Your SlideShare is downloading. ×
0
Guru sebagai agen perubahan(murid)
Guru sebagai agen perubahan(murid)
Guru sebagai agen perubahan(murid)
Guru sebagai agen perubahan(murid)
Guru sebagai agen perubahan(murid)
Guru sebagai agen perubahan(murid)
Guru sebagai agen perubahan(murid)
Guru sebagai agen perubahan(murid)
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Guru sebagai agen perubahan(murid)

864

Published on

Published in: Education
1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total Views
864
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
41
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. ~Profesion Perguruan~ Tugasan 24 Guru Sebagai Agen Perubahan (Murid) NOR HASMALIZA BT HASAN ~P 69386~
  • 2. Pengaruh terbesar dalam kehidupan pelajar banyak datangnya daripada seorang guru. Bincangkan: 1)Bagaimana seorang guru boleh mempengaruhi kehidupan seorang pelajar. Berikan 5 contoh.
  • 3.  Guru menunjukkan ciri-ciri teladan dan peribadi yang baik kepada pelajar.  Guru harus mengajak pelajar-pelajarnya untuk sama-sama berfikir, berbincang dengan memberikan pendapat-pendapat dan mencari jalan penyelesaian kepada sesuatu perkara atau masalah.  Guru yang prihatin akan sentiasa mengambil berat tentang pelajarnya  Guru akan sentiasa memberi sokongan dan dorongan kepada para pelajarnya dalam mencapai kejayaan dalam hidup dan pelajaran.  Guru bijak menggunakan kaedah yang dapat mempengaruhi pelajar yang bermasalah berubah menjadi seorang pelajar yang positif dan berdisiplin.
  • 4. 2.Jika anda seorang guru, apakah perubahan yang ingin anda lakukan pada murid anda. Berikan 5 perubahan.
  • 5.  Membentuk murid yang seimbang dalam bidang akademik dan kokurikulum serta sahsiah.  Mengubah sikap dan minat murid yang kurang berminat terhadap mata pelajaran yang dipelajari.  Mengubah pemikiran murid iaitu daripada pemikiran yang negatif kepada bentuk pemikiran yang positif terhadap sesuatu isu/perkara.  Membentuk murid yang lebih berakhlak dan bermoral agar menjadi insan yang mengamalkan setiap tuntutan agama masing-masing.  Mengubah bentuk pengajaran supaya lebih melibatkan murid secara aktif supaya mereka akan lebih berfikiran kreatif, kritis dan inovatif.
  • 6. 3.Guru ibarat sebatang lilin. Membakar diri demi kebahagiaan/kesenangan orang lain. Berdasarkan perumpamaan ini, sejauhmanakah benar seorang guru memberi impak yang besar kepada kehidupan seorang pelajar.
  • 7.  Bagi seorang pendidik, tugas mereka bukanlah hanya mengajar kurikulum yang telah disediakan. Selain daripada memastikan sukatan pelajaran berjaya ditamatkan mengikut ketetapan masa yang dijadualkan, mereka turut bertanggungjawab untuk membimbing para pelajar dengan nilai-nilai murni yang menjadi teras dalam kehidupan. Guru akan mencurahkan ilmu-ilmu mereka dengan segala kudrat yang ada dengan di samping memberikan bimbingan dengan penuh dedikasi dan kasih sayang sehinggakan ada yang terpaksa mengorbankan masa bersama keluarga demi memastikan kecemerlangan dan kejayaan akan dapat dicapai oleh para pelajarnya. Guru diibaratkan sebagai sebatang lilin yang membakar diri, setiap tutur kata yang penuh dengan nasihat dan tunjuk ajar yang berhikmah adalah untuk membentuk jiwa pelajar menjadi kamil dan penuh luhur budi pekerti yang tidak hanya cemerlang dalam aspek intelektual sahaja malahan dalam aspek keperibadian dan sahsiah juga. Perkembangan peradaban dan ketamadunan seseorang insan itu adalah bermulanya daripada perit jerit seorang guru dalam mendidik mereka menjadi insan yang berguna.
  • 8. Profesion Perguruan TERIMA KASIH..

×