Your SlideShare is downloading. ×
0
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
La revolució industrial
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

La revolució industrial

1,095

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
1,095
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. Història del món contemporani Batxillerat (Curs 2010-2011) TEMA 3: “LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL”
 • 2. LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  Apartat 1: Els orígens de la Revolució Industrial  Apartat 2: Les primeres indústries  Apartat 3: La Revolució dels Transports  Apartat 4: La difusió de la industrialització  Apartat 5: Liberalisme econòmic i capitalisme
 • 3. Apartat 1: ELS ORÍGENS DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  La Revolució Industrial va ser un procés que es va dur a terme a Anglaterra a mitjan del segle XVIII (en torn el 1750). En concret, va començar a la regió de Lancashire. Més tard, aquesta industrialització es va estendre per tota Gran Bretanya, moltes zones d´Europa, Estats Units i Japó.  Va consistir en la creació de nombroses fàbriques, fonamentalment tèxtils i siderúrgiques (roba i metalls), amb el carbó com a font d´energia.  La industrialització es va produir en mig de seriosos canvis socials i econòmics.
 • 4. Apartat 1: ELS ORÍGENS DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  Un d´aquests canvis va ser la “Revolució demogràfica” que va consistir en: - Augment de la població: el període 1700-1750 va ser de creixement (Anglaterra va passar de 5 milions de persones 5,8); el període 1750-1800 va ser de creixement espectacular (9 milions d´anglesos); l´any 1850 Anglaterra tenia una població de 20 milions d´habitants. - Aquest creixement es va basar en part en l´augment de la natalitat degut al creixement agrícola (més menjar) i a l´avançament de l´edat dels matrimonis. - Però sobret tot, a la reducció de la mortalitat. Les millores dels mitjans de transport van facilitar la importació d´aliments i així va disminuir la fam, però també van produir-se avenços en medicina (vacuna de la verola), extensió de l´aigua potable i millores higièniques (clavegueram, generalització del sabó i de la roba interior). - A partir del 1850 va caure la natalitat i el creixement poblacional va ser més moderat (amb la fi del treball infantil, els fills eren una càrrega).
 • 5. Apartat 1: ELS ORÍGENS DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  Un altre factor que va acompanyar la Revolució Industrial va ser l´anomenada “Revolució Agrícola”, que va consistir en: - A partir del 1700, a Anglaterra es van generalitzar els tancaments de camps que van permetre la introducció de noves tècniques agrícoles i la mecanització de l´agricultura. - Es van conrear les terres comunals (boscos i praderies), que l´Estat va vendre a propietaris agrícoles. Aquests espais eren bàsics per a la subsistència dels camperols, que van haver d´emigrar a la ciutat i treballar a la indústria. - Va aparèixer una nova mentalitat capitalista entre els propietaris agrícoles: molts burgesos van invertir en terres, i volien treure el màxim benefici. - El ramat es va estabular (animals tancats a un estable), fet que va fer augmentar la producció de carn i productes làctics.  El resultat va ser l´augment d´un 90% de la productivitat agrícola. Aquest augment va impulsar la industrialitazació: - El camp proveïa d´aliments, mà d´obra i matèries primeres a la indústria. Els pagesos que es van enriquir van estimular la demanda de productes industrials (augment de la capacitat adquisitiva).
 • 6. Apartat 1: ELS ORÍGENS DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  L´últim factor que podem destacar com a motor de la Revolució Industrial va ser el context polític del Regne Unit durant el segle XVIII: 1) La monarquia parlamentària originada a les revolucions angleses del segle XVII va permetre l´accés de la burgesia al poder. El Parlament britànic, doncs, va fer lleis que van afavorir la industrialització. 2) Generalització del liberalisme econòmic: doctrina política basada en el lliure intercanvi comercial entre països (soprimint els aranzels o impostos a les duanes). Això va facilitar l´entrada de matèries primeres de tot el món que assortien la indústria anglesa, i al mateix temps, el govern recolzava el comerç exterior dels productes nacionals amb una política imperialista. 3) L´Estat afavoria els interessos comercials de la burgesia britànica obrint nous mercats amb l´expansió colonial.
 • 7. Apartat 1: ELS ORÍGENS DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  Així doncs, la Revolució Industrial es va produir gràcies a tres aspectes: 1) La Revolució Demogràfica (augment de població per assortir de mà d´obra les fàbriques) 2) La Revolució Agrícola (que assortia d´aliments a la creixent població anglesa). 3) Les polítiques liberals del Parlament britànic (expansió imperialista i lleis que afavorien els interessos de la burgesia).
 • 8. Apartat 2: LES PRIMERES INDÚSTRIES  Fins a la Revolució Industrial la producció era artesanal (amb les mans); la producció industrial està basada en la innovació tecnològica i la maquinització.  La influència de la Il.lustració i les investigacions fetes a les universitats religioses protestants van afovorir els descobriments tecnològics que van propiciar la industrialització.
 • 9. Apartat 2: LES PRIMERES INDÚSTRIES  La primera gran indústria va ser la indústria tèxtil cotonera, motor dels canvis, gràcies a : - l´aparició de l´Spinning Jenny (màquina filadora). - Com que es produïa molt fil, tant que no havia temps de teixir-lo tot, es va haver d´inventar un teler més ràpid: Teler mecànic de Cartwright. - Aquestes dues màquines funcionaven amb la màquina de vapor que va inventar James Watt, i que funcionava amb carbó. - El cotó provenia de les colònies d´Amèrica del Nord. - Les fàbriques tèxtils van començar a instal.lar-se a Lancashire (Manchester, Liverpool…).
 • 10. Apartat 2: LES PRIMERES INDÚSTRIES  En seguida van aparèixer les indústries siderúrgica (transformació del ferro) i metal.lúrgica (de qualsevol metall): - Aquesta indústria va crèixer per la demanda de màquines per a la indústria tèxtil (estaven fetes de ferro). A partir del 1830 aquesta indústria va disparar-se per la construcció del ferrocarril. - Les fàbriques siderúrgiques s´instal.laven a prop de mines de carbó (Gal.les i centre d´Anglaterra) degut a que es necessitava molt carbó de coc (més calorífic que el tradicional) per fondre el metall. La mineria, doncs, es va desenvolupar moltíssim durant la Revolució Industrial.
 • 11. Apartat 3: LA REVOLUCIÓ DELS TRANSPORTS  Un cop començada la Revolució Industrial va ser palesa la necessitat de millorar la xarxa de transports per: - Assortir de matèries primeres les indústries. - Comercialitzar els productes industrials.  La “Revolució dels Transports” va girar en torn a quatre elements: 1) Creació d´una xarxa de canals al Regne Unit per donar una alternativa al transport per carretera (el transport fluvial). 2) Construcció i millora de l´estat dels camins i les carreteres. 3) El vaixell de vapor el va inventar Fulton a principis del XIX però va trigar en generalitzar-se (la navegació era molt cara), encara que el viatge Anglaterra-Nova York es va reduir de quatre dies a 32 hores. 4) Però la gran revolució va ser el ferrocarril. La locomotora la va inventar Stephenson gràcies a la màquina de vapor. La primera línia va ser Manchester-Liverpool, l´any 1830. El ferrocarril va canviar la societat europea del segle XIX (va permetre a la gent viatjar quan abans no ho feia, va facilitar el comerç i el transport de material pessat, va fer que creixessin noves ciutats a la vora del ferrocarril, etc.).
 • 12. Apartat 4: LA DIFUSIÓ DE LA INDUSTRIALITZACIÓ  Tota Europa volia imitar la industrializació britànica. Tenien un avantatge, només havien de comprar les màquines britàniques. El capital que necessitaven provenia de l´augment de la producció agrícola gràcies a la mecanització dels camps.  L´expansió de la industrialització va ser la següent: 1) L´any 1800 tot el Regne Unit s´havia industrialitzat. 2) L´any 1850 el procés s´havia extès per Bèlgica, França, Països Baixos, Alemanya i Suïssa. - A Bèlgica la industrialització es va veure afavorida per l´impuls polític arran la seva independència el 1830. - A França va ser un procés més lent, degut als repartiments de terres durant la Revolució Francesa, al retorn de l´absolutisme i a les guerres (que van fer que la població no augmentès gaire). - L´impuls de la industrialització a Alemanya va arribar amb la creació del Zollverein (unió duanera), a partir del 1834.
 • 13. Apartat 5: LIBERALISME ECONÒMIC I CAPITALISME  La Revolució Industrial dóna pas a una nova doctrina econòmica: el liberalisme econòmic o economia liberal. Es basa en dos principis: 1) La propietat privada com a dret fonamental: l´Estat no pot decidir sobre les propietats de ningú: cases, capitals (diners), etc. 2) Defensa del lliure mercat (lliurecanvisme): l´Estat no pot fixar els preus ni els salaris, ni imposar impediments a l´importació de productes estrangers. Tot es regeix segons la “llei de l´oferta i la demanda”.  La “llei de l´oferta i la demanda” dóna lloc a crisis cícliques de sobreproducció: quan hi ha riquesa creix la demanda de productes i, per tant, creixen també la producció, els preus i els salaris; quan l´oferta és superior a la demanda, baixen els preus, els salaris i augmenta l´atur.
 • 14. Apartat 5: LIBERALISME ECONÒMIC I CAPITALISME  Aquests van ser els autors que van crear la doctrina del liberalisme econòmic: - Adam Smith (segle XVIII), a la seva obra “Assaig sobre la natura i causa de la riquesa de les nacions” va elaborar una teoria basada en: 1) La riquesa procedeix del treball humà i no de la terra (agricultura i ramaderia), ni tampoc dels metalls preciosos. 2) L´Estat no ha d´interferir als assumptes econòmics. 3) Divisió tècnica del treball: si cada obrer s´especialitza en una feina en concret puja la productivitat. - Malthus (segles XVIII-XIX), més pessimista que A. Smith (qui creia que el creixement econòmic seria continu), al seu llibre “Assaig sobre el principi de la població”, va adonar-se que si la població creixia més ràpid que la producció d´aliments hi hauria crisis (“crisis malthusianes”). Proposava la reducció de la natalitat. - David Ricardo (contemporani de Malthus), va recolzar a Smith defensant la lliure circulació de productes agrícoles entre països (divisió internacional del treball). - John Stuart Mill (segle XIX), va escriure “Principis d´economia política” on defensava el liberalisme econòmic proposant superar les crisis cícliques de sobreproducció amb l´intervenció de l´Estat en economia (només en casos puntuals).
 • 15. Apartat 5: LIBERALISME ECONÒMIC I CAPITALISME  La Revolució Industrial i el liberalisme econòmic van donar pas a una nova societat que va substituir a l´antiga societat dels privilegis, pròpia de l´Antic Règim: la societat capitalista.  La societat capitalista es caracteritza per: 1) Societat urbana i industrial (en front de l´antiga societat rural i agrària). 2) Societat de classes: les diferències socials no venen marcades per la llei o pel naixement (com a l´antiga societat estamental), sinò per la riquesa de cadascú.

×