ProjectProject
EXPERT SYSTEMEXPERT SYSTEM
Hardware maintenanceHardware maintenance
supervisorsupervisor
DR: Osama fathyDR: Osama fathy
PRESENTED BY
• Computer Engineering department
• Ahmed Mahmoud Mohamed 2002040003
• Sherif Omar Mohamed 2002040008
• Moham...
PRESS THE POWER SWITCHPRESS THE POWER SWITCH
Computer not startComputer not start Start & have a BeepStart & have a Beep S...
Check the cable power is connectedCheck the cable power is connected
YesYes NONO
Connect it to the powerConnect it to the power
supplysupply
and Restart youand Restart you
computer againcomputer againBAC...
Ensure the M.B connector is connectedEnsure the M.B connector is connected
To the mother boardTo the mother board
YesYes N...
• Connect it and Restart your
computer again
BACK
Check the power switch is connectedCheck the power switch is connected
To the mother boardTo the mother board
YesYes NONO
• Connect it and Restart theConnect it and Restart the
computer againcomputer again
BACK
Check the power supply is workingCheck the power supply is working
wellwell
YesYes NONO
• REPLACE ITREPLACE IT
BACK
• Check the mother board andCheck the mother board and
processor by using PC analyzerprocessor by using PC analyzer
BACK
Ring errorRing error
One long BeepOne long Beep
Long Beep thenLong Beep then
Two short beepTwo short beep
Four BeepsFour B...
Check the Ram if it connected to the socketCheck the Ram if it connected to the socket
YesYes NONO
Connect it and start your computerConnect it and start your computer
againagain
BACK
• Replace the ram to another socket &Replace the ram to another socket &
start your computer againstart your computer agai...
Check the socket of the Ram work wellCheck the socket of the Ram work well
YesYes NONO
• Replace the MotherboardReplace the Motherboard
BACK
• Replace the Ram and start yourReplace the Ram and start your
computer againcomputer again
BACK
Check the display card connectedCheck the display card connected
To the M.B wellTo the M.B well
YesYes NONO
• Connect it and start your computerConnect it and start your computer
againagain
BACK
Check the AGP socket work wellCheck the AGP socket work well
YesYes NONO
• Replace the MotherboardReplace the Motherboard
BACK
• Replace the display cardReplace the display card
BACK
• There is a problem in your systemThere is a problem in your system
timer ,check the M.B by PCtimer ,check the M.B by PC
...
ERROR CODE
• Address line short
• Bios ROM Checksum error
• CH-1 Timer error
• CMOS battery failed
• CMOS display type mis...
Meaning: the system found fault in
address line in the Motherboard
• Solution:
Check the motherboard
BACK
Meaning: there is an error in Bios
chip
• Solution:
Check the motherboard
BACK
Meaning: there is a problem in
system timer
• Solution:
Check the motherboard
BACK
Meaning: the CMOS memory is
empty or there is an error in the battery
or there is a virus affect on the CMOS
setting
• Sol...
Meaning: the Display card is not
compatible with the motherboard (system
bios)
• Solution:
ensure that the setting of the ...
Meaning: the system cannot find the
active bootable partition in the hard disk
• Solution:
Ensure that the first boot devi...
• Ensure that the operating system is
installed in hard disk
• BACK
• Put setup in HDD0
• BACK
Meaning: there is a problem in the
bootable floppy disk or a problem in your
floppy disk drive
• Solution:
Check the flopp...
Meaning: there is an error in the
memory test during the booting
• Solution:
Check the RAM work well , else check the
moth...
Meaning: there is a problem within
the boot sector due to the bootable
partition is formatted or there is a bad
sector in ...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Expert System Pro

1,126

Published on

Expert System Pro

Published in: Business
1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total Views
1,126
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Expert System Pro

  1. 1. ProjectProject EXPERT SYSTEMEXPERT SYSTEM Hardware maintenanceHardware maintenance
  2. 2. supervisorsupervisor DR: Osama fathyDR: Osama fathy
  3. 3. PRESENTED BY • Computer Engineering department • Ahmed Mahmoud Mohamed 2002040003 • Sherif Omar Mohamed 2002040008 • Mohamed Soliman Elassy 2002040011 • Mohamed Abdel Kader 2002040014 • Mostafa Farouk Ismael 2002040016 • Yehia zakaria Ibraheem 2002040018 • Mohamed Osama Sharaf 2002040019
  4. 4. PRESS THE POWER SWITCHPRESS THE POWER SWITCH Computer not startComputer not start Start & have a BeepStart & have a Beep Start with error messageStart with error message
  5. 5. Check the cable power is connectedCheck the cable power is connected YesYes NONO
  6. 6. Connect it to the powerConnect it to the power supplysupply and Restart youand Restart you computer againcomputer againBACKBACK
  7. 7. Ensure the M.B connector is connectedEnsure the M.B connector is connected To the mother boardTo the mother board YesYes NONO
  8. 8. • Connect it and Restart your computer again BACK
  9. 9. Check the power switch is connectedCheck the power switch is connected To the mother boardTo the mother board YesYes NONO
  10. 10. • Connect it and Restart theConnect it and Restart the computer againcomputer again BACK
  11. 11. Check the power supply is workingCheck the power supply is working wellwell YesYes NONO
  12. 12. • REPLACE ITREPLACE IT BACK
  13. 13. • Check the mother board andCheck the mother board and processor by using PC analyzerprocessor by using PC analyzer BACK
  14. 14. Ring errorRing error One long BeepOne long Beep Long Beep thenLong Beep then Two short beepTwo short beep Four BeepsFour Beeps
  15. 15. Check the Ram if it connected to the socketCheck the Ram if it connected to the socket YesYes NONO
  16. 16. Connect it and start your computerConnect it and start your computer againagain BACK
  17. 17. • Replace the ram to another socket &Replace the ram to another socket & start your computer againstart your computer again BACK • Still Listen to the Same Beep !!Still Listen to the Same Beep !!
  18. 18. Check the socket of the Ram work wellCheck the socket of the Ram work well YesYes NONO
  19. 19. • Replace the MotherboardReplace the Motherboard BACK
  20. 20. • Replace the Ram and start yourReplace the Ram and start your computer againcomputer again BACK
  21. 21. Check the display card connectedCheck the display card connected To the M.B wellTo the M.B well YesYes NONO
  22. 22. • Connect it and start your computerConnect it and start your computer againagain BACK
  23. 23. Check the AGP socket work wellCheck the AGP socket work well YesYes NONO
  24. 24. • Replace the MotherboardReplace the Motherboard BACK
  25. 25. • Replace the display cardReplace the display card BACK
  26. 26. • There is a problem in your systemThere is a problem in your system timer ,check the M.B by PCtimer ,check the M.B by PC AnalyzerAnalyzer BACK
  27. 27. ERROR CODE • Address line short • Bios ROM Checksum error • CH-1 Timer error • CMOS battery failed • CMOS display type mismatch. • No boot device • Disk boot failure • Memory address error at • No boot sector on hard d
  28. 28. Meaning: the system found fault in address line in the Motherboard • Solution: Check the motherboard BACK
  29. 29. Meaning: there is an error in Bios chip • Solution: Check the motherboard BACK
  30. 30. Meaning: there is a problem in system timer • Solution: Check the motherboard BACK
  31. 31. Meaning: the CMOS memory is empty or there is an error in the battery or there is a virus affect on the CMOS setting • Solution: reboot the computer and enter to the Bios and check its data BACK
  32. 32. Meaning: the Display card is not compatible with the motherboard (system bios) • Solution: ensure that the setting of the display card in the Bios setup is set to VGA/EGA BACK
  33. 33. Meaning: the system cannot find the active bootable partition in the hard disk • Solution: Ensure that the first boot device from setup is to HDD0 YES NO
  34. 34. • Ensure that the operating system is installed in hard disk • BACK
  35. 35. • Put setup in HDD0 • BACK
  36. 36. Meaning: there is a problem in the bootable floppy disk or a problem in your floppy disk drive • Solution: Check the floppy disk drive or check the start up floppy disk work well BACK
  37. 37. Meaning: there is an error in the memory test during the booting • Solution: Check the RAM work well , else check the motherboard BACK
  38. 38. Meaning: there is a problem within the boot sector due to the bootable partition is formatted or there is a bad sector in the hard disk • Solution: Check that the hard disk is formatted well BACK

×