50 I S U T A T A B A H A S A

1,628 views
1,474 views

Published on

isu tatabahasa melayu

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,628
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
120
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

50 I S U T A T A B A H A S A

 1. 1. 50 ISU TATABAHASA
 2. 2. <ul><li>Gopal membeli tiga pasang baju dari pasar raya. </li></ul><ul><li>Ayah membeli sepuluh ekor ayam pada hari raya yang lalu. </li></ul><ul><li>Sebilangan penduduk di negara ini amat mementingkan kebersihan. </li></ul><ul><li>Ketiga-tiga orang pelajar memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan. </li></ul>(betul) (betul) (betul) (betul)
 3. 3. <ul><li>OTBBK </li></ul><ul><li>Didahului penjodoh bilangan ( bt / btt /k.b.h) </li></ul>
 4. 4. <ul><li>Ayah membeli perabot baharu. Ia diperbuat daripada kayu jati. </li></ul><ul><li>Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti masalah pemelajaran. Ianya dilakukan menggunakan kaedah tinjauan. </li></ul>(salah) (salah)
 5. 5. <ul><li>Untuk manusia </li></ul><ul><li>Ia + nya = X </li></ul>
 6. 6. <ul><li>“ Kami perlu bertolak sebelum waktu maghrib,” kata Ramli kepada Haslina. </li></ul><ul><li>“ Kami hendaklah berbelanja secara berjimat-cermat,” kata Cikgu Ahmad kepada murid-murid. </li></ul><ul><li>“ Kita tidak sempat menyiapkan kerja kursus ini dalam tempoh dua minggu,” kata Faizal dan Aisyah kepada Cikgu Yeo. </li></ul><ul><li>Kita lima orang adik-beradik sentiasa hormat-menghormati antara satu sama lain. </li></ul>(salah)
 7. 7. <ul><li>Kami = jamak ( pihak berbicara / 4P) </li></ul><ul><li>Kita = jamak ( pihak berbicara & dilawan </li></ul><ul><li>bicara/ pt = pd / pn = pm) </li></ul>
 8. 8. <ul><li>Nama pelajar baharu itu apa ? </li></ul><ul><li>Nama kucing kesayangan kamu siapa ? </li></ul><ul><li>Siapa nama pelajar baharu itu? </li></ul><ul><li>Apa nama kucing kesayangan kamu? </li></ul>(salah) (salah) (salah) (salah)
 9. 9. <ul><li>Apa = haiwan </li></ul><ul><li>Siapa = orang </li></ul><ul><li>(Ayat tanya songsang, partikel-kah diperlukan) </li></ul>
 10. 10. <ul><li>Apa yang diperkata olehnya tidak benar. </li></ul><ul><li>Siapa yang melanggar disiplin pasti akan dihukum. </li></ul><ul><li>Ambillah mana satu yang kamu suka. </li></ul>(salah) (salah) (salah)
 11. 11. <ul><li>Merupakan kata ganti tak tentu bukan kgtd </li></ul><ul><li>( apa-apa / mana-mana ) </li></ul>
 12. 12. <ul><li>Pilihanraya umum negara jiran kita baru sahaja selesai dilangsungkan. </li></ul><ul><li>Bandaraya itu sangat pesat membangun. </li></ul>(salah) (salah)
 13. 13. <ul><li>Kata majmuk mesti dipisahkan kecuali yang telah di wartakan: </li></ul><ul><li>Contoh : Bandaraya Warisan Pesisir Air </li></ul>
 14. 14. <ul><li>Pada hujung minggu, banyak orang berkunjung ke pusat membeli-belah . </li></ul><ul><li>Saya berasa sedih melihat sekumpulan pelajar bersantai di kompleks membeli-belah . </li></ul>(salah) (salah)
 15. 15. <ul><li>“ kompleks yang melakukan kerja-kerja membeli-belah” </li></ul>
 16. 16. <ul><li>Pengembala itu sedang melihat kambingnya meragut rumput. </li></ul><ul><li>Budak lelaki itu mengembala lembu di sebuah ladang. </li></ul>(salah) (salah)
 17. 17. <ul><li>Imbuhan awalan peN…dan meN… </li></ul><ul><li>Meng- </li></ul><ul><li>Mem- </li></ul><ul><li>Men- </li></ul><ul><li>Menye- </li></ul><ul><li>Menge- </li></ul><ul><li>Me- </li></ul>
 18. 18. <ul><li>Pelibatan kaum belia dalam pembangunan luar bandar semakin meningkat dari setahun ke setahun. </li></ul><ul><li>Penglibatan sukarelawan Malaysia dalam kerja mencari dan menyelamatkan mangsa gempa bumi di Jawa Tengah telah mendapat pujian penduduk tempatan </li></ul><ul><li>Penglihatan datuk saya semakin baik setelah menjalani pembedahan selaput mata. </li></ul><ul><li>Pada penglihatan saya, beliau merupakan calon yang paling layak untuk menyandang jawatan itu. </li></ul>
 19. 19. <ul><li>peN….an di atas boleh tukar ganti dalam ayat. </li></ul><ul><li>Penglihatan & penglibatan telah mantap </li></ul>
 20. 20. <ul><li>Sektor pembalakkan merupakan satu daripada sektor penting di negara ini. </li></ul><ul><li>Kebanyakkan ahli sukan di negara ini kurang menguasai aspek sains sukan. </li></ul><ul><li>Ibu bapa saya sering menggalakan saya agar belajar bersungguh-sungguh. </li></ul><ul><li>Ayah d imasakan oleh ibu sup daging. </li></ul>(salah) (salah) (salah) (salah)
 21. 21. <ul><li>Ayat 1- pembalakan = apitan peN..-an (KNT) </li></ul><ul><li>Ayat 2 – kebanyakan = apitan ke..-an (KNT) </li></ul><ul><li>Ayat 3 – menggalakkan = apitan meN..kan(KKT) </li></ul><ul><li>Ayat 4 – dimasakkan = apitan di….kan (KKT) </li></ul>
 22. 22. <ul><li>Encik Muhammad telah menerima surat perlantikan sebagai pengurus syarikat perabot itu. </li></ul><ul><li>Perletakan batu asas di pusat pelancongan itu telah disempurnakan oleh YAB Menteri Besar, semalam. </li></ul><ul><li>Perlaksanaan program pembangunan luar bandar telah banyak membantu meningkatkan taraf hidup penduduk. </li></ul><ul><li>Berita perlucutan jawatan pengerusi syarikat multinasional itu telah diumumkan tengah hari tadi. </li></ul>(salah) (salah) (salah) (salah)
 23. 23. <ul><li>Imbuhan beR- membentuk kata nama terbitan peR-an. </li></ul><ul><li>Imbuhan meN- membentuk kata nama terbitan peN….-an. </li></ul>
 24. 24. <ul><li>Penulis yang mempunyai banyak pengalaman dapat menghasilkan karya yang bermutu. </li></ul><ul><li>Penulis yang banyak mempunyai pengalaman dapat menghasilkan karya yang bermutu. </li></ul><ul><li>Penulis yang mempunyai pengalaman yang banyak dapat menghasilkan karya yang bermutu. </li></ul>(betul) (betul) (betul)
 25. 25. <ul><li>Kata bilangan tidak tentu </li></ul><ul><li>Kata adjektif </li></ul>
 26. 26. <ul><li>Setiap warganegara seharusnya mempunyai sebuah impian yang unggul. </li></ul><ul><li>Kita perlu bersatu padu untuk mewujudkan sebuah masyarakat yang harmonis. </li></ul>i. Abstrak tidak perlu didahului penjodoh bilangan ii. Gunakan kata bilangan suatu
 27. 27. <ul><li>Kita perlu saling bantu-membantu untuk kepentingan kita sendiri. </li></ul><ul><li>Kedua-dua pihak yang bertelagah diminta saling bermaaf-maafan . </li></ul>saling = perbuatan dua pihak bertimbal balik (salah) (salah)
 28. 28. <ul><li>Meng Seng merasa kecewa apabila permohonannya ke universiti ditolak. </li></ul><ul><li>Mereka merasa kagum melihat keindahan Putrajaya. </li></ul>(salah) (salah)
 29. 29. <ul><li>Kemalangan jalan raya kerap berlaku di negara ini. Justeru itu , pihak kerajaan akan memperketat peraturan dan undang-undang jalan raya. </li></ul><ul><li>Kemalangan jalan raya kerap berlaku di negara ini. Justeru , pihak kerajaan akan memperketat peraturan dan undang-undang jalan raya. </li></ul>(salah) (salah)
 30. 30. <ul><li>Kebetulan, tepat, dan kena benar </li></ul><ul><li>Malahan atau bahkan </li></ul>
 31. 31. <ul><li>Makanan itu tidak untuk adik tetapi untuk kakak. </li></ul><ul><li>Karya itu tidak tulisan saya. </li></ul><ul><li>Jawapan yang diberikan oleh pelajar itu bukan tepat. </li></ul><ul><li>Lelaki itu bukan hadir dalam mesyuarat syarikatnya, semalam. </li></ul>(salah) (salah) (salah) (salah)
 32. 32. <ul><li>Bukan = digunakan untuk menafikan maksud frasa nama dan frasa sendi nama. </li></ul><ul><li>Tidak = menafikan frasa kerja atau frasa adjektif </li></ul>(salah)
 33. 33. <ul><li>Orang tua itu masih bekerja sekali pun hari sudah petang. </li></ul><ul><li>Kalau pun ada , tidak terbayar kita harganya. </li></ul><ul><li>Barang itu tetap dibeli olehnya baik murah atau pun mahal. </li></ul>(salah) (salah) (salah)
 34. 34. <ul><li>13 perkataan dieja rapat </li></ul><ul><li>3a/2(bkms) /lw </li></ul>
 35. 35. <ul><li>Perangai rakan abang sebaik-baik abang saya. </li></ul><ul><li>Sebaik pemuda itu ada juga melakukan kesilapan. </li></ul><ul><li>Pencuri itu ditangkap sebaik sahaja dia memasuki rumah orang. </li></ul>(salah) (salah) (salah)
 36. 36. <ul><li>Sebaik = sama baik </li></ul><ul><li>Se + kata adjektif digandakan = paling </li></ul>
 37. 37. <ul><li>Bila guru tiada di bilik darjah, murid-murid berbuat bising. </li></ul><ul><li>Kita perlu berdiri tegak bila lagu “Negaraku” dinyanyikan. </li></ul>(salah) (salah)
 38. 38. <ul><li>Bila = menanyakan sesuatu / pertanyaan </li></ul><ul><li> dalam ayat penyata </li></ul><ul><li>Apabila = kata hubung menghubungkan dua </li></ul><ul><li> ayat </li></ul>
 39. 39. <ul><li>Lantai itu sangat licin-licau kerana baru sahaja dicuci. </li></ul><ul><li>Suasana di pesta pantai itu amat riuh-rendah . </li></ul><ul><li>Sungguh kusut-masai rambut pemain bola sepak itu. </li></ul>(salah) (salah) (salah)
 40. 40. <ul><li>Mawi merupakan artis yang terkenal sekali. </li></ul><ul><li>Potret Mona Lisa merupakan lukisan yang terkemuka sekali. </li></ul>(betul) (betul) memohon atau meminta = daripada
 41. 41. <ul><li>Kelas mereka amat bersih . </li></ul><ul><li>Kelas mereka bersih amat . </li></ul>( sas = kata penguat bebas )
 42. 42. <ul><li>Masakan ibu amat enak sekali . </li></ul><ul><li>Budak lelaki itu sungguh bijak sekali . </li></ul><ul><li>Kereta itu sangat mahal sekali. </li></ul>
 43. 43. <ul><li>Mereka mengadakan mesyuarat tersebut dalam bilik gerakan. </li></ul><ul><li>Karya itu hendaklah ditulis di dalam bahasa Melayu. </li></ul>(salah) (salah)
 44. 44. <ul><li>Dalam = kata arah dan kata sendi nama </li></ul><ul><li>Dalam = lingkungan yang tidak mempunyai jarak atau ruang </li></ul>
 45. 45. <ul><li>Buku itu diletakkan atas meja. </li></ul><ul><li>Manisah memohon maaf di atas kesalahan yang dilakukannya. </li></ul>(salah) (salah)
 46. 46. <ul><li>Di atas = menunjukkan arah atau kedudukan </li></ul><ul><li>Atas = lingkungan yang tidak mempunyai arah </li></ul>
 47. 47. <ul><li>Masalah sosial pelajar merupakan di antara perkara yang dibincangkan. </li></ul><ul><li>Rumah Laili terletak antara dua bangunan yang tinggi itu. </li></ul>(salah) (salah)
 48. 48. <ul><li>Salmi memohon restu kepada Tuhan agar hajatnya dikabulkan. </li></ul><ul><li>Faiz meminta maaf kepada ayah atas keterlanjuran katanya. </li></ul>(salah) (salah) memohon atau meminta = daripada
 49. 49. <ul><li>Dari masa ke semasa jumlah mangsa gempa bumi itu meningkat. </li></ul><ul><li>Dari tahun ke setahun dia menyimpan wang untuk masa hadapan. </li></ul>(salah) (salah)
 50. 50. <ul><li>kSN ‘dari ‘ di hadapan kata nama berkaitan masa perlu diikuti KSN ‘ke’ </li></ul>
 51. 51. <ul><li>Merokok membahayakan kesihatan. Selain daripada itu, amalan merokok membazirkan wang. </li></ul>(salah) 'selain' dan 'daripada' merupakan KSN tidak boleh hadir berturutan
 52. 52. <ul><li>Ibu melihat ke atas dan ke bawah. </li></ul><ul><li>Hadiah itu untuk adik dan untuk abang. </li></ul><ul><li>Tuan hendak pergi ke Johor Bahru atau ke Kulai? </li></ul>(betul) (betul) (betul)
 53. 53. <ul><li>Dua KSN yang serupa boleh digabungkan </li></ul>
 54. 54. <ul><li>Banyak pelancong asing tertarik dengan keindahan semula jadi di Pulau Redang. </li></ul><ul><li>Pemuda luar negara itu terpikat dengan keayuan gadis Melayu. </li></ul><ul><li>Suria terpesona dengan kemerduan suara penyanyi yang terkenal itu. </li></ul><ul><li>Serpihan kaca terpijak saya. </li></ul>(salah) (salah) (salah) (salah)
 55. 55. <ul><li>Kata kerja transitif tertarik, terpikat, terpesona dan terpijak mesti diikuti KSN ‘oleh’. </li></ul>
 56. 56. <ul><li>Keputusan itu dibuat berdasar statistik yang dikumpulkan. </li></ul><ul><li>Keputusan itu dibuat berdasar pada statistik yang dikumpulkan. </li></ul><ul><li>Keputusan itu dibuat berdasarkan pada statistik yang dikumpulkan. </li></ul><ul><li>Keputusan itu dibuat berdasarkan statistik yang dikumpulkan. </li></ul>(salah) (betul) (salah) (betul)
 57. 57. <ul><li>Kata kerja tak transitif tanpa pelengkap,’ber’ perlu diikuti oleh KSN </li></ul><ul><li>Kata kerja tak transitif berpelengkap ‘ber..kan’ diperlukan. </li></ul>
 58. 58. <ul><li>Anuar telah menemui kad pengenalannya yang hilang di dalam bilik tidur. </li></ul><ul><li>Anuar akan menemukan kawan lamanya di pusat beli-belah. </li></ul><ul><li>Kad pengenalan Anuar yang hilang telah ditemuinya di dalam bilik tidur. </li></ul><ul><li>Kawan lama Anuar akan ditemukannya di pusat beli-belah. </li></ul>(salah) (salah) (salah) (salah)
 59. 59. <ul><li>Menemui = ‘bertemu dengan’ </li></ul><ul><li>Menemukan = ‘berjumpa dengan sesuatu yang dicari’ </li></ul>
 60. 60. <ul><li>Cikgu Alif mengajar Bahasa Melayu kepada pelajar kelas 5 Sains. </li></ul><ul><li>Cikgu Alif mengajarkan pelajar 5 Sains Bahasa Melayu. </li></ul><ul><li>Bahasa Melayu diajar oleh Cikgu Alif kepada pelajar 5 Sains. </li></ul><ul><li>Pelajar 5 Sains diajarkan Bahasa Melayu oleh Cikgu Alif. </li></ul>(salah) (salah) (salah) (salah)
 61. 61. <ul><li>Mengajar = ‘menyampaikan ilmu pengetahuan kepada orang lain’ </li></ul><ul><li>Mengajarkan = ‘menyampaikan sesuatu kepada orang lain’ </li></ul>
 62. 62. <ul><li>Encik Farid menamakan anaknya Fauzi. </li></ul><ul><li>Encik Farid menamai Fauzi kepada anaknya. </li></ul>(salah) (salah)
 63. 63. <ul><li>Menamakan = ‘ memberikan sesuatu nama kepada seseorang’ </li></ul><ul><li>Menamai = ‘memberi seseorang sesuatu nama’ </li></ul>
 64. 64. <ul><li>Mekanik itu sedang membaiki kereta yang rosak. </li></ul><ul><li>Mekanik sedang membaikkan kereta yang rosak. </li></ul><ul><li>Kakak cuba melupai peristiwa ngeri itu. </li></ul><ul><li>Kakak cuba melupakan peristiwa ngeri itu. </li></ul>(betul) (betul) (betul) (betul)
 65. 65. <ul><li>Pak Usop memagar buluh di sekeliling rumahnya. </li></ul><ul><li>Pak Usop memagari rumahnya dengan buluh. </li></ul><ul><li>Buluh memagarkan rumah Pak Usop. </li></ul>(salah) (salah) (salah)
 66. 66. <ul><li>Pak Usop memagar buluh di sekeliling rumahnya. (memagarkan) </li></ul><ul><li>Pak Usop memagari rumahnya dengan buluh. (memagar ) </li></ul><ul><li>Buluh memagarkan rumah Pak Usop. </li></ul><ul><li>(memagari) </li></ul>
 67. 67. <ul><li>Memagar = ‘memasang pagar’ </li></ul><ul><li>Memagari = ‘berada di sekeliling sebagai pagar pada’ </li></ul><ul><li>Memagarkan =‘menggunakan sesuatu sebagai pagar’ </li></ul>
 68. 68. <ul><li>Gadis itu memberitahu perkara itu kepada ibunya. </li></ul><ul><li>Pelajar yang memberitahukan gurunya hal itu telah dipanggil. </li></ul>(salah) (salah)
 69. 69. <ul><li>Memberitahu & memberitahukan merupakan kata kerja transitif dan memerlukan objek atau penyambutnya. </li></ul><ul><li>Memberitahu + objek bernyawa untuk menjawab persoalan siapa . </li></ul><ul><li>Memberitahukan + objeknya ialah sesuatu perkara yang dapat menjawab persoalan apa . </li></ul>
 70. 70. <ul><li>Kita harus mencurigakan orang yang tidak dikenali .(mencurigai= kurang percaya) </li></ul><ul><li>Encik Rashid menghadiahkan anaknya seutas rantai. (menghadiahi +objek bernyawa) </li></ul><ul><li>Lelaki itu melontari sebatang kayu ke arah anjing itu .(melontarkan + objek tidak bernyawa) </li></ul><ul><li>Ibu menghiasi sebutir kerongsang pada baju kurungnya .(menghiaskan=mencantikkan sesuatu) </li></ul>
 71. 71. <ul><li>Encik Sufian memperisteri seorang gadis dari seberang .(menjadikan isteri) </li></ul><ul><li>Pak Harun memperisteri anak sulungnya dengan jururawat itu .(berikan isteri) </li></ul><ul><li>Gadis itu mempersuami seorang pegawai di Kementerian Luar Negeri. </li></ul><ul><li>Pesara guru itu akan mempersuamikan anak gadisnya pada hujung tahun. </li></ul>
 72. 72. <ul><li>Pelajar yang berada di perpustakaan itu akan meminjam buku sebelum pulang. </li></ul><ul><li>Pelajar sekolah tidak perlu membeli semua buku yang diperlukan kerana boleh meminjamnya dari perpustakaan. </li></ul><ul><li>Pelajar itu meminjamkan buku kepada rakan karibnya. </li></ul>(betul) (betul) (betul)
 73. 73. <ul><li>Maksud: </li></ul><ul><li>i. Menggunakan barang orang lain untuk sementara waktu </li></ul><ul><li>ii. Memberi pinjam kepada </li></ul><ul><li>iii. Memberikan barang dan lain-lain kepada </li></ul>
 74. 74. <ul><li>Abang memberikan adik senaskhah Kamus Dewan Edisi Keempat. (memberi) </li></ul><ul><li>Halim memberikan tunangnya sehelai selendang sutera. (memberi) </li></ul><ul><li>Majikan itu memberi bonus sebulan gaji kepada semua pekerja syarikat .(memberikan) </li></ul><ul><li>Pengetua memberi nasihat kepada semua calon peperiksaan . ( memberikan) </li></ul>
 75. 75. <ul><li>Memberi + objek bernyawa </li></ul><ul><li>Memberikan + objek tidak bernyawa </li></ul>
 76. 76. <ul><li>Ayah berjanji membelikan kasut roda untuk adik pada hari jadinya. (membeli) </li></ul><ul><li>Ibu membelikan sayur di pasar raya .(membeli) </li></ul><ul><li>Ibu membelikan adik ubat batuk di farmasi. </li></ul><ul><li>(membelikan) </li></ul><ul><li>Encik Amirul membeli isterinya sebuah kereta baharu. (membelikan) </li></ul>
 77. 77. <ul><li>Membeli + objek tidak bernyawa sebagai </li></ul><ul><li>Membelikan + objek bernyawa </li></ul>
 78. 78. <ul><li>Pekerja-pekerja itu sedang memperlebarkan jalan. </li></ul><ul><li>Pekerja-pekerja itu sedang memperlebar jalan lagi. </li></ul><ul><li>Pekerja-pekerja itu sedang memperlebarkan jalan lagi. </li></ul>(salah) (salah) (salah)
 79. 79. <ul><li>Ayat betul: </li></ul><ul><li>Memperlebar </li></ul><ul><li>melebarkan </li></ul>
 80. 80. <ul><li>Oleh sebab Suraya sangat menyintai suaminya, dia sanggup melakukan apa-apa sahaja. </li></ul><ul><li>Pak Kamal sedang menyangkul tanah di kebun sayurnya. </li></ul>(salah) (salah)
 81. 81. <ul><li>Haslina memasukan data itu ke dalam komputer peribadinya. </li></ul><ul><li>Kemasukkan pelajar ke IPTA bertambah setiap tahun. </li></ul><ul><li>Abu menunjukkan arah ke bangunan itu kepada pelancong asing. </li></ul><ul><li>Pertunjukkan wayang kulit mendapat sambutan hangat. </li></ul>
 82. 82. <ul><li>Akhiran – kan untuk menerbitkan kata kerja </li></ul><ul><li>Akhiran - an digunakan untuk menerbitkan kata nama </li></ul>
 83. 83. <ul><li>Saya mempersetujui pandangan yang diutarakan oleh pelajar saya .(menyetujui) </li></ul><ul><li>Pengetua memperakui sijil penyertaan pelajar dalam perkhemahan itu .(memperakukan) </li></ul><ul><li>Abang memperdalam ilmu perubatan di India .(mendalami) </li></ul>
 84. 84. <ul><li>Imbuhan memper… i hanya boleh digunakan untuk perkataan ingat, kawan, isteri dan suami. </li></ul>
 85. 85. <ul><li>Tuliskan sebuah karangan yang panjangnya tidak melebihi 180 patah perkataan. </li></ul><ul><li>(kata kerja tidak diletakkan imbuhan akhiran -kan) </li></ul>(salah)
 86. 86. <ul><li>Buku itu dibaca oleh saya. </li></ul><ul><li>Buku itu dibaca oleh awak. </li></ul><ul><li>Kereta yang mereka naiki terbabas ketika hujan. (dinaiki oleh mereka) </li></ul>(salah) (salah) (salah)
 87. 87. Mari berehat minum teh, Sekian terima kasih.

×