Angkup vernier

9,072 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
9,072
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1,100
Actions
Shares
0
Downloads
204
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Angkup vernier

 1. 1. DISEDIAKAN OLEH:NUR AIDA BINTI BASIR VTO MEKATRONIK
 2. 2. Kandungan1 Pengenalan2 Angkup vernier3 Bahagian4 Pengiraan5 Q&A
 3. 3. PENGENALAN Angkup vernier : Satu alat pengukur atau sukatan yang terpenting dan berguna bagi menyukat garis pusat luar dan dalam pada setiap kerja atau benda kerja serta menyemak dalamnya satu-satu lubang.
 4. 4.  Terdapat dua skala: a) Skala utama inci (main scale inces) b) Skala utama (Main scale mm)  Digunakan untuk mencari perbezaan ukuran diantara yang terdekat bagi mendapatkan tahap yang tepat. merupakan alat pengukur jitu dan boleh mengukur dengan tepat sehingga kepada ukuran sama ada 0.05 mm atau 0.02 mm. digunakan didalam bengkel.
 5. 5. Skru Skala pengunci utama BilahRusuk pengukur dalam Skala vernier Rahang Tetap Rahang gelangsar
 6. 6. BAHAGIAN-BAHAGIAN ANGKUP VERNIER. BADAN.  Berbentuk seperti sebilah pembaris keluli  Mempunyai senggatan dalam unit metrik atau inci.  Senggatan ini dinamakan skala utama.  Panjang badan ini menetukan saiz angkup vernier. PLAT VERNIER.  mempunyai skala vernier dan boleh digerak-gerakkan disepanjang badan. RAHANG.  Jenis rahang:  rahang tetap: sebahagian daripada badan yang bengkok,  rahang gelangsar: sebahagian daripada plat vernier yang boleh bergerak bersama-samanya iaitu selari dengan rahang tetap  Permukaan diantara kedua-dua rahang ini merupakan muka ukuran bagi angkup Vernier..  Apabila muka ukuran ini bersentuh, bacaannya ialah sifar dan angka sifar pada skala vernier sejajar dengan angka sifar pada skala tetap.
 7. 7.  RUSUK.  Rusuk berbentuk runcing.  Ia terletak disebelah atas.  Binaannya hampir sama dengan rahang tetapi ia digunakan untuk mengukur ukuran sebelah dalam. SKRU PENGUNCI.  digunakan untuk mengunci plat vernier supaya kedudukan ukuran tidak berganjak semasa angkup Vernier dikeluarkan dari bendakerja.  Ini dapat mengurangkan kesilapan semasa mengukur. PENGANJAK HALUS.  Ada juga angkup Vernier yang dilengkapkan dengan penganjak halus.  Pengapit halus ini hendaklah diketatkan terlebih dahulu supaya nat penganjak halus boleh mengawal pelarasan plat vernier. BILAH PENGUKUR DALAM.  Satu bilah yang kecil, boleh digerakkan keluar atau masuk dalam lurah dibahagian belakang badan apabila rahang dibuka.
 8. 8.  PRINSIP SKALA VERNIER.  digunakan untuk membolehkan kita membaca tanpa mengagak-agak sekiranya ukuran itu terletak di antara dua tanda senggatan pada satu-satu skala.Oleh itu angkup Vernier mestilah:1. Mempunyai dua skala iaitu utama dan skala vernier.2. Senggatan pada skala utama dibuat lebih besar daripada skala vernier.3. Perbezaan antara skala utama dengan skala vernier merupakan bacaan yang paling kecil yang oleh dibuat.
 9. 9. MEMBACA ANGKUP VERNIER TENTUKURAN 0.02 MM. Skala utama disenggatkan kepada 1 mm bagi tiap-tiap satu senggatan dan dinomborkan pada tiap-tiap sepuluh senggatan iaitu 10,20,30 dan seterusnya. Skala vernier pula panjangya 49 mm dan disenggatkan kepada 50 bahagian yang sama. Apabila angka sifar pada kedua-dua skala diletakkan pada kedudukan yang sejajar dengan senggatan ke 49 pada skala utama. Untuk mengetahui perbezaan nilai antara satu senggatan skala utama dengan skala vernier, maka tolakkan 1 mm (nilai 1 senggatan pada skala utama) dengan nilai satu senggatan pada skala vernier. Nilai satu senggatan pada skala vernier ialah:- 50 senggatan skala vernier = 49 mm skala utama 1 senggatan = 49/50 = 0.98 mmPerbezaan nilai senggatan = 1 mm - 0.98 mm 0.02 mmOleh itu, nilai setiap senggatan pada skala vernier = 0.02 mm
 10. 10. CONTOH 1Bacaan skala utama yang terhampir dengan 1 mm = 42 X 1 = 42.00 mmBacaan skala vernier senggatan ke 16 yang sejajardengan salah satu garisan pada skala utama = 16 X 0.2 = 0.32 mm --------------- Jumlah = 42.32Oleh itu, bacaan sebenar ialah 42.32 mm.
 11. 11. MEMBACA ANGKUP VERNIER DENGAN KETEPATAN 0.05 MM. Skala utama disenggatkan kepada 1 mm bagi tiap-tiap satu senggatan dan dinomborkan pada tiap tiap 10 senggatan iaitu 10, 20, 30 dan seterusnya. Skala vernier pula yang panjangya 19 mm, disenggatkan kepada 20 bahagian yang sama. Apabila angka sifar dikedua-dua skala diletakkan pada kedudukan yang sejajar, senggatan ke 20 pada skala vernier akan sejajar dengan senggatan ke 19 pada skala utama. Untuk mengetahui perbezaan nilai bagi senggatan skala utama dengan skala vernier, maka tolakkan 1 mm (nilai senggatan pada skala utama ) dengan nilai satu senggatan skala vernier. Nilai satu senggatan pada skala vernier ialah:-20 senggatan pada skala vernier = 19 mm skala utama1 senggatan = 19/20Perbezaan nilai senggatan = 1 - 0.95 mm = 0.05 mmOleh itu, nilai setiap senggatan pada skala vernier = 0.05 mm
 12. 12. Contoh 2..Bacaan skala utama = 123.00 mmBacaan skala vernier apabila senggatanke 15 sejajar dengan salah satu garisanpada skala utama = 15 X 0.05 = 0.75 mm --------------- Jumlah = 123.75 mm ==========Oleh itu, bacaan sebenar ialah 123.75 mm
 13. 13. 1. Ny teLatihan:- Terangkan fungsi Angkup Vernier?• Nyatakan dua jenis rahang yang terdapat pada angkup vernier.
 14. 14. J1: alat pengukur atau sukatan yang terpenting dan berguna bagi menyukat garispusat luar dan dalam pada setiap kerja atau benda kerja serta menyemak dalamnya satu satu lubang
 15. 15. J2: • Rahang tetap • Rahang gelangsar

×