Tema 5

369 views
300 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
369
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tema 5

  1. 1. Tema 5: “La Unió Europea” Ciències Socials 3er ESO
  2. 2. Apartat 1: “LA CREACIÓ DE LA UE”• L’origen de la Unió Europea (UE) és el “Tractat de Roma” de 1957. Va néixer la llavors anomenada “Comunitat Econòmica Europea” (CEE).• Els objectius eren afavorir la lliure circulació de béns, serveis i capitals sense pagar aranzels (impostos duaners) i poder competir econòmicament amb E.U.A. i Japó.• Tots els països membres de la UE han de ser democràcies amb economia de mercat o capitalista (defensa de la propietat privada i de la llibertat per fer negocis).
  3. 3. Apartat 1: “LA CREACIÓ DE LA UE”• L’any 1985 els països de la CEE van signar el “Tractat de Schengen” acordant la lliure circulació de persones entre països membres, exceptuant Regne Unit i Irlanda.• L’any 1992 és signa el “Tractat de Maastricht” on la CEE pren els següents acords:- Canvi de nom: passa a ser el d’Unió Europea (UE).- S’acorda l’elaboració d’una moneda única, l’euro, que naixerà en 2002.• Els països membres de la Unió Europea són 27: França, Alemanya, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg (fundadors, 1957); Regne Unit*, Dinamarca* i Irlanda (1973); Grècia (1981); Espanya i Portugal (1986); Àustria, Suècia* i Finlàndia (1995); Polònia*, Txèquia*, Eslovàquia, Hongria*, Eslovènia, Lituània*, Letònia*, Estònia, Malta i Xipre (2004); Romania* i Bulgària* (2007). El pròxim país en entrar a la UE serà Croàcia, l’any 2013.* Països de la UE que no empren l’euro.
  4. 4. Apartat 2: “EL FUNCIONAMENT DE LA UE”• La Unió Europea està formada per un conjunt d’institucions. Hi ha tres relacionades amb el Poder executiu (govern):- Consell Europeu: està format pels caps d’Estat o de govern (presidents) de cada país membre. És la institució més poderosa, la que pren les decisions més importants. El cap és el President del Consell Europeu (és el president d’un dels països membres i té aquest càrrec durant sis mesos). La seu és Brussel·les (Bèlgica).- Consell de la Unió Europea: està format per un ministre de cada país, que s’encarrega d’un àmbit (economia, agricultura, educació...). Canvia cada sis mesos. El pes de cada país a la votació varia en funció de la seva població. La seu també és Brussel·les.- Comissió Europea: s’encarrega de què els governs dels països membres acompleixen els acords arribats a la UE. El cap és el President de la Comissió Europea, escollit pels estats membres cada quatre anys. Està recolzat per un conjunt de Comissaris. La seu també és Brussel·les.
  5. 5. Apartat 2: “EL FUNCIONAMENT DE LA UE”• La institució de la UE que s’encarrega d’elaborar les lleis (Poder legislatiu) és el:- Parlament Europeu: està format per 751 eurodiputats, escollits per sufragi universal (vot democràtic) cada cinc anys; Espanya té dret, per la seva població, a escollir 54. El Parlament Europeu pot reunir-se en tres ciutats diferents: Estrasburg (França), Luxemburg (Luxemburg) o Brussel.les (Bèlgica).• La institució de la UE que assumeix el Poder judicial és el:- Tribunal de Justícia: té la funció de vigilar el sistema judicial dels països membres; té seu a Luxemburg.
  6. 6. Apartat 2: “EL FUNCIONAMENT DE LA UE”• Altres institucions de la Unió Europea són:- Tribuna Europeu dels Drets Humans: amb seu a Estrasburg (França), és l’últim tribunal de justícia al que pot recórrer un ciutadà d’Europa.- Banc Central Europeu: institució privada que gestiona l’euro i presta diners als bancs de la UE, que els posen en circulació. Té seu a París (França).- Defensor del Poble: escolta als ciutadans de la UE que hagin sigut víctimes de qualsevol injustícia.- Tribunal de Comptes: controla la despesa de la resta d’institucions.
  7. 7. Apartat 3: PER QUÈ SERVEIX LA UNIÓ EUROPEA?• La Unió Europea, a més de ser un bloc comercial, és un conjunt d’institucions que prenen decisions que afecten a la nostra vida:- Podem anar a viure a qualsevol país de la UE, estudiar, treballar o gaudir de la sanitat (Targeta Sanitària Europea) i els ajuts socials dels altres estats membres.- La policia pot detenir a qualsevol delinqüent d’un altre país de la UE.- Les polítiques econòmiques regionals permeten que els països més rics posin diners pel desenvolupament de les regions més pobres de la UE mitjançant els fons estructurals i els fons de cohesió. Un dels problemes de la UE és la gran diferència que existeix entre països molt rics (com Luxemburg), rics (Alemanya), no tan rics (Espanya) o més aviat pobres (Bulgària).- La UE finança la investigació i la recerca científica i tecnològica (I+D).
  8. 8. Apartat 3: PER QUÈ SERVEIX LA UNIÓ EUROPEA?- La PAC (Política Agrària Comunitària) controla l’agricultura i la ramaderia de tota la UE amb l’objectiu de fer-les més productives (finançant préstecs i subvencionant la mecanització i millora de les tècniques de conreu); altre objectiu és evitar que es produeixi molt d’una cosa i poc d’altre. La UE gasta un 40% del seu pressupost en agricultura i ramaderia.- La pesca també està dirigida des de la UE, evitant que es pesqui més del compte o decidint quina flota pot pescar en determinades aigües i èpoques. La PPC (Política Pesquera Comuna) també subvenciona als pescadors.- Altres actuacions són: construcció d’infraestructures (carreteres, trens d’alta velocitat, aeroports, metro...); programes educatius (com l’Erasmus); la restauració d’edificis de valor artístic o cultural, etc.

×