• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
Tisztító és ápolószerek
 

Tisztító és ápolószerek

on

 • 432 views

http://tisztit-takarit.hu/

http://tisztit-takarit.hu/
http://www.empowernetwork.com/agneskft/

Statistics

Views

Total Views
432
Views on SlideShare
432
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Tisztító és ápolószerek Tisztító és ápolószerek Presentation Transcript

  • Tisztító- és ápolószerek
  • Tisztító- és ápolószerek A vegyipar számos olyan tisztító- és ápolószert kínál, amelyek helyes alkalmazása esetén a házi munkát lényegesen megkönnyítik. Ezek a szerek azonban a pozitív tisztító- és ápolóhatás mellett terhelik a környezetet, és az embernél mérgezéses tüneteket, illetve allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezért ezeket, csak a feltétlenül szükséges mértékig és a lehető legtakarékosabban alkalmazzuk. Részesítsük előnyben a környezetkímélő, egészségre ártalmatlan termékeket. Hatásukat legfontosabb összetevőjük határozza meg.
  • Tisztító- és ápolószerek A tenzidek csökkentik a víz felületi feszültségét. Lebomláskor nagyon sok oxigént használnak fel, amit a vízből vonnak el. Ez sok vízi élőlényre kedvezőtlenül hat. A tenzidek csak nagyon lassan bomlanak le, és a halak szöveteibe is lerakódhatnak. A foszfátok megkötik a kalcium-, és magnéziumionokat, így a vizet lágyítják és ezért a nitrátokkal együtt a vizek túlzott szennyeződését okozzák. Algák és más vízinövények gyors szaporodását segítik elő. A vízvirágzás miatt oxigénhiány következtében rothadási folyamat indul meg, ami a vizeket mérgezővé változtathatja és a halak, valamint más vízi élőlények pusztulásához vezet. A klór a vízben lévő huminsavakkal vélhetően rákkeltő, halogénezett anyagokat képez. A klórvegyületek fehérítenek és fertőtlenítenek.
  • Tisztító- és ápolószerek A klórozott szénhidrogének zsírban oldódnak, illetve zsíroldók és a természetben ritkán fordul elő. Az ember állati és növényi élelmiszerrel veszi azokat magához, a zsírszövetben raktározódnak, erős májmérgek és a feltételezések szerint szintén rákkeltők. Oldószernek az olyan, különböző összetételű anyagokat nevezzük, amelyek, például a fehérje- vagy zsírtartalmú foltokat oldják. Ezek nagyon agresszívak, legtöbbször nagy koncentrációjúak, bőrgyulladást okoznak, és mérgező gőzöket fejlesztenek. A tisztító- és ápolószereket folyadék, por és gyakran spray formájában forgalmazzák. A spray-k alkalmazása a környezetre nagyon káros, ezért ezeket mellőzni kell!
  • Tisztító- és ápolószerek Szennyoldó szerek Az univerzális tisztítószerek minden nedvesen kezelendő felület tisztítására használhatók. Helyes adagolás esetén az utólagos mosás esetén az utólagos mosás és a szárazra törlés felesleges. Klórozott szénhidrogén tartalmú termékeket nem szabad használni. A leginkább környezetbarát termékek a szappanos tisztítók, pl. a kenőszappan. A mosogatószerek feszültségmentesítik a vizet és fellazítják a szennyeződést, a zsír emulgeálják. Az öblítővíz jobban lefolyik az edényről. A kézi mosogatószerek kézápoló anyagot is tartalmaznak. Kellően száraz hatás akkor keletkezik, ha a speciális tenzidek az edényen finom filmréteget képeznek. Ezzel szemben vannak azonban egészségi aggályok. A mosogatógépekhez készült mosogatószerek különböző összetételűek. A nagyon erős habképződés megelőzése érdekében szinte alig tartalmaznak tenzideket. Alkáli mosogatószerként, kissé savas mosogatószerként és ioncserélők regeneráló sói formájában kínálja a kereskedelem.
  • Tisztító- és ápolószerek A súrolószerek kréta-, márványliszt-, kvarcliszt- vagy iszapolt kréta adalékon keresztül fejtik ki súroló hatásukat. A por alapú termékek koncentrációja nagyobb, mint a folyékonyaké. Klórtartalmú szerek használata nem tanácsolt. Az ablaktisztító szerek vizet, alkoholt, tenzideket, és sókat tartalmaznak. Lúgos kémhatásúak. A szanitertisztítók erősen lúgosak; aktív klórt, tenzideket és sókat tartalmaznak. Szagtalanítóként hatnak, nagyon agresszívak és a fafelületeket kikezdik. A WC-csésze rudak és a WC illatosítók sokszor paradiklórbenzolt tartalmaznak (ez a levegőt szennyező mérgező ipari hulladék). Fertőtlenítő hatásuk csekély.
  • Tisztító- és ápolószerek A lefolyótisztítók legtöbbször erősen lúgos keveréket tartalmaznak és meglehetősen mérgezők. Alkalmazásuk során keletkező hőhatás következtében még veszélyesebbek. A sütőtisztítók lúgos anyagokat, tenzideket, oldószereket, illat- és színanyagokat, korróziógátlókat, habzásgátlókat és emulgeátorokat tartalmaznak. A fertőtlenítőszerek többek között fenolokat, aldehideket, alkoholokat és halogéntartalmú anyagokat tartalmaznak. Hatóanyagaik nemcsak a mikroorganizmusokat károsítják, hanem az emberi test sejtjeit is. Ezért csak indokolt, egyedi esetben, orvosi tanácsara szabad azokat alkalmazni.
  • További hasznos tippeket talál oldalainkon! www.tisztit-takarit.hu www.empowernetwor.com/agneskft