Your SlideShare is downloading. ×
0
Fehérnemű és ruhaápolás 5
Fehérnemű és ruhaápolás 5
Fehérnemű és ruhaápolás 5
Fehérnemű és ruhaápolás 5
Fehérnemű és ruhaápolás 5
Fehérnemű és ruhaápolás 5
Fehérnemű és ruhaápolás 5
Fehérnemű és ruhaápolás 5
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Fehérnemű és ruhaápolás 5

178

Published on

http://tisztit-takarit.hu/ …

http://tisztit-takarit.hu/
http://www.empowernetwork.com/agneskft/

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
178
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. FEHÉRNEMŰ- ÉS RUHAÁPOLÁS 5
 • 2. Fehérnemű- és ruhaápolás 5 Kézi mosás A finom, érzékeny textíliákat és a kötött árut leginkább kézzel mossuk. Az összegyűlt mennyiség gyakran nem is elegendő egy mosógéptöltetre. A finom és gyapjú ruhaneműhöz sok víz, alacsony hőmérséklet (hideg, maximum 30 fokos víz), kímélő bánásmód és finom mosószer kell. A szükséges segédeszközöket – mosótál, mosószer – elő kell készíteni.
 • 3. Fehérnemű- és ruhaápolás 5 Kézi mosásnál a következőket kell betartani:  A ruhanemű színe, anyaga és szennyezettsége szerint szétválogatjuk; a nem mosható dolgokat levessük; a zsebeket, felhajtásokat kikeféljük; a foltokat megjelöljük.  Erőteljes színek esetén színpróbát végzünk.  A bőséges mosószeroldatot – használati utasítás betartásával – és az első öblítővizet – megfelelő nagyságú edényekbe – előkészítjük.  A ruhaneműt mosáskor ne dörzsöljük, rángassuk és csavarjuk, hanem lazán nyomkodjuk; az erősen szennyezett helyeket habbal vagy porral, tenyérrel átdörzsöljük.  Alaposan öblítsük (háromszor-négyszer). Gyapjúnál a mosó- és öblítővíz azonos hőmérsékletű legyen. Színes daraboknál az utolsó előtti öblítővízbe együnk egy kevés ecetet. Gyapjúmosásnál a mosóvízbe is. Öblítőszert szükség szerint használjunk.  Az érzékeny műszálas ruhaneműt csöpögős-nedvesen akasszuk speciális vállfára.  A mosó- és műselymet centrifugáljuk vagy törülközőbe tekerjük, kivesszük és enyhén meleg vasalóval szárazra vasaljuk.  A gyapjú holmit is centrifugáljuk vagy törülközőbe tekerjük, a szárításhoz törülközőre fektetjük, formára igazítjuk. Színes ruhadarabok esetén egy kendőt (vagy például régi férfiinget) tegyünk a mell- és a hátrész közé. Ne szárítsunk kályha mellett vagy napon.
 • 4. Fehérnemű- és ruhaápolás 5 Mosási hibák A leggyakoribb mosási hibát a mosótényezők szakszerűtlen kölcsönhatása okozza. Az új ruhanemű is rövid idő alatt használhatatlanságig tönkre tehető a helytelen mosással. A túl alacsony és túl magas vízhőmérséklet, az erős mechanikai kezelés, a szakszerűtlenül alkalmazott mosószerek (fajta és adagolás), a hibás lebegőruha-arány (a gép túltöltése) és a szennyes ruhanemű rossz előkészítése (piszkos sarkok, vér- és rozsdafolt) a mosás során a ruhanemű károsodáshoz vezethet.
 • 5. Fehérnemű- és ruhaápolás 5 Példák a ruhaneműk mosáshiba okozta károsodásra:  Műanyagok gyűrődését forró vagy kevés vízben történő mosás, erős centrifugálás (helytelen programválasztás), vizes és gyűrt állapotban történő tárolás (például szárítógépben) okozza.  A gyapjú holmik filcesedése és összemenése forró vizes mosás és intenzív kezelés következménye.  A szövetek felbolyhozódását kefével történt kezelés okozhatja. A helytelen kezelés a ruhanemű sok másfajta sérülését előidézheti, pl. deformálódás, összemenés, elszíneződés, foltosodás, színárnyalat-módosulás, kifakulás, elszürkülés, megsárgulás. A ruhanemű szakszerűtlen teregetése is hátrányosan befolyásolhatja a mosás eredményességét, akárcsak a nap, ami a színes ruhák kifakulását és a fehér ruhanemű elsárgulását okozhatja.
 • 6. Fehérnemű- és ruhaápolás 5 A ruhanemű szárítása Víztelenítés A kimosott és kiöblített ruha víztelenítése ma csaknem kizárólag gépi úton történik. A kézi csavaráshoz sok erő és idő kell, mégis nagyon nedves marad a ruha. A munka legnagyobb mértékű megkönnyítését, valamint a ruhanemű legrövidebb idejű száradását az automata mosógépekben és a centrifugákban végzett centrifugálás teszi lehetővé- A centrifugálás hatékonyságát a dob átmérője, fordulatszáma és a centrifugálás időtartama határozza meg. A különálló centrifugák percenkénti fordulatszáma nagyobb, mint az automata mosógépeké (1400, 200/perc), ezért azoknál jobban víztelenítenek. A centrifuga bekapcsolásakor ügyeljünk arra, hogy a betöltött ruha a dobot egyenletesen terhelje, és a ruha halom teteje egy kendővel legyen letakarva.
 • 7. Fehérnemű- és ruhaápolás 5 Szárítás Szabadban ott lehet szárítani, ahol praktikusan kialakított szárítóhely van. Ruhaszárító kocsik, felakasztható zsákban tárolt csipeszek és ruhaakasztók megkönnyítik a teregetési munkát. A szárítás történhet jól szellőztethető szárítóhelyiségben is. A ruhaneműt akasztás előtt jól kirázzuk. A sima ruhákat szálirányban ráhajtással csipetjük fel a vállfára, az éleket és szalagokat kisimítjuk. A gépi ruhaszárítás időjárástól független erő és idő megtakarítást tesz lehetővé. Utólagos szennyeződés nem fordulhat elő. A ruhaneműnek jó lesz a fogása. A frotír- és az alsónemű száradás után azonnal helyre tehető.
 • 8. www.tisztit-takarit.hu www.empowernetwork.com/agneskft További hasznos tippeket talál oldalainkon!

×