Plurilingüisme i mecr

671 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
671
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
48
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Plurilingüisme i mecr

 1. 1. EL PLURILINGÜISME I MECR Aida Baldó Mira Grau de Mestre en Educació Primària
 2. 2. Educació plurilingüe Aquella que es proposa, independentment de la procedència lingüística, cultural i socioeconòmica dels alumnes i les alumnes, el domini de les dos llengües cooficials, i d’una o dos d’estrangeres, l’experiència integradora de diverses cultures, i un rendiment elevat en les diferents àrees del currículum adquirit mitjançant l’ús vehicular de més de dos llengües
 3. 3. Avantatges de ser plurilingüe Avantatges culturals Experiència culturar àmplia. Exposició a diverses cultures. Llegir i navegar en diferents llengües. Tolerància a la diferència.
 4. 4. Avantatges de ser plurilingüe Beneficis en la personalitat Ús altern de les llengües. Comunicació en diversos idiomes. Comunicació amb persones de diferents països. Augment de l’autoestima.
 5. 5. Avantatges de ser plurilingüe Beneficis cognitius Creativitat. Flexibilitat. Creixement intel·lectual. Desenvolupament mental. Atenció. Concentració.
 6. 6. Avantatges de ser plurilingüe Beneficis en els estudis Conciència metalingüística. Habilitats de classificació. Conceptualització. Raonament analògic. Habilitats visoespacials.
 7. 7. Avantatges de ser plurilingüe Beneficis en els estudis Desenvolupament semàntic. Millors resultats en els estudis. Més facilitat per als idiomes.
 8. 8. Les persones bilingües tenen mésfacilitat per a aprendre novesllengües? Quan es planteja ladquisició/aprenentatge de segones llengües una gran part dels aprenentatges lingüístics de caràcter general competència lingüística general ja han estat incorporats, i per això laprenentatge de la L2 es redueix als aspectes daplicació i de contextualització del segon idioma.
 9. 9. Les persones bilingües tenen mésfacilitat per a aprendre novesllengües?Tenir això en compte és molt important per a ladidàctica de la llengua, ja que marca les diferències alhora de programar els continguts de laprenentatge i lametodologia.
 10. 10. Actituds lingüístiques Enfocament didàctic:  Cal ensenyar la llengua lligada a una gran diversitat de contextos socials, aquells en què s’usa o s’hauria d’usar.  Cal treballar en contra dels prejudicis a partir d’un treball pràctic i vivencial de coneixement de la realitat lingüística, amb activitats com ara:
 11. 11. Actituds lingüístiques  Elaboració i anàlisi d’enquestes, realitzades en l’entorn proper, sobre actituds i usos lingüístics.  Anàlisi i valoració d’usos lingüístics socials: retolació, mitjans de comunicació, etc.  Debats, converses i discussions sobre temes lingüístics  (...)
 12. 12. Objectiu de l’aprenentatge lingüístic Segons el Currículum de Primària: “La finalitat de l’aprenentatge de llengües és dotar les xiquetes i els xiquets d’una competència plurilingüe i pluricultural. Esta estarà constituïda per una competència elevada en els dos idiomes cooficials de la Comunitat Valenciana i per un domini funcional de lidioma estranger, per mitjà dels quals podrà relacionar-se, entendre millor el món i apropiar-se dels conceptes, normes i valors de la pròpia cultura, al mateix temps que construïx i referma la seua identitat personal i social”.
 13. 13. Objectiu de la classe de llengua L’objectiu fonamental de les classes de llengua ha de ser el desenvolupament de les habilitats comunicatives bàsiques: comprendre, parlar, llegir i escriure, habilitats que ens permeten l’ús de la llengua. I cal que els alumnes adquirisquen o aprofundisquen aquest domini mitjançant l’ús.
 14. 14. MECR (Marc Europeu Comú deReferència) Què és? -És un document elaborat pel Consell d’Europa i presentat l’any 2001 durant la celebració de l’Any Europeu de les Llengües.
 15. 15. MECR (Marc Europeu Comú deReferència) Per què? -Perquè es vol donar resposta a tres dels principis bàsics del Comité de Ministres del Consell d’Europa, com són:  Protegir i desenrotllar el ric patrimoni de les diferents llengües i cultures d’Europa.
 16. 16. MECR (Marc Europeu Comú deReferència) Per què?  Facilitar la comunicació i la interacció entre els europeus per mitjà d’un millor coneixement de les llengües europees.  Aconseguir una major convergència dels estats membres amb l’adopció o elaboració de polítiques nacionals coordinades en el camp de l’aprenentatge i l’ensenyament de llengües.
 17. 17. MECR (Marc Europeu Comú deReferència) El contingut A B C Usuari bàsic Usuari independent Usuari competent A1 A2 B1 B2 C1 C2
 18. 18. MECR (Marc Europeu Comú deReferència) El coneixement del MECR serveix:  Per a facilitar als membres de la comunitat educativa la informació dels objectius d’aprenentatge d’una llengua i la manera d’aconseguir-los.
 19. 19. MECR (Marc Europeu Comú deReferència) El coneixement del MECR serveix:  Per a contribuir a fomentar el plurilingüisme dins d’un context pluricultural, característica fonamental de la societat europea actual.  Per a contribuir a la concepció que l’aprenentatge de llengües s’ha de produir durant tota la vida, i a més convé promoure’l al llarg de tot el sistema educatiu. …

×