdedah kepada bahaya.  Maka, adalah menjadi tanggungjawab guru dan semua pihak untuk memelihara kebajikan dan kesejahteraan mereka.

×