Organització política de les societats

1,555 views
1,373 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,555
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
131
Actions
Shares
0
Downloads
25
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Organització política de les societats

 1. 1. Tema 6:“ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE LES SOCIETATS. LA GLOBALITZACIÓ: CAP A UN SISTEMA MUNDIAL” Ciències Socials 3er ESO
 2. 2. Apartat 1: “L’ ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE LES SOCIETATS: ELS ESTATS”• L’ estat és un conjunt d’institucions que regulen la vida de les persones que viuen en un territori delimitat per fronteres.• Tots els ciutadans d’un estat estan governats per les mateixes lleis i obeeixen un mateix poder.• El poder de l’estat es pot dividir en:- Poder executiu (governa): garantint elfuncionament de totes les institucions, la seguretatdels ciutadans, cobra els impostos, garanteix elfuncionament de l’economia, administra els serveispúblics i es relaciona amb els altres estats.
 3. 3. Apartat 1: “L’ ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE LES SOCIETATS: ELS ESTATS”- Poder legislatiu (aprova les lleis), en mans del Parlament.- Poder judicial (fa complir les lleis, castigant els infractors), en mans dels tribunals.• La Constitució és el conjunt de lleis fonamentals (les més importants d’un estat). Cap altra llei pot contradir la Constitució.• El conjunt de treballadors d’un estat està format pels funcionaris.
 4. 4. Apartat 2: “LA DEMOCRÀCIA”• La majoria dels estats del món, i tots els estats de la Unió Europea tenen un sistema democràtic.• Democràcia significa en grec “poder del poble”, doncs va ser la polis grega d’Atenes el primer estat democràtic de la història. Durant el segle XX, la democràcia s’ha convertit en el sistema polític més extés.
 5. 5. Apartat 2: “LA DEMOCRÀCIA”• Una democràcia es basa en:- La sobirania nacional: els governants estan per servir el poble; és a dir, l’autoritat dels polítics prové dels ciutadans que els elegeixen.- Les votacions: el vot majoritari dels ciutadans decideix qui tindrà el poder. Qualsevol ciutadà pot tenir un càrrec.
 6. 6. Apartat 2: “LA DEMOCRÀCIA”• La democràcia pot ser:- Democràcia directa: totes les decisions sónconsultades a la ciutadania, mitjançant el vot enuna assemblea (tots poden expressar-se i votar) oen referèndum (votació secreta per prendrequalsevol decisió).- Democràcia representativa: els ciutadanselegeixen als seus representants polítics en uneseleccions. Els polítics escollits prenen totes lesdecisions. La majoria d’estats practiquen aquesttipus de democràcia.
 7. 7. Apartat 2: “LA DEMOCRÀCIA”• Les eleccions han de ser:- Lliures: tothom ha de poder presentar-se com a candidat o decidir lliurement el seu vot.- Plurals: han de presentar-se diverses opcions polítiques diferents.- Han de basar-se en el sufragi universal: tots els ciutadans majors d’edat, sense distinció per sexe o riquesa, han de poder votar.- Periòdiques: cada cert temps, els ciutadans poden renovar als seus representants polítics.
 8. 8. Apartat 2: “LA DEMOCRÀCIA”• La democràcia representativa funciona mitjançant la presència de partits polítics.• Cada partit, abans d’unes eleccions, ha de presentar uns candidats i un programa, on expressa la seva ideologia i les actuacions que faran els seus candidats si són escollits.• Els ciutadans han de tenir la llibertat de votar a un partit, no votar o votar en blanc.
 9. 9. Apartat 3: “Els diferents models d’estat”• Els estats poden ser:- Monarquies: el cap d’estat és el rei o la reina.- Repúbliques: el cap d’estat és el president de la república, escollit pels ciutadans. La majoria d’estats són repúbliques.• Una altra divisió podria ser entre:- Estats liberals: l’estat no intervé gaire en les relacions econòmiques. Predomina la llei dels mercats, basada en l’oferta i la demanda.- Estats socials: l’estat intervé en l’economia per garantir que tots els ciutadans puguin tenir recursos suficients per viure.
 10. 10. Apartat 3: “Els diferents models d’estat”• Una tercera divisió dels estats és la següent:- Estats centralitzats: les decisions polítiques les pren el govern central de l’Estat.- Estats descentralitzats: el poder el comparteixen el govern central i un conjunt de governs territorials (autonomies, territoris federals...).• Per últim, podem dividir els estats en democràtics i no democràtics. Els països no democràtics poden ser:- Dictadures: una persona, recolzada per l’exèrcit, té totsels poders de l’estat.- Monarquies absolutes: el rei concentra tots els poders,per la gràcia de Déu.
 11. 11. Apartat 3: “Els diferents models d’estat”• El món es pot dividir en tres classes d’estats:- Països rics: el seu nivell de consum és molt alt; tenen accés a l’educació i la sanitat. El sector econòmic més desenvolupat és el terciari; solen ser democràcies consolidades. Els trobem a Europa, Amèrica del Nord, Japó o Austràlia i Nova Zelanda.- Països en desenvolupament: la seva economia s’ha desenvolupat als últims anys gràcies a la indústria, però encara tenen un nivell de vida baix i els seus sistemes polítics són poc democràtics. Hi ha estats d’Amèrica Llatina o d’Àsia. Dintre d’aquest grup tenim els anomenats “països d’economies emergents”: països amb molta població i molt rics en recursos naturals (Xina, Índia, Brasil, Indonèsia, Sud- àfrica...).
 12. 12. Apartat 3: “Els diferents models d’estat”- Països pobres (“Tercer món”): són països ambaltes taxes d’analfabetisme i mortalitat infantil.Tenen una economia agrària poc productiva isistemes polítics autoritaris. Els trobem a Àfrica,però també Àsia o Amèrica.• Estats Units d’Amèrica és la major potència política, econòmica i militar del món. La major part d’estats del món són els seus aliats. Les dues potències alternatives són Xina i Rússia; no ens podem oblidar dels països àrabs, Índia o Brasil.
 13. 13. Apartat 4: “La globalització: cap a un sistema mundial”• Encara que, en teoria, cada estat es sobirà, existeixen institucions mundials que exerceixen un gran poder sobre els ciutadans de qualsevol país. Un exemple que ja coneixem és la Unió Europea.• La globalització és un procés dut a terme als últims anys que fa que les persones de tot el planeta tinguem una forma de vida cada cop més semblant. Com? Gràcies als tecnologies de la informació: Internet, televisió, cinema...• Les tendències de moda fan que a tot el món s’escolti la mateixa música, es consumeixin els mateixos productes o que els joves vesteixen de manera molt semblant. Hi ha empreses transnacionals que estan presents a gairebé tots els països del món.
 14. 14. Apartat 4: “La globalització: cap a un sistema mundial”• La globalització econòmica consisteix en que les economies de tots els estats estan connectades. Si es produeix una crisi en un lloc determinat, aquesta afecta a la resta del món.• Els estats es poden relacionar entre ells de dues formes:- Amb la diplomàcia (és a dir, arreglant els problemes parlant i arribant a acords): tots els estats tenen ambaixades i consolats a l’estranger.- Fent la guerra: les guerres entre estats avui dia continuen sent una realitat (invasions recents d’Afganistan, Irak o Líbia per part d’EUA i els seus aliats)
 15. 15. Apartat 4: “La globalització: cap a un sistema mundial”• Institucions com el Banc Mundial (BM), el Fons Monetari Internacional (FMI) o el Banc Central Europeu (BCE) tenen una gran influència al món. Són grans bancs que presten diners als estats, als partits polítics i a les grans empreses; per tant, tenen un gran poder sobre els governs dels països.• A més, els accionistes propietaris d’aquestes institucions també són propietaris dels grans mitjans de comunicació (televisions, diaris, revistes). Per tant, tenen una gran influència ideològica i de pensament sobre els ciutadans de tot el món.
 16. 16. Apartat 5: “L’ Organització de les Nacions Unides”• A l’acabar la Segona Guerra Mundial en 1945 es va decidir crear una assemblea amb representants de tots els estats del món per tal d’evitar una nova guerra mundial. Va néixer l’ONU (Organització de les Nacions Unides).• Els seus objectius són:- Garantir la pau mundial.- Fomentar la cooperació internacional en matèria d’educació, sanitat o desenvolupament.- Exportar els drets humans a tot el món.
 17. 17. Apartat 5: “L’ Organització de les Nacions Unides”• L’ONU és una assemblea, per tant, qualsevol decisió es pren entre tots. En la pràctica no és així. Hi ha cinc estats amb “dret de vet”, és a dir, poden tirar enrere qualsevol proposta de la resta. Aquests són: Estats Units, Rússia, Xina, Regne Unit i França.• Hi ha organitzacions vinculades a l’ONU. Les més importants són:- UNICEF: per protegir a la infància.- FAO: contra la fam.- UNESCO: per protegir les obres d’art i la cultura.

×