Fehérnemű- és
ruhaápolás 6.
Fehérnemű- és ruhaápolás 6.
Különleges kezelési eljárások
A keményített és kikészített ruhanemű sima, fényes,
szennytaszít...
Fehérnemű- és ruhaápolás 6.
A műgyanta diszperzió a ruhát filmszerűen vékony
réteggel vonja be, a vasaláskor keményedik me...
Fehérnemű- és ruhaápolás 6.
Fehérítés következtében a hosszú tárolás, illetve
helytelen kezelés miatt elsárgult, elszürkül...
Fehérnemű- és ruhaápolás 6.
A vasalás előkészítése
A gondosan előkészített ruhaneműt gyorsan és szépen lehet vasalni. Trik...
Fehérnemű- és ruhaápolás 6.
Minden darabnak egyformán nedvesnek kell lennie. A trikót, frottír, gyapjú
és műszálas ruhanem...
Fehérnemű- és ruhaápolás 6.
Egy blúz vasalásának menete:
 A blúzt megfelelően előkészítjük – anyagától függően
esetleg be...
További hasznos tippeket talál
oldalainkon!
www.tisztit-takarit.hu
www.empowernetwor.com/agneskft
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Fehérnemű és ruhaápolás 6

467 views
405 views

Published on

http://tisztit-takarit.hu/
http://www.empowernetwork.com/agneskft/

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
467
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fehérnemű és ruhaápolás 6

  1. 1. Fehérnemű- és ruhaápolás 6.
  2. 2. Fehérnemű- és ruhaápolás 6. Különleges kezelési eljárások A keményített és kikészített ruhanemű sima, fényes, szennytaszító, könnyen mosható és viselve is jobban mutat. A rizsből készült természetes keményítőt nyersen vagy főzve használjuk. A keményítőt hideg vízben oldjuk fel és azzal kezeljük a ruhadarabot, vagy a kevés hideg vízben feloldott keményítőt forrásban lévő vízbe öntjük. A kívánt keménységtől függően 1 liter vízbe 10- 20 g keményítőt teszünk. A fényesítő keményítő adalékként bóraxot és viaszt tartalmaz. A természetes keményítőkből készült készen kapható finom kikészítőket a használati utasítás szerint használjuk.
  3. 3. Fehérnemű- és ruhaápolás 6. A műgyanta diszperzió a ruhát filmszerűen vékony réteggel vonja be, a vasaláskor keményedik meg, és több mosást kibír. A használati utasítás szerint kell használni. Spray-ket lehetőleg ne használjunk. A kikeményített ruhaneműt nagyon nedvesen kell vasalni, hogy a keményítő megtapadjon, illetve a műgyanta kikeményedjen. A kikészítés és a keményítés történhet gépben is. Az automata mosógépeknél ezt a ruhakikészítő program szolgálja.
  4. 4. Fehérnemű- és ruhaápolás 6. Fehérítés következtében a hosszú tárolás, illetve helytelen kezelés miatt elsárgult, elszürkült vagy pecsétes fehér ruhadarabok ismét fehérek lesznek. A vegyszerekkel végzett fehérítés a környezetre nagyon ártalmas. Úgy végezzük, hogy a ruhaneműt automata mosógépben többször átmossuk, forró öblítő- és fehérítőszeres oldatban állni hagyjuk, vagy színtelenítőket használunk, szigorúan az előírás szerint. A kelmét kisebb-nagyobb erősséggel mindegyik fehérítési mód kikezdi. A ruhanemű szakszerű ápolása esetén külön fehérítésre alig van szükség. Ügyeljünk a textíliák kezelési jelölésére.
  5. 5. Fehérnemű- és ruhaápolás 6. A vasalás előkészítése A gondosan előkészített ruhaneműt gyorsan és szépen lehet vasalni. Trikó, frottír és vasalást nem igénylő ruhaneműknél a vasalás elmaradhat. A ruhaneműt vasalás előtt 3-4 órával, de maximum egy nappal lehet benedvesíteni. Ez a munka elmaradhat, ha a ruhát vasaláshoz megfelelően nedvesen szedjük le, vagy gőzölős vasalót használunk. A vasalási oldalukra fordított ruhadarabokat az anyaguknak megfelelő mértékben: erősebben, vagy gyengébben nedvesítsük be. A továbbiakban a következőkre kell ügyelni:  A ruhanemű formára igazítása.  A szalagok, szegélyek, sarkok, hajtás élek kisimítása, a rojtok kibontása.  A ruhanemű vasalási menetének megfelelő hajtogatása, és egy ki műanyag kádba történő szoros elhelyezése. Mindig a legmagasabb hőmérsékleten vasalandó darabokat rakjuk legalulra.  A benedvesített ruhák betakarása.
  6. 6. Fehérnemű- és ruhaápolás 6. Minden darabnak egyformán nedvesnek kell lennie. A trikót, frottír, gyapjú és műszálas ruhaneműt nem nedvesítjük. A selyemből készült ruhaneműt nedvesen kendőbe csavarjuk, vagy gőzölős vasalóval vasaljuk. A javítandó ruha külön kosára kerül. A vasaláskor a következőkre kell figyelni:  A hőmérséklet a kelmének megfelelően kell beállítani.  A vasalót enyhe nyomással folyamatosan szálirányban vezetjük.  Az olyan ruhaneműt, aminek szabad fénylenie, a színén vasaljuk.  Minden felületrészt szárítva és a testtől távolodva vasalunk.  Kézimunkát a színén, majd a visszáján vasaljuk szárazra. Dupla részeket mindkét oldalon át kell vasalni.  Először a kicsi, illetve elálló részeket vasaljuk.  A ruha alsó részét a vasalódeszkával párhuzamosan, a felhajtást jobbra fektetve vasaljuk. A nagy darabokat, asztalterítőket, ágyneműt és egyebeket kettéhajtjuk, mindkét oldalát kivasaljuk, utána azonnal összehajtogatjuk; a kisebb darabokat félretesszük.  Szükség esetén a trikó anyagú fehérneműt hosszirányban, a műszálat nem túl melegen, a műselymet nedves ruhával balra, a mosható bársonyt szintén balra vasaljuk. A frottír fehérneműt csak kisimítjuk és összehajtogatjuk. Ügyeljünk arra, hogy vasaláskor a véget ne nyújtsuk túl.
  7. 7. Fehérnemű- és ruhaápolás 6. Egy blúz vasalásának menete:  A blúzt megfelelően előkészítjük – anyagától függően esetleg belocsoljuk.  A gallért a szélektől befelé vasaljuk, először a hátoldalán, utána a színén.  Kivasaljuk mindkét ujját: a kézelőkkel kezdve, a szélétől befelé, előbb a visszáján, utána a színén; majd az ujjakat vasaljuk vasalódeszkán vagy ujjafán simára, hajtás nélkül, az alsó szegélyüknél kezdve.  A blúzt két elejét és a hátát a jobb elejével kezdve körbe vasaljuk; a blúz alsó szegélyének a jobb kéz felé kell esnie. A gomblyuk- és a gombhajtás sávját először a visszáján, utána a színén vasaljuk.  A blúzt vállfára akasztjuk, egy gombot begombolunk és szellőzni hagyjuk.
  8. 8. További hasznos tippeket talál oldalainkon! www.tisztit-takarit.hu www.empowernetwor.com/agneskft

×