Your SlideShare is downloading. ×
Háztartási jó tanácsok
Háztartási jó tanácsok
Háztartási jó tanácsok
Háztartási jó tanácsok
Háztartási jó tanácsok
Háztartási jó tanácsok
Háztartási jó tanácsok
Háztartási jó tanácsok
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Háztartási jó tanácsok

156

Published on

http://tisztit-takarit.hu/ …

http://tisztit-takarit.hu/
http://www.empowernetwork.com/agneskft/

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
156
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Háztartási jó tanácsok
  • 2. Háztartási jó tanácsok A függöny – különösen a csipke – a tél folyamán sok port összeszed. Mosás előtt először alaposan kirázom, azután hideg vízben áztatom és addig csurgatom rá a vizet, amíg a por ki nem ázott belőle, tehát a víz nem szürke többé. Csak ebből a hideg vízfürdőből kerülhet a függöny a mosásba. A mosáshoz mosóporos meleg vizet készítek. Mosás után alaposan kiöblítem a függönyt, így lesz szép fehér. A takarékosság a háztartásban a feleség feladata, természetesen az összes családtagok közreműködésével. Mert hiába takarékos a család egyetlen tagja, ha többi nem segíti ebben. Sok-sok apróságban a női ügyesség és gondosság nagyban csökkentheti a háztartási költségeket.
  • 3. Háztartási jó tanácsok A villany pazarlása ellen ötletes védekezést láttam egy barátnőm lakásában. A kapcsolók felett névjegyszerű pici cédula figyelmeztet: „Oltsd el a villanyt !” A háziak, saját bevallásuk szerint, már álmukban is látják a táblát, de nem is felejtik soha égve a villanyt. A gáztűzhely és a főzőlap a takaréklánggal mutatja a takarékos főzés módját. Meg kell tanulni azt is, hogy csak akkor gyújtjuk meg a lángot, ha a főzéshez mindent előkészítettünk már. H a sütőben sütünk valamit, a sütés ideje alatt a főzőlapon szárítsuk meg a a megmaradt kenyér-, zsemle, és kifli maradékokat, miből morzsát készítünk majd.
  • 4. Háztartási jó tanácsok A háztartási könyv a háztartás mérlege. A legjobb módszer, minden este beírni a kiadásokat. Így sohasem törjük a fejünket, hogy ugyan hová tettük a pénzt. Ügyesen szerkesztett háztartási könyvecskét láttam, amibe külön-külön rovatban szerepeltetik a koszt, a háztartási, a mosási és egyéb kiadások. Így naponta is gondosan ellenőrizhetők a tételek. A hónap végén pedig összesítés mutatja, hogy valóban jól gazdálkodtunk-e. Ha vendéget hívunk, a vendéglátás idejére álljon minden készen. Az asztalt terítsük meg, hogy a vacsorát vagy ebédet már csak tálalni kelljen, uzsonnánál pedig a sütemény és minden uzsonnához való tálakra rakva várja a vendégeket. Ha feketekávét tálalunk, a kávéfőzőt töltsük meg, a csészéket vagy poharakat, a cukrot /tejet és tejszínhabot/ pedig készítsük tálcára. Kellemetlen érzés a vendég számára, ha a háziasszony, mint a vihar, nyargal ki és be. Evés után az asztalt rögtön szedjük le, piszkos edény nem díszelegjen egész délután vagy este a vendég előtt.
  • 5. Háztartási jó tanácsok Ha beteg van a háznál, evőeszközeit, edényét, ágyneműjét, törölközőjét, minden használati tárgyát teljesen elkülönítve tartsuk a többitől. A téli influenza vagy nátha idején pedig különösen a zsebkendőkre vigyázzunk. A használt papír zsebkendőket gyűjtsük össze és égessük el. A beteg szobájában a kályhán vagy a fűtőtesten tartsunk vízzel telt tálkát és egy fél fenyőtablettát vagy néhány csepp fenyő olajat, esetleg kamillát tegyünk bele. A beteg lehetőleg ne fogadjon látogatókat, mert az egyrészt fárasztja, másrészt csak arra jó, hogy terjessze a betegséget. A betegszobát reggel-este szellőztessük, és ha a beteg járni képes, ez idő alatt menjek ki a szobából, ha nem tud kimenni ügyeljünk arra, hogy jól be legyen takarva.
  • 6. Háztartási jó tanácsok Lakásunk csak úgy lesz szép virágos, ha virágainkat gondosan ápoljuk. A városi lakások „kiskertje” az erkély meg az ablak virágtartója. Tavaszi ültetés előtt mindig cseréljünk a tartókban földet. Virágokat naponta öntözzük, időnként a leveleit is. Ügyeljünk arra, hogy erős napsütésben nem szabad öntözni, mer „kiég” A szobában tartott cserepes virágok alá mindig tegyünk alátétet, mert a cserép nyomot hagy a bútoron. A vágott virágok szárait naponta kissé levagdaljuk, vizébe egy cseppnyi sót tegyünk, így sokáig díszíti a helyiséget.
  • 7. Háztartási jó tanácsok A szekrény rendbehozásánál úgy csoportosítsuk a holmikat, hogy megkönnyítsük az öltözködés. Minden családtag fehérneműje lehetőleg külön- külön álljon. A szekrény egyik fiókját rendezzük be közös fióknak. Ebben a fiókban legyen tartalék cipőfűző, olló, hajcsat, varródobozt stb. Ez a fiók a „házi béke” fontos kelléke.

×