Eleink asztalánál – enni jó 1.

 • 98 views
Uploaded on

http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleon …

http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleon
http://www.empowernetwork.com/aleon/?id=aleon

 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
98
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Eleink asztalán - Enni jó!
 • 2. Eleinkasztalánál Érdekes és kuriózumokbanbővelkedő az út, amíg eljutottunk atűzben felhevített kőtől a terítettasztalig, mert eleinte nem is voltasztal, így a forró köre tették sülni ahúst, ott darabolták fel és arról ették. A kő aztán áldozati oltár lett. Az antik ember jó étellel-itallaláldozott a segítő isteneknek. Minden étkezésnél szimbolikusáldozattal köszönte meg atáplálékot. Az asztali ima is ezt aszokást őrizte meg sokáig. Hagyományos ünnepeink étkezésiszokásaiban is sok minden az ősipogány, vagy keresztény kultuszvallási maradványa. A karácsonyihalleves és újévi disznótor, a húsvétibárány ..… hogy Európánálmaradjunk.
 • 3. Eleinkasztalánál Az étkezés módja, annak eszközei alegszorosabb kapcsolatban vannak akor szokásaival, társadalmi életével, agasztronómia, a művészet és az iparfejlettségével. Ha a múltba tekintünk, királyok,főurak asztali szokásairól, étkezésérőlbőven találunk olvasnivalót. Ugyanakkor a köznép évszázadokonát kását és kenyeret evett. Róluk nemsok említés történik, hisz ez nem voltérdekes. Az embertársas élete jórészt az étkezésaktusa köré szerveződött. Jó megoldás amikor asztal a családiés társadalmi rendhagyományőrzésének, a fiatalgeneráció nevelésének, az idősebbekmegtisztelésének színtere a mainapig.
 • 4. Eleinkasztalánál A biblia sok helyen említi a terítettasztalt. A zsidók étkezés előtt megmossák kezüketés lábukat, nagy, hosszú asztalokhoz ültekúgy, hogy az egyik hosszanti oldalt üresenhagyták, onnan adták fel az ételeket. Ígyábrázolja Leonardo is a z utolsó vacsorát. Görögöknél órák hosszat tartottak alakomák, közben énekese, táncosokszórakoztatták a résztvevőket. Haszegényebb sorúhoz mentek vendégségbe,élelmet vittek magukkal. Szokás volt az is , hogy a házigazda és avendégek egymást serlegekkel, vázákkalmegajándékozták. A terített asztal körül magas szintűeszmecserék folytak, de kézzel ettek. Nők nem voltak jelen ezeken alakomákon. A rómaiak idejében már igen, és ottmindenkinek egyforma joga volt szólni,versenyre is keltek, hogy ki tudszínesebben mesélni. Kereveten fekveélvezték a lakomát.
 • 5. Eleinkasztalánál Az ínyencek újabb és újabbötletekkel, ételkölteményekkellepték meg a vendégeket. Feltálaltak tengeri sünt,osztrigát, csigát, fügemadarat,drága énekes madarakat,szárnyasokat, vaddisznót,kalitkában hizlalt mogyoróspele, tyúkvelőt rózsamártással,és mint tudjuk szükség voltpávatollakra is, hogy végigbírják kóstolni mind. Lucullus idején mármértékletességmeghatározására törvényekethoztak így a tékozlástmegfékezték.
 • 6. Eleinkasztalánál Divatban volt az a szokás hogya vendégeket megijesztették azasztalnál. Domitianus császár mindenmeghívott mellé az illetőreszabatott koporsót tétetett, éscsupa halotti toros ételtszolgáltak fel. Halotti énekhangzott, és a császárrémtettekről mesélt. Máskor porfelhő gomolygott amennyezetről és belőleillatpermet és rózsák hullottakalá. A rómaiak az ujjaikon a hő és amaszatolás ellenében fémhüvelyeket viseltek étkezéskor.
 • 7. Eleinkasztalánál Az ülésrend jó kialakítása ahierarchikus középkorbannagyon fontos volt. Artus király kerek asztaláról1155-ben tettek előszöremlítést. A monda szerint e köréültette a király tizenkétlegkiválóbb lovagját. A kör alakú asztal a legjobbmegoldás arra, hogy arésztvevők rangkiemelésnélkül foglaljanak helyet.
 • 8. Eleinkasztalánál Manapság is gyakran használjákezt a politikai életben. A középkori uralkodóknyilvánosan étkeztek, így aki beférta terembe, végignézhette hogyaneszik a király. Még a 17. századi Európában isnyilvános volt ez a szertartás, bevolt szabad kukucskálni aszomszédos szobákból. A padlót növényi szőnyegborította, az-az évszaktól függőenszalma, leveles ágak, vagy virágok.A terem hosszában állították fel azasztalokat., vagy patkó alakban,annak belső részét szabadonhagyva a felszolgálóknak.
 • 9. További érdekes írásainkért látogassa megweboldalunkathttp://www.empowernetwork.com/agneskftwww.tisztit-takarit.hu