Megporzás csodája 1.

559 views
416 views

Published on

www.tisztit-takarit.hu
www.empowernetwork.com/agneskft

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
559
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Megporzás csodája 1.

  1. 1. A megporzás csodája 1.
  2. 2. Mi a megporzás?Az egész növényvilágban csak a magvas növényektermelnek virágport.A megporzás az a folyamat, amelynek során ezek azapró hímszaporító egységek az őket létrehozó szervekről„elszállítódnak” a növény női ivarszerveire.Elszállításuknak sok lehetséges módja van.A fenyőfélék és számos virágos növény virágporát a szélszállítja a rendeltetési helyére.Egyes virágos növények megporzása a felfröccsenőesőcseppek közvetítésével történik.A nagy többség azonban rovarok-ra és más állatok-ravan utalva.
  3. 3. A magkötéshez a megporzást a petesejtekmegtermékenyítés-ének kell követnie.A fenyőfélék virágpora közvetlenül a magkezdeményheztapad, amely a petesejtet tartalmazza, és fedetlenül áll afiatal termős tobozon.A virágos növények magkezdeményét a termőlevél zárjamagába. Amikor a virágporszem a bibére kerül,pollentömlőt hajt, és bibeszálon keresztül eléri amagkezdeményt. Ott egy hímivarsejtet bocsát ki, melymegtermékenyíti a petesejtet, és a magkezdeménymaggá érik.Hogyan játszódik le a szélbeporzás?A szél által beporzott növényeknek nincs szükségükkülönleges csalétekre a rovarok csalogatásához.Virágaik és tobozaik kicsik és jelentéktelenek, és a hímés női ivarszervek gyakran nem ugyanazokon a növényekentalálhatók meg. A virágzó fajokon a hosszú porzólevelek avirág fölé emelik a virágport termelő portokokat, hogyminél jobban érjék őket a légáramlatok.
  4. 4. Sokukon, például a nyírfa és tölgyfa esetében a porzósvirágok lelógó barkákba tömörülnek.A termős virágoknak gyakran tollszerű a bibéjük, hogy minél könnyebbenkelepcébe ejthessék az arra szálló virágporszemeket. Egy-egy virágporszemszinte súlytalan és igen messzire sodródhat a széllel. A kérdéses növényekmesszemenő alkalmazkodása ellenére, a szél útján történő megporzás próbaszerencse alapon megy végbe.Az erre hagyatkozó növényeknek hihetetlen mennyiségűvirágport kell termelniük, hogy néhány közülük biztosancélba érjen. Egyetlen nyírfabarka például 5,5 milliópollenszemcsét bocsát ki, és egyetlen fán több százbarka is lehet.
  5. 5. A megporzás csúcsidőszakában a járdákon és pocsolyákon gyakran jól láthatóréteget alkot a virágpor.Ez az az időszak, amikor a szénanátha-banszenvedőknek , a parlagfű és sokféle szél poroztafa lebegő virágpora kiváltotta allergiás panaszok miatt ,a legrosszabb a közérzetük.Mivel csalogatják a növények a megporzás-t segítő állatokat?A rovaroknak és egyéb teremtményeknek élelem a jutalmuk a megporzásbannyújtott szolgáltatásukért. Több állat magát a virágport fogyasztja, mások abimbó mélyén rejtőző, különleges mirigyek által kiválasztott nektárraltáplálkoznak. A rendszerint táplálék után kutató rovarra, vagy más látogatóraráhullik a virágpor, s ennek egy részét az állat akaratlanul továbbítja a következőmeglátogatott virág bibéjére.
  6. 6. A legtöbb virág remekül ért portékájának reklámozásához.Feltűnő sziromleveleik felhívják a figyelmet a táplálékra,és kényelmes beszállító helyül szolgálnak.Mézvezetőknek nevezett sávok és foltok hálózata vezeti azízeltlábú vendégeket a nektár, vagy virágporkészletekhez.Az apró virágok gyakran csoportokba tömörülnek, ezáltalfeltűnőbbek is lesznek és egyben jobb leszállóhelyetnyújtanak.Az illat is nagy vonzerő lehet, főleg az éjszaka virágzó fajoknál, amelyeketmáskülönben nehéz megtalálni.Rá tudják e szedni a növények a rovarok-at?A virágos növények sokféle eszközt fejlesztettek ki amegporzás biztosítására.Példának okaként:Méhbeporzás egyik módja - A méh a virág alsó szirmáraszáll, nektár után kutatva. A méh súlyától lehajlik aszirom, s ettől a porzó is lebillen. A virágpor a méhretapadva a legközelebb meglátogatott virágba jut.
  7. 7. Némely fogás pusztán mechanikai, a sziromlevelekre szálló rovar puszta súlyátóla porzók enyhén a látogató hátához ütődnek, és beszórják virágporral.A hegyi babér és a sóskaborbolya esetében kioldó mechanizmus működik. Aporzók odacsapódnak a látogató rovarhoz és virágporral hintik be.Hamarosan folytatom
  8. 8. Változtassuk meg együtt az Online Marketing világát.Csatlakozz hozzánk!http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleonHonlapunkon olvashatod egyéb témájú cikkeinket is:http://www.empowernetwork.com/aleon/?id=aleon

×