Aplikasi garis panduan dan etika penggunaan internet

808 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
808
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
277
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Aplikasi garis panduan dan etika penggunaan internet

 1. 1. APLIKASI GARIS PANDUANDAN ETIKA PENGGUNAAN INTERNET
 2. 2. PROFIL DIRI NORAISYAH HUSNA BT AFANDI 921231-03-5494 PISMP BM2 / PJ / RBT SEMESTER 3 2013 EN JALALLUDIN BIN IBRAHIM
 3. 3. MENU Tatacara Pengenalan Objektif Kod Etika Prinsip Kod Etika Rukun EtikaKerangka Kod Profesional
 4. 4. TATACARAPENGGUNAAN INTERNET
 5. 5. (a) Hak Akses Pengguna• Hak akses hendaklah dilihat sebagai satu kemudahan yang disediakan oleh JPN untuk membantu melicinkan pentadbiran atau memperbaiki perkhidmatan yang disediakan.• Pengguna harus mengambil maklum bahawa semua aset ICT di bawah kawalannya (termasuk maklumat) adalah hak milik Kerajaan.
 6. 6. (b) Privasi Pengguna • Setiap pengguna hendaklah menghormati privasi pengguna laindengan tidak menimbulkan sebarang gangguan seperti mencapaifail, memecah kata laluan, memasuki sistem komputer dan mengubahkomponen perisian tanpa kebenaran.
 7. 7. (c) Mengenal pasti Identiti Pengguna• Setiap pengguna perlu mengenal pasti dan mengesahkan identiti pengguna yang berkomunikasi dengannya sebelum meneruskan komunikasi dan transaksi maklumat melalui Internet.• Ini bertujuan untuk melindungi maklumat Kerajaan daripada sebarang bentuk penyalahgunaan.
 8. 8. (d) Memilih Laman• Laman yang dilayari hendaklah hanya yang berkaitan dengan bidang kerja dan terhad untuk tujuan yang dibenarkan sahaja.
 9. 9. (e) Pengesahan Maklumat• Bahan yang diperoleh dari internet perlulah ditentukan ketepatan dan kesahihannya.• Sebagai amalan baik, rujukan sumber internet hendaklah juga dinyatakan.
 10. 10. (f) Muat Naik Bahan (Upload)• Bahan rasmi yang hendak dimuat naik ke internet hendaklah disemak dan mendapat pengesahan daripada Ketua Jabatan sebelum dimuat naik.
 11. 11. (g) Muat Turun Bahan (Download)• Tindakan memuat turun hanya dibenarkan ke atas bahan yang sah seperti perisian yang berdaftar dan di bawah hak cipta terpelihara.• Sebarang bahan yang dimuat turun dari internet hendaklah digunakan untuk tujuan yang dibenarkan oleh jabatan sahaja.
 12. 12. (h) Perbincangan Awam• Hanya kakitangan JPN yang mendapat kebenaran sahaja boleh melibatkan diri dan menggunakan kemudahan ini.• Kandungan perbincangan awam seperti newsgroup dan bulletin board mestilah mendapat pengesahan daripada Ketua Jabatan.• Perlu diingat bahawa setiap maklumat yang dikongsi melambangkan imej Jabatan. Dengan sebab itu, setiap pengguna mestilah bertindak dengan bijaksana, jelas dan berupaya mengekalkan konsistensi dan keutuhan maklumat berkenaan.
 13. 13. ETIKAPENGGUNAANINTERNET
 14. 14. PENGENALAN Etika komputer umumnya adalah satu bidang yang berkaitan dengan penggunaan komputer yang betul (panduan). Hak peribadi individu, ketepatan dan kesahihan maklumat, harta intelek dan capaian adalah antara isu atau kes yang membabitkan etika penggunaan komputer dalam era maklumat.
 15. 15. Objektif Kod EtikaMengetahui masalah moral dan isu etika komputerMemahami prinsip etika komputerMemahami etika professional Teknologi MaklumatMengetahui fungsi kod etika profesionalKeperluan etika komputer
 16. 16. Keseimbanga n KeizinanTermaklum Meminimumka n Risiko Keadilan
 17. 17. • Kebaikan yang dibawa Teknologi Maklumat mestilah lebih baik daripada risiko dan keburukanKeseimbangan • Mereka yang menerima kesan teknologi maklumat mesti faham dan menerima risiko yang akan dihadapi Keizinan Termaklum • Manfaat dan keburukan mestilah diterima oleh pengguna secara adil Keadilan • TM mesti dilaksanakan dengan mengelak risiko yang tidak berkaitan dan diminimumkan agar manfaat yang diterima lebihMeminimumkan Risiko daripada risiko
 18. 18. Rukun EtikaPenggunaan Internet
 19. 19. Tidak menggunakan komputer untukmembahayakan orang lain. Tidak menceroboh Tidak mengganggu masuk fail komputer kerja komputer lain. orang lain. Tidak menggunakan komputer untuk mencuri
 20. 20. Tidak menggunakankomputer untuk menipu Tidak menggunakan Tidak menggunakan sumber daripada atau menyalin komputer orang lain tanpa kebenaran perisian yang tidak dibeli secara sah (cetak rompak). Memikirkan kesan sosial Tidak mengambil hasil program atau sistem intelektual orang lain yang dibangunkan untuk diri sendiri.
 21. 21. Kerangka Kod Profesional Mengelakkan kemusnahan dan kemudaratan kepada sesiapa misalnya menyebarkan virus. Menyumbang kepada masyarakat seperti mereka bentuk produk baru yang memudahkan penggunaan berkomunikasi. Menghormati sesuatu yang dianggap rahsia dan tidak menyebarkannya. Bersikap adil dan tidak menindas. Menghormati hak cipta orang lain. Menghormati hak kebersendirian orang lain
 22. 22. PENGHARGAAN Encik Jalalludin bin Ibrahim BMM 3105 Jabatan Pengajian MelayuIPG Kampus Tengku Ampuan Afzan SEKIAN , TERIMA KASIH

×