Sampel pengurusan dan penggunaan buku buku latihan BM

1,062 views
923 views

Published on

Published in: Education, Sports, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,062
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
39
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sampel pengurusan dan penggunaan buku buku latihan BM

 1. 1. Sampel Pengurusan dan PenggunaanBuku-buku Latihan Bahasa Melayu ;Sampel Pengurusan dan PenggunaanBuku-buku Latihan Bahasa Melayu ;Jenis buku-buku latihan yang bolehdiguna pakai di sekolah-sekolah jenis kebangsaan ;( suatu sampel aplikasi PdP )1.Latihan Pemahaman dan Tatabahasa2.Latihan Ejaan dan Rencana3.Latihan Penulisan Karangan ( Bah. B )4.Latihan Penulisan Bina Ayat dan UlasanNilai/Pengajaran ( Bah. A dan C )5.Latihan Komputer (Latih tubi berfokus BM)Jenis buku-buku latihan yang bolehdiguna pakai di sekolah-sekolah jenis kebangsaan ;( suatu sampel aplikasi PdP )1.Latihan Pemahaman dan Tatabahasa2.Latihan Ejaan dan Rencana3.Latihan Penulisan Karangan ( Bah. B )4.Latihan Penulisan Bina Ayat dan UlasanNilai/Pengajaran ( Bah. A dan C )5.Latihan Komputer (Latih tubi berfokus BM)
 2. 2. Buku Latihan Pemahaman dan Tatabahasa ;Buku Latihan Pemahaman dan Tatabahasa ;1. Buku latihan ini merupakan antara buku latihan utama yang perludisediakan oleh murid-murid.2. Dalam buku ini, murid boleh menulis latihan seperti yang terdapat dalambuku-buku teks.3. Antara kandungan buku ini adalah seperti butiran perbendaharaan katapenting dan agak sukar difahami oleh murid-murid (seperti yangterdapat dalam buku teks). Murid boleh menulis senarai perkataan ataurangkaikata tersebut dalam buku latihan ini dan menulis makna atau lawan bagiperkataan tersebut. Sekiranya buku ini diaplikasikan sejak awal lagi,sudah pasti mereka akan dapat menambah perbendaharaan kata. Apayang paling penting, soalan-soalan atau maklumat yang ingin diuji dalampeperiksaan adalah berdasarkan buku teks.4. Selain kosa kata, murid juga menulis latihan pemahaman dantatabahasa yang terdapat pada bahagian aktiviti setiap tajuk dalam bukuteks. Pengajaran latihan pemahaman berdasarkan petikan tersebutakan memudahkan mereka menjawab dan mencari jawapan semasapeperiksaan kerana mereka sudah biasa dengan aktiviti tersebut.5. Pengajaran tatabahasa yang jelas (dengan adanya penjelasan konsep1. Buku latihan ini merupakan antara buku latihan utama yang perludisediakan oleh murid-murid.2. Dalam buku ini, murid boleh menulis latihan seperti yang terdapat dalambuku-buku teks.3. Antara kandungan buku ini adalah seperti butiran perbendaharaan katapenting dan agak sukar difahami oleh murid-murid (seperti yangterdapat dalam buku teks). Murid boleh menulis senarai perkataan ataurangkaikata tersebut dalam buku latihan ini dan menulis makna atau lawan bagiperkataan tersebut. Sekiranya buku ini diaplikasikan sejak awal lagi,sudah pasti mereka akan dapat menambah perbendaharaan kata. Apayang paling penting, soalan-soalan atau maklumat yang ingin diuji dalampeperiksaan adalah berdasarkan buku teks.4. Selain kosa kata, murid juga menulis latihan pemahaman dantatabahasa yang terdapat pada bahagian aktiviti setiap tajuk dalam bukuteks. Pengajaran latihan pemahaman berdasarkan petikan tersebutakan memudahkan mereka menjawab dan mencari jawapan semasapeperiksaan kerana mereka sudah biasa dengan aktiviti tersebut.5. Pengajaran tatabahasa yang jelas (dengan adanya penjelasan konsepdan contoh) akan membantu mereka menjawab soalan tatabahasa.
 3. 3. Sampel latihan yang dibuat berdasarkan sukatan/isi kandungan buku teks) ;Sampel latihan yang dibuat berdasarkan sukatan/isi kandungan buku teks) ;
 4. 4. Buku latihan Ejaan dan Rencana ( Imlak ) ;Buku latihan Ejaan dan Rencana ( Imlak ) ;1. Buku ini disediakan untuk menguji keupayaan murid semasa menulissesuatu perkataan, rangkai kata, frasa, ayat ataupun tanda bacadengan betul.2. Penggunaan buku ini boleh dibuat berdasarkan aras keupayaan murid.Biasanya, bilangan ejaan yang boleh ditulis adalah 10 perkataan bagisetiap sesi latihan. Latihan imlak pula sekurang-kurangnya 1perkataan yang terdiri daripada 3 hingga 5 ayat. Bagi murid-muridkelas lemah, cukup sekadar 5 perkataan (bagi ejaan) dan 1 hingga 2ayat yang mudah. Guru harus peka dengan kebolehan murid-muridmasing-masing.3. Bagi tahun 4 hingga 6, digalakkan guru menulis latihan imlak yangmenjurus kepada bahagian A ( bina ayat ) dan juga ulasan nilai murni/pengajaran. Ini dapat membantu murid lebih menguasai kedua-duakemahiran tersebut. Bahan ransangan yang boleh digunakan bolehdiambil pada mana-mana petikan atau gambar dalam buku teks.4. Sampel latihan yang boleh dijalankan boleh dirujuk pada contohlembaran kerja yang disertakan. Latihan ini boleh dijalankan secarabergilir-gilir mengikut minggu.1. Buku ini disediakan untuk menguji keupayaan murid semasa menulissesuatu perkataan, rangkai kata, frasa, ayat ataupun tanda bacadengan betul.2. Penggunaan buku ini boleh dibuat berdasarkan aras keupayaan murid.Biasanya, bilangan ejaan yang boleh ditulis adalah 10 perkataan bagisetiap sesi latihan. Latihan imlak pula sekurang-kurangnya 1perkataan yang terdiri daripada 3 hingga 5 ayat. Bagi murid-muridkelas lemah, cukup sekadar 5 perkataan (bagi ejaan) dan 1 hingga 2ayat yang mudah. Guru harus peka dengan kebolehan murid-muridmasing-masing.3. Bagi tahun 4 hingga 6, digalakkan guru menulis latihan imlak yangmenjurus kepada bahagian A ( bina ayat ) dan juga ulasan nilai murni/pengajaran. Ini dapat membantu murid lebih menguasai kedua-duakemahiran tersebut. Bahan ransangan yang boleh digunakan bolehdiambil pada mana-mana petikan atau gambar dalam buku teks.4. Sampel latihan yang boleh dijalankan boleh dirujuk pada contohlembaran kerja yang disertakan. Latihan ini boleh dijalankan secarabergilir-gilir mengikut minggu.
 5. 5. Buku Latihan Penulisan Karangan Bahagian B ;Buku Latihan Penulisan Karangan Bahagian B ;
 6. 6. Sampel latihan penulisan bahagian B ;Sampel latihan penulisan bahagian B ;
 7. 7. Penggunaan bahan grafik sebagai pengukuhan latihan menulis karangan ;Penggunaan bahan grafik sebagai pengukuhan latihan menulis karangan ;
 8. 8. Buku Latihan Bina Ayat dan Ulasan Nilai/Pengajaran (Bah. A danC) ;Buku Latihan Bina Ayat dan Ulasan Nilai/Pengajaran (Bah. A danC) ;
 9. 9. Buku Latihan Kelas Komputer (Latihan Berfokus versi BM) ; Murid-muridmenyalin semula latihan tatabahasa yang telah dimuatkan ke dalamkomputer sekurang-kurangnya 10 soalan sebelum sesi kelas komputer.Buku Latihan Kelas Komputer (Latihan Berfokus versi BM) ; Murid-muridmenyalin semula latihan tatabahasa yang telah dimuatkan ke dalamkomputer sekurang-kurangnya 10 soalan sebelum sesi kelas komputer.
 10. 10. Ulasan dan Cadangan ;1.Sampel yang diberikan adalah sebagai contoh sahaja. Guru-guru bolehmenguruskan buku-buku latihan tersebut dengan lebih baik dan kreatif lagi.2.Penyediaan buku-buku latihan tersebut sebanyak sedikit akan dapatmembantu murid-murid menguasai kemahiran yang diajarkan dengan lebihbaik.3.Penggunaan buku-buku tambahan seperti Modul Menjawab KertasBahasa Melayu (Kertas 1 dan 2) amat digalakkan kerana lebih menjuruskepada teknik menjawab kertas sebenar. Namun, janganlah minta murid-murid menyalin latihan daripada buku tersebut ke dalam buku rampaian (jikasekadar ingin memperbanyakkan latihan di dalam buku tersebut). Muridboleh menyalin soalan yang salah sahaja (setelah latihan kendiri dijalankan)sebagai peneguhan kemahiran.4.Lakukanlah yang terbaik untuk membantu murid-murid menguasaikemahiran dengan lebih mudah dan berkesan.Sekian, terima kasih.Ulasan dan Cadangan ;1.Sampel yang diberikan adalah sebagai contoh sahaja. Guru-guru bolehmenguruskan buku-buku latihan tersebut dengan lebih baik dan kreatif lagi.2.Penyediaan buku-buku latihan tersebut sebanyak sedikit akan dapatmembantu murid-murid menguasai kemahiran yang diajarkan dengan lebihbaik.3.Penggunaan buku-buku tambahan seperti Modul Menjawab KertasBahasa Melayu (Kertas 1 dan 2) amat digalakkan kerana lebih menjuruskepada teknik menjawab kertas sebenar. Namun, janganlah minta murid-murid menyalin latihan daripada buku tersebut ke dalam buku rampaian (jikasekadar ingin memperbanyakkan latihan di dalam buku tersebut). Muridboleh menyalin soalan yang salah sahaja (setelah latihan kendiri dijalankan)sebagai peneguhan kemahiran.4.Lakukanlah yang terbaik untuk membantu murid-murid menguasaikemahiran dengan lebih mudah dan berkesan.Sekian, terima kasih.

×