Your SlideShare is downloading. ×
Laman web tokoh al-Quran -Sheikh Abdul Basit-
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×

Saving this for later?

Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime - even offline.

Text the download link to your phone

Standard text messaging rates apply

Laman web tokoh al-Quran -Sheikh Abdul Basit-

973
views

Published on

Published in: Spiritual, Travel

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
973
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. LAMAN WEB ABDUL BASIT.COMhttp://www.abdalbasit.com/DISEDIAKAN OLEH:AINUL HAFIZAH BINTI ISHAK 10BI02055NURUL HUDA BINTI MOHD TAHIR 10BI02074PENDAHULUANNama sebenar beliau Sheikh Abdul Basit Abd us-Samad (1927-1988) merupakan Qari terkenal yangmenjadi ikutan ramai. Dia merupakan satu-satunya Qari yang memenangi tiga pertandingan Qarisedunia pada awal 1970-an. Abd us-Samad merupakan salah seorang Hafiz pertama yang menjualrakaman bacaannya, dan presiden pertama bagi Persatuan Qari di Mesir. Dia terkenal bagibacaannya Surah Al-Fatihah, surah pertama Al-Quran, dan surah utama dalam solat lima waktuharian.Laman web abdalbasit.com mengandungi 8 bahagian utama. Antaranya ialah: 1) Laman Utama 2) Al-Quran al-Karim 3) Kisah Hidup 4) Video Rakaman 5) Gambar 6) Buku Tamu 7) Soal Jawab 8) Hubungi KamiMuka Depan Laman UtamaDalam muka depan laman utama ini terdapat pautan video dan rakaman suara bacaan al-Quran olehSyeikh Abdul Basit. Klik disini untuk Klik disini untuk mendengar bacaan mendengar bacaan surah. surah. Bahagian utama pautan
  • 2. Klik dibahagian ini untuk mendengar bacaan surah al-Quran oleh Sheikh Abdul Basit. Hasil carian Bahagian al-Quran Klik bahagian al-Quran al-KarimLaman ini mengandungi 114 surah yang boleh dipilih untuk didengar.
  • 3. Klik untuk mendengar bacaaan surah.Contoh yang terdapat dalam bahagian al-Quran.Riwayat Hidup Klik bahagian riwayat hidupDalam ruangan ini menceritakan sedikit sebanyak mengenai kehidupan sheikh abdul basit dan jugapengalaman beliau sepanjang beliau melibatkan diri dalam bidang tilawah al-Quran.
  • 4. Ini adalah contoh biografi mengenai diri beliau dan pengalaman beliau dalam mengikuti tilawah al-Quran.
  • 5. Video Klik bahagian videoIni adalah contoh video-video bacaan al-Quran oleh Sheikh Abdul Basit. Klik sahaja jika ingin melihatvideo bacaan ayat al-Quran beliau.
  • 6. Gambar Klik untuk melihat gambarIni adalah antara gambar yang terdapat dalam laman web Sheikh Abdul Basit.
  • 7. Klik untuk melihat.Laman ini adalah untuk pelawat memberi pendapat dan pandangan mereka mengenai laman web ini.Bahagian Soal Jawab
  • 8. Dalam bahagian ini mengandungi soal jawab yang berkait mengenai laman web ini. Ini adalah contohsoal jawab yang terdapat dalam laman web ini. Klik untuk menghantar pendapatBahagian ini mengandungi alamat e-mel beliau untuk bertanyakan sebarang masalah.Kesimpulannya ialah Sheikh Abdul Basit adalah merupakan tokoh al-Quran yang mashyur. Beliau jugamerupakan seorang qari yang banyak melibatkan diri dalam tilawah al-Quran dan cara bacaan beliausering menjadi ikutan ramai.