Komunikasi

2,996 views
2,799 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,996
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
108
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Komunikasi

  1. 1. Nurul Ain Binti Mohd Jalani PPISMP 2A
  2. 2. DEFINISI KOMUNIKASI   Proses pertukaran idea dan maklumat antara dua individu atau lebih, dengan maksud untuk berkongsi maklumat dan pengalaman bagi mencari persamaan. Pertukaran idea ini boleh berlaku secara lisan atau tulisan ataupun dengan menggunakan pelbagai deria yang ada pada manusia.
  3. 3. PROSES DAN ELEMEN KOMUNIKASI 
  4. 4. PROSES KOMUNIKASI   mesej dan tindak balas sentiasa berlaku secara silih berganti  Halangan :  gangguan yang berlaku pada situasi tersebut seperti bunyi bising, kesibukan, kurang pendengaran,dan sebagainya.
  5. 5. Proses Komunikasi Dengan Mudah 
  6. 6. BIDANG-BIDANG KOMUNIKASI 
  7. 7. ELEMEN-ELEMEN KOMUNIKASI • Penyampai  - Individu yang menunjukkan perlakuan berkomunikasi. - perlakuan lisan dan bukan lisan • Penerima - Individu yang memahami maksud yang disampaikan oleh penyampai maklumat • Maklumat / mesej - maksud/ fakta / niat yang difahami oleh penerima maklumat • Maklum balas - Perlakuan yang ditunjukkan oleh penerima mesaj sebagai tindak balas kepada mesej yang disampaikan oleh penyampai mesej
  8. 8. ELEMEN-ELEMEN KOMUNIKASI • Saluran  - Media penyampai maklumat dan pemberi mesej kepada penerima mesej - saluran paling asas:melalui pendengaran dan penglihatan - saluran-saluran tambahan : media elektronik, lukisan di kanvas atau bahan cetakan dan sebagainya • Konteks Keadaan (situasi)penyampai mesej daripada pemberi ,mesej kepada penerima mesej (contoh: masa, persekitaran fizikal, jumlah peserta dan sebagainya)
  9. 9.  TAMAT

×