Your SlideShare is downloading. ×
Seminar De Vastgoedmarkt 2013; Crisismanagement en de weg naar boven (woningcorporaties)
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Seminar De Vastgoedmarkt 2013; Crisismanagement en de weg naar boven (woningcorporaties)

172
views

Published on

Presentatie door Dennis van Tilborg. …

Presentatie door Dennis van Tilborg.
Hij heeft de vragen besproken die opkomen naar aanleiding van regelmatige berichten in de media over woningcorporaties die in financiële problemen zijn gekomen. Hoe functioneert het toezicht op woningcorporaties? Kunnen woningcorporaties financiële steun ontvangen van de overheid? Wat zijn de gevolgen van financiële problemen voor bestaande contracten? Op deze en andere vragen is Dennis kort ingaan en daarbij heeft hij ook aandacht besteedt aan toekomstige wet- en regelgeving.

Published in: Real Estate

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
172
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Woningcorporaties engemeenten anno 2013ActualiteitenseminarD. van TilborgAdvocaat Overheid en Onderneming23 januari 2013
 • 2. Een veld in beweging‘Woningstichting Padua stopt bouw 280Woningen’‘Domesta stopt voorbereiding bouw 500woningen’Enige recente berichten naar aanleiding van hetWetsvoorstel verhuurderheffing
 • 3. Verhouding gemeente encorporatie 1Gemeente CorporatiePubliekrechtelijk Feitelijk werkzaam op het(eind)verantwoordelijk voor gebied van dehet belang van de volkshuisvesting (artikel 11volkshuisvesting e.v. BBSH):(Woningwet, Huisvestingswet -Bouw en beheer (sociale)en Wro): onder andere huurwoningen;stellen kaders. -Bijdrage aan de leefbaarheid in de wijk.Geen directe Volledig zelfstandig tensturingsmogelijkheden/toezic opzichte van gemeentenhtbevoegdheden (meer) ten (toezicht en aansturingaanzien van corporaties berust bij de minister en het CFV)
 • 4. Verhouding gemeente encorporatie 1Gemeente CorporatieGemeente heeft (adviserende) Gemeente moet wordenrol bij: beleidsvoorbereiding betrokken bijcorporatie en bij een aantal beleidsvoorbereiding en debesluiten van de minister corporatie heeft een aantal(bijvoorbeeld informatieverplichtingenstatutenwijziging en jegens de gemeentevervreemding woningen)‘Achtervangovereenkomsten’ In beginsel inkomsten uit demet het WSW exploitatie van het eigen woningbezit, maar financiële voordelen via het WSW en onder omstandigheden recht op steun 4
 • 5. Verhouding gemeente encorporatie 2Doel wetgever bij uitvoering volkshuisvestingsbeleid:lokaal maatwerkPraktijk: prestatieafspraken + overeenkomsten(gebiedsontwikkeling)
 • 6. Corporaties met financiëleproblemen 1Steeds meer corporaties kampen met financiëleproblemen: door beleidskeuzes corporaties zelf(Vestia, WSG) of door heffingen (bijvoorbeeld deVogelaar- en de Vestia-heffing) en belastingen(invoering Vpb, Wet verhuurderheffing)
 • 7. Corporaties met financiëleproblemen 2De financiële problemen vs. Pacta sunt servanda:correctiemechanismenOvermacht (artikel 6:75 BW)Corrigerende werking redelijkheid en billijkheid(artikel 6:248 BW)Onvoorziene omstandigheden (artikel 6:258 BW)
 • 8. Corporaties met financiëleproblemen 3Kansrijkheid ‘Habe nichts-verweer’:-Financiële problemen als gevolg van nadeligebeleidskeuzes/kredietcrisis in beginsel voor rekeningcorporatie.-Indien financiële problemen het gevolg zijn vanoverheidsingrijpen mogelijk anders oordelen.-Mogelijkheid om een beroep op onvoorzieneomstandigheden te doen?
 • 9. Corporaties met financiëleproblemen 4Kansrijkheid van het ‘ik wil wel, maar ik mag niet’-verweer  zou in principe overmacht kunnenopleveren c.q. aan nakoming in de weg kunnen staan
 • 10. Corporaties met financiëleproblemen 5
 • 11. Corporaties met financiëleproblemen 6Bevoegdheden exclusief bij de minister:-Goedkeuringsrecht aantal voorgenomenrechtshandelingen-Aanwijzingsbevoegdheid-Extern toezichthouder-Bewind-Intrekken toelatingKunnen deze ook betrekking hebben op bestaandeProjecten/overeenkomsten?
 • 12. Corporaties met financiëleproblemen 7Procedures tussen gemeenten en corporaties geenlonkend perspectief: heronderhandelen kan positiegemeente ook versterken  let bijvoorbeeld opinformatiepositie van de gemeente.Blik naar de toekomst:-Herzieningswet bouwt voort op het bestaande stelselmet enige versterking van de positie van gemeenten.-Regeerakkoord lijkt verdergaande wijzigingen tesuggereren.

×