Megporzás csodája 2.

329 views
255 views

Published on

http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleon
http://www.empowernetwork.com/aleon/?id=aleon

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
329
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Megporzás csodája 2.

  1. 1. Megporzás csodája 2.
  2. 2. Megporzás nagyon sokféle módon történhet.A kutyatej virágpora kicsiny nyeregtáskátformázó, páros zsákokban fejlődik.A zsákok a megporzás során úgy jutnak át aKövetkező virág bibéjére, hogy ráakaszkodnakaz odalátogató lepke lábára.Más növény-ek még különlegesebb trükkökhözfolyamodnak.Több orchidea nőstény fajtársak párosodáskorkibocsátott illatfelhőivel csalogatja a hímlegyeket és darazsakat.Más orchideavirágok annyira hasonlítanak anőstény rovarra, hogy a hímek megpróbálnakpárosodni velük,és eközben megporozzák avirágot.
  3. 3. Megporzás elérése érdekében minden megbocsájtható.A csapda a másik elterjedt cselfogás.A foltos kontyvirág a rovarokat kehelyszerűkamrába csalogatja, ahol a lefele irányulószőrök a megporzás megtörténtéig fogvatartják őket.Melyek a legszorgalmasabb megporzók?A fő megporzók a rovarok, melyek még avirágos növényeknél is jóval számosabbak.A legismertebbek és a legfontosabbak améhek, melyektől a legtöbb gyümölcs-ünk észöldség-félék termése függ.
  4. 4. Számos más rovar is teljesít ilyen szolgálatot,melyek bogarak, dongók, darazsak, legyek,lepkék és még hosszan folytathatnánk a sort.A madarak is fontos szerepet játszanak amegporzásban, különösen a trópusokon.Az újvilági kolibrik, az óvilági rézmadarakés még számos más madár nektár utánkutatva virágport szed fel, és ezzel elősegíti,hogy a meglátogatott növények fennmaradjanak.A megporzásban szerepet játszóemlősök közé tartoznak az Ausztrália-ierszényes mézrablói.Miközben ezek az egérszerű emlősöknektárér felkapaszkodnak a Banksiára ésmás fákra, szőrükön továbbviszik a virágport.Egyes trópusi denevérek szintén nektár éspollen fogyasztására specializálódtak.A denevérek szolgálataiban részesülővirágok általában nagyok, erőteljesek.Felszínükön a denevérek függeszkedni tudnak táplálkozás közben.
  5. 5. Válogatnak e a növények a megporzást végző állatokban?Sok növény a rovarok egész sorát csábítja, míg mások jobbanmegválogatják partnereiket.A loncokat például főleg éjjeli lepkék porozzák be,a közönséges vörösherét zömmel posztméhek.A mikor a vörösherét betelepítették Ausztráliába,ahol nem honosak a posztméhek, a növények nemtudtak magot kötni, amíg a posztméheket isutánuk nem vitték. Némely növény még avöörösherénél is válogatósabb.Az egyik Madagaszkári orchideafajt csupán egyetlen szenderfaj porozzameg, ugyanis a környéken csak ennek van olyan hosszú szájszerve,amellyel a virág mélyén rejlő nektárkészlet elérhető.A fügeféléket csak egyféle fürkészdarázs porozza be, míg az ÉszakAmerikai pálmaliliomok /jukkák/ léte teljesen a jukka molynak nevezettrovaroktól függ. A nőstények az egyik virágról virágcsomót gyűjtenek,majd miután egy másik virág magkezdeményébe helyeznek néhánypetét , a virágcsomót annak bibéjére nyomják. A molylárvák a fejlődőjukka magvakkal táplálkoznak, de bőven hagynak belőlük a növényszaporodásának céljára.
  6. 6. Pollenek és allergia összefüggéseiImmunrendszerünk néha túlzottan reagálbizonyos ártalmatlan „allergénekre”.Ha többször találkozunk a kiváltást okozóallergénnel, ez akkor szokott előfordulni.Különböző tünetei lehetnek, mint példáulcsalánkiütés, nyálkahártya irritáció, súlyosesetben anafilaxiás sokk is lehet a jellemzőjeOkozója az öröklött hajlamtól, a szennyezett levegőn át, avegyszerek használatáig, széles skálán mozoghat.Allergének sokfélék lehetnek, mint az állatszőrök, a gombák spórái, aházi por atka maradványai, vagy a pollenekre való érzékenység, mely azév bizonyos szakaszában jelent veszélyt, amikor virágzás van, tehát ez atünet szezonálisan kiszámítható.Mit nevezünk pollennek?A porzók termelik a pollenszemeket. Van ahol a termős és porzósvirágok, külön fejlődnek. Megporzáskor a virágpor egy saját fajba tartozónövény virágára kerül, megtermékenyül és maggá alakul.A növények pollenjei eltérő kinézetet hoz a megporzás módja által.
  7. 7. Mire jók a pollennek nevezett anyagok?Beazonosítható általa a növényfaj. Nagyon ellenállóak a pollenszemek,hiszen faluk olyan ellenálló, hogy megfelelő közeg esetén akár többmillió évig is fenn tudnak maradni.Tippek a pollenallergiában szenvedőknekViseljenek mindig szemvédő szemüveget a szabadban. Virágzási időbenne végezzenek kerti munkát. Naponta több ízben mosson arcot, így azodatapadt pollenek eltávolíthatóak, hajat is mosunk minden nap, ez issokat segíthet. Hajnali órákban, vagy eső esetén szellőztessünk, mertekkor a pollenkoncentáció jóval kisebb. Használjunk lékkondicionálást.Mossuk sűrűn a ruházatunkat és az ágyneműt.Ne szárítsuk ezeket a szabad levegőn.Allergén növényt tartalmazó termékeket próbáljukkerülni, mint méz, gyógyteák, kozmetikaitermékek. Ha van módunkban akkor a virágzásiidőt töltsük tengerparton, ahol tiszta a levegő,vagy a magas hegyek között
  8. 8. Változtassuk meg együtt az Online Marketing világát.Csatlakozz hozzánk!http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleonHonlapunkon olvashatod egyéb témájú cikkeinket is:http://www.empowernetwork.com/aleon/?id=aleon

×