Eleink asztalánál 5.

204 views
144 views

Published on

http://tisztit-takarit.hu/
http://www.empowernetwork.com/agneskft

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
204
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Eleink asztalánál 5.

  1. 1. A keresztes háborúkkal kerültekEurópából, Arábiából a mozgóautomata asztali díszek. A XVI.században Nürnberg, Ulm, AusburgÖtvös mesterei művészi tökélyre vittékaz asztali automaták készítését:győzelmi kocsik és hajók mentek körbeaz asztalon, medvék táncoltak, vadászjelenetek mozogtak…Burgundiai Fülöp asztalát meztelen nőiszobor díszítette, melynek melléből borfolyt. Hasonló módon működött egy fiúszobor a Mannequin Pis pózban.
  2. 2. A lakomákon minden érzék megkaptaa maga izgalmát, a szem, a fül, azízlelés. Az egész asztali kultúra egyhamar elenyésző műalkotássá lett,mai szóval egy nagy happening,melyből még a tánc, a zene semhiányzott.
  3. 3. Az étkezés módja viszont még mindignem volt túl kifinomult. A villát csaktrancsírozásra használták. Az étkezővilla Bizáncból velencei közvetítésselkerült Európába. Petrus Damianus írta1050-ben, hogy az egyik velenceidózse bizánci feleségét az eunuchjaaranyozott kétágú villával etette.Eleinte ezt az eszközt a gazdagokdivathóbortjának tartották. Csak agyümölcs és a ragacsos ételekfogyasztásához használták. Nehézelhinni, de tény: a ruhadivat ishozzájárult az elterjedéséhez: a nagymalomkerék gallérok miatt villávalkönnyebb volt az ételt a szájhozemelni.
  4. 4. Az egyház ellenállt az új szokásnak,azzal érvelt, hogy enni úgy kell, ahogyKrisztus korában. Monteverdi hercegnekpéldául három misét kellett mondaniaminden olyan étkezés ellensúlyozására,amikor villát használt.Az egyház ellenállt az új szokásnak,azzal érvelt, hogy enni úgy kell, ahogyKrisztus korában. Monteverdi hercegnekpéldául három misét kellett mondaniaminden olyan étkezés ellensúlyozására,amikor villát használt.
  5. 5. Sokáig tartotta magát az a hiedelem, hogy az első villákatEleonóra ferrarai hercegasszony küldte Budára nővérének,Beatrixnak az 1486-os esztendőben, hálából azért, hogy abarátnője keresztülvitte Eleonóra kisfiának, a hétévesHippolytnak esztergomi prímás érsekké való kinevezését.Színes szavú krónikásaiknál azonban jobban ragaszkodtakaz igazsághoz egy szárazabb műfaj művelői: a hagyatékileltárok készítői, hiszen ha valamit, úgy az örökség körüliügyeket véresen komolyan vették eleink.Egy ilyen okirat pedig még korábbra teszi a villamegjelenését Magyarországon. 1470-ben Váradi Miklósözvegye, amikor átveszi sógorának, Várdai Istvánbíborosnak a hagyatékát, a tizenkét kanálon kívül még kétvillát (furcella) is felsorolt.
  6. 6. A pfalzi választófejedelem 1476-ban követet küldMátyás királyhoz, aki a budai Friss-palotanagytermében megcsodálja s leírja a király asztalát,mely mögött a falat aranykárpit borította, magát azasztalt pedig három selyemszőnyeg fedte, ezekegyikébe a királyné, a másik kettőbe a király címeréthímezték arannyal és ezüst gyöngyökkel. Mátyásasztali edényeiről fogalmat ad az a pohárszék,amelyet Olmützben állíttat fel a találkozásraodahívott Ulászló cseh király szállásán.Heltai Gáspár krónikájának szavaival: „Csináltatottvala egy négyszögű sok grádicsos magaspohárszéket, és az grádicsok körös-körül raktákvalának mind tétéig szép ezüst és arany kupákkal,jeles drágakövekkel. Két unicornis (egyszarvú) állvala kétfelől a pohárszék mellett… kik igen nagyokvalának és az ő szarvak alól néznek vala ki aznézőkre. A pohárszéknek alján nagy aranyas vedrekállnak vala és ezüst kupák, szép hólyagos művek.Fenn pedig sokféle aranyas pohárok, csészék ésmindenféle boritalra valók, szép gyöngyessek ésdrágakövekkel berakottak…”
  7. 7. A reneszánsz kori eszközök nyele csontból, ezüstből,aranyozott bronzból, hegyikristályból, elefántcsontból,achántból készült, oszlopos, állatalakos berakásos díszítéssel.Galeotto Marcio részletesen leírja, hogyan ettek Mátyásudvarában: „Magyarországon az a szokás, hogy négyszögletűasztalnál étkeznek, amely szokás még a régi rómaiaktólszármazik – továbbá hogy mindent lében adnak fel, s amártások az ételek minősége szerint különbözők. A libát,kacsát, kappant, fácánt, foglyot és seregélyt, továbbá a marha-,bárány-, gödölye-, sertés-, és vaddisznó húst mind más ésmás lében tálalják.
  8. 8. www.tisztit-takarit.huwww.empowernetwork.com/agneskftTovábbi hasznos tippeket találoldalainkon!

×