Fehérnemű és ruhaápolás 4

273 views

Published on

http://tisztit-takarit.hu/
http://www.empowernetwork.com/agneskft/

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
273
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fehérnemű és ruhaápolás 4

 1. 1. Fehérnemű- és ruhaápolás 4
 2. 2. Fehérnemű- és ruhaápolás 4 Mosószerek A mosószer fő feladata, hogy vizes oldat formájában a ruhaneműből a szennyeződést kioldja és azt a mosószeres vízben lebegésben tartsa. A mosószerek hatásmódja a mosás során a következő:  a textilszálak behálózása  a szennyeződés közrefogása  a szennyeződés leemelése  a szennyeződés széttördelése egészen apróra  a zsírrészecskék felszínre úsztatása
 3. 3. Fehérnemű- és ruhaápolás 4 A hagyományos háztartási módszereket abban az esetben tekinthetjük maximálisan környezetbarát és mégis eredményes termékeknek, ha betartjuk a következőket:  az adott ruhaneműfajtához a megfelelő mosószert válasszuk  a mosószer mennyiségét a vízkeménység, a szennyeződés fajtája és foka szerint pontosan adagoljuk, esetleg adjunk hozzá vízlágyítót  a mosási idő meghosszabbításával esetleg vegyszert takarítunk meg  a gépet feltétlenül töltsük tele.
 4. 4. Fehérnemű- és ruhaápolás 4 Gépi mosás Az elterjedt automata mosógépeknél a vízvételtől a centrifugálásig minden munkafolyamat automatikusan megy végbe. A gépi mosásnál alapjában véve a következő munkamenetre kell ügyelni:  Megfelelő mennyiségű, szálfajta szerint válogatott ruhaneműt tegyünk a gépbe.  A ruhanemű fajtájának és a szennyeződés fokának megfelelő mosószert, a vízkeménységet is figyelembe véve pontosan adagolva töltsük mosógépbe mérőpohárral.  A megfelelő programot válasszuk.
 5. 5. Fehérnemű- és ruhaápolás 4 A gép megtöltése  A háztartási mosógépek befogadó képessége 4-4,5 kg száraz ruha. A jó mosási hatásfok érdekében ne töltsük túl a gépet. A túltöltés a szövetek erős elhasználódásához, szürküléshez és a vegyi szálak göbösödéséhez vezet.  Normál ruhaneművel a dobot lazán töltsük meg. Vizes ruha esetében a dobot félig, kímélő programoknál pedig negyedéig töltsük meg. Régebbi típusú mosógépeknél a jobb hasznosulás érdekében a mosószert közvetlenül a dobba tesszük, vagy csak akkor adagoljuk, ha a víz már a dobban van.
 6. 6. Fehérnemű- és ruhaápolás 4 Programbeállítás A mosóprogramok fajtája és száma és a beállítási lehetőség mosógép gyártmányonként változó. A programok a következőkben térnek el egymástól:  dobmozgás jellege  vízszint  hőmérséklet  program mente:  előmosás  főmosás  öblítés  öblítés stop  centrifugáló program
 7. 7. Fehérnemű- és ruhaápolás 4 Előmosás, áztatás  Előmosást alkalmazunk erősen szennyezett ruhaneműnél.  Bio- vagy intenzív programnál hosszabb a mosásidő 35-40 fokon. Főleg erősen szennyezett ruháknál, enzimtartalmú mosószerek alkalmazásával. Főmosás  A mosógépben lévő mosólúgot mosóvíznek nevezzük. Mosógéptől, mosásfajtától függően változó a szárazruha súlyának és a mosóvíz mennyiségének az aránya.  A mosólúg hőmérséklete a ruhanemű fajtájától függően a hidegtől 95 fokig terjed. A felmelegítési idő a gép teljesítményétől függ. A beállított hőmérséklet után kezdődik a 8-10 perces „aktív mosási idő”. Jó gépeknél a mosási idő végén hideg víz folyik be. A mosóvíz ily módon történő lehűtésével elkerülhető a gyűrődés és a tömlőknek, illetve vezetékeknek a forró mosóvíz okozta károsodása.
 8. 8. Fehérnemű- és ruhaápolás 4 Öblítés  Az öblítés magasabb vízszinttel történik. Normál mosás esetén 4-5, kímélő programoknál 3 az öblítő menetek száma. Amennyiben feltétlenül szükséges, a mosás kezdése előtt az arra szolgáló tartályba kell az öblítő szert betölteni. Ez az utolsó öblítési menetnél automatikusan a dobba kerül.  Öblítés leállítása: A könnyen kezelhető ruha a gyűrődés megelőzése érdekében az utolsó öblítővízben marad. Teregetés előtt a vizet le kell szivattyúzni vagy egy specifikus centrifugáló programot kell beállítani.  Egyes új típusú mosógépek víztakarékossági okokból csak 3 öblítés végeznek. Ennek következtében a ruhaneműben mosószer és öblítő maradhat vissza, ami allergiát okozhat.
 9. 9. Fehérnemű- és ruhaápolás 4 Centrifugálás A normál programnál az utolsó öblítés után centrifugálja a gép a ruhaneműt, és az a program lefutása után lazás a dobban fekve marad. Az újabb típusú mosógépek szakaszoló kapcsolóval vannak ellátva, ami a centrifugálás közben kisebbről nagyobb fordulatszámra kapcsol. Ennek, és a dob lassú forgásának köszönhetően a centrifugálás alatt a ruhanemű kevésbé gyűrődik.
 10. 10. Fehérnemű- és ruhaápolás 4 A gép utókezelése  A gépet kikapcsoljuk.  A vízelvezető szűrőjét szükség esetén kitisztítjuk.  A gépet kimossuk.  Amennyiben hosszabb ideig nem mosunk, a vízcsapot elzárjuk.  Az ajtókat, illetve fedelet nyitva hagyjuk.
 11. 11. További hasznos tippeket talál oldalainkon! www.tisztit-takarit.hu www.empowernetwork.com/agneskft

×