Eleink asztalánál – enni jó 1.

255 views

Published on

http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleon
http://www.empowernetwork.com/aleon/?id=aleon

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
255
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Eleink asztalánál – enni jó 1.

 1. 1. Eleink asztalán - Enni jó!
 2. 2. Eleinkasztalánál Érdekes és kuriózumokbanbővelkedő az út, amíg eljutottunk atűzben felhevített kőtől a terítettasztalig, mert eleinte nem is voltasztal, így a forró köre tették sülni ahúst, ott darabolták fel és arról ették. A kő aztán áldozati oltár lett. Az antik ember jó étellel-itallaláldozott a segítő isteneknek. Minden étkezésnél szimbolikusáldozattal köszönte meg atáplálékot. Az asztali ima is ezt aszokást őrizte meg sokáig. Hagyományos ünnepeink étkezésiszokásaiban is sok minden az ősipogány, vagy keresztény kultuszvallási maradványa. A karácsonyihalleves és újévi disznótor, a húsvétibárány ..… hogy Európánálmaradjunk.
 3. 3. Eleinkasztalánál Az étkezés módja, annak eszközei alegszorosabb kapcsolatban vannak akor szokásaival, társadalmi életével, agasztronómia, a művészet és az iparfejlettségével. Ha a múltba tekintünk, királyok,főurak asztali szokásairól, étkezésérőlbőven találunk olvasnivalót. Ugyanakkor a köznép évszázadokonát kását és kenyeret evett. Róluk nemsok említés történik, hisz ez nem voltérdekes. Az embertársas élete jórészt az étkezésaktusa köré szerveződött. Jó megoldás amikor asztal a családiés társadalmi rendhagyományőrzésének, a fiatalgeneráció nevelésének, az idősebbekmegtisztelésének színtere a mainapig.
 4. 4. Eleinkasztalánál A biblia sok helyen említi a terítettasztalt. A zsidók étkezés előtt megmossák kezüketés lábukat, nagy, hosszú asztalokhoz ültekúgy, hogy az egyik hosszanti oldalt üresenhagyták, onnan adták fel az ételeket. Ígyábrázolja Leonardo is a z utolsó vacsorát. Görögöknél órák hosszat tartottak alakomák, közben énekese, táncosokszórakoztatták a résztvevőket. Haszegényebb sorúhoz mentek vendégségbe,élelmet vittek magukkal. Szokás volt az is , hogy a házigazda és avendégek egymást serlegekkel, vázákkalmegajándékozták. A terített asztal körül magas szintűeszmecserék folytak, de kézzel ettek. Nők nem voltak jelen ezeken alakomákon. A rómaiak idejében már igen, és ottmindenkinek egyforma joga volt szólni,versenyre is keltek, hogy ki tudszínesebben mesélni. Kereveten fekveélvezték a lakomát.
 5. 5. Eleinkasztalánál Az ínyencek újabb és újabbötletekkel, ételkölteményekkellepték meg a vendégeket. Feltálaltak tengeri sünt,osztrigát, csigát, fügemadarat,drága énekes madarakat,szárnyasokat, vaddisznót,kalitkában hizlalt mogyoróspele, tyúkvelőt rózsamártással,és mint tudjuk szükség voltpávatollakra is, hogy végigbírják kóstolni mind. Lucullus idején mármértékletességmeghatározására törvényekethoztak így a tékozlástmegfékezték.
 6. 6. Eleinkasztalánál Divatban volt az a szokás hogya vendégeket megijesztették azasztalnál. Domitianus császár mindenmeghívott mellé az illetőreszabatott koporsót tétetett, éscsupa halotti toros ételtszolgáltak fel. Halotti énekhangzott, és a császárrémtettekről mesélt. Máskor porfelhő gomolygott amennyezetről és belőleillatpermet és rózsák hullottakalá. A rómaiak az ujjaikon a hő és amaszatolás ellenében fémhüvelyeket viseltek étkezéskor.
 7. 7. Eleinkasztalánál Az ülésrend jó kialakítása ahierarchikus középkorbannagyon fontos volt. Artus király kerek asztaláról1155-ben tettek előszöremlítést. A monda szerint e köréültette a király tizenkétlegkiválóbb lovagját. A kör alakú asztal a legjobbmegoldás arra, hogy arésztvevők rangkiemelésnélkül foglaljanak helyet.
 8. 8. Eleinkasztalánál Manapság is gyakran használjákezt a politikai életben. A középkori uralkodóknyilvánosan étkeztek, így aki beférta terembe, végignézhette hogyaneszik a király. Még a 17. századi Európában isnyilvános volt ez a szertartás, bevolt szabad kukucskálni aszomszédos szobákból. A padlót növényi szőnyegborította, az-az évszaktól függőenszalma, leveles ágak, vagy virágok.A terem hosszában állították fel azasztalokat., vagy patkó alakban,annak belső részét szabadonhagyva a felszolgálóknak.
 9. 9. További érdekes írásainkért látogassa megweboldalunkathttp://www.empowernetwork.com/agneskftwww.tisztit-takarit.hu

×