Agile
      Enterprise
      Architecture
        peter.tallungs@irm.se
© IRM AB             ...
Individuals and interactions over processes and tools

Working software over comprehensive documentation

 Customer colla...
Går det att tänka på liknande sätt
inom förtagsarkitektur-området?

       Vill vi?

     Behöver vi?
Problem som företag upplever med arkitekturarbetet
      (enligt Scott W. Ambler)

        Det finns inga arki...
Hur skall vi göra?
Hur kan en agil Enterprise-arkitekt arbeta?
      (enligt Scott W. Ambler)

      1. Fokusera på människorna, in...
Vad kan vi arkitekter lära oss av Agile?
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Vad kan vi arkitekter lära oss av Agile?

767 views

Published on

De finns behov av att samordna utvecklingen av ett företags informationsresurs, processer, förmågor, tjänster och applikationer. Därför har de flesta företag en arkitektgruppering. Men ofta fungerar inte den funktionen så bra. Vad kan vi arkitekter lära oss av Agile-rörelsen för att bli bättre?

Talare är Peter Tallungs från IRM

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
767
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Vad kan vi arkitekter lära oss av Agile?

 1. 1. Agile Enterprise Architecture peter.tallungs@irm.se © IRM AB – en relation som håller!
 2. 2. Individuals and interactions over processes and tools Working software over comprehensive documentation Customer collaboration over contract negotiation Responding to change over following a plan
 3. 3. Går det att tänka på liknande sätt inom förtagsarkitektur-området? Vill vi? Behöver vi?
 4. 4. Problem som företag upplever med arkitekturarbetet (enligt Scott W. Ambler) Det finns inga arkitekturplaner Fel fokus på arkitekturplanerna Gemensam faktor: Utvecklingsteamen vet inte att Fokus på arkitekturplanerna finns metoder och verktyg Utvecklingsteamen följer inte i stället för på arkitekturplanerna individer och Utvecklingsteamen arbetar inte med samverkan, företagsarkitekterna det vill säga Arkitekturplanerna är föråldrade motsatsen Arkitekturplanerna har för smalt fokus till Agile Alliances Ingen fungerande återkoppling från första princip. utvecklingsteamen till företags- arkitekterna En attityd i utvecklingsteamen att hänsyn till arkitekturplanen tar fokus från den verkliga uppgiften peter.tallungs@irm.se © IRM AB – en relation som håller!
 5. 5. Hur skall vi göra?
 6. 6. Hur kan en agil Enterprise-arkitekt arbeta? (enligt Scott W. Ambler) 1. Fokusera på människorna, inte på verktyg eller metod - bli brobyggare mellan utvecklingsteam och ledning 2. Keep it Simple - en skiss idag är ofta mer värdefull än en dokumenterad och validerad modell flera månader senare 3. Arbeta iterativt och inkrementellt - utveckla arkitekturen i små steg som går hela vägen 4. Ta en aktiv roll i utvecklingsteamens dagliga arbete - ta en roll som arkitekturägare i utvecklingsteamen 5. Arbeta med Proof-of-concepts - Prova nya idéer i liten skala 6. Ta hänsyn till hela bilden - Arbeta med många typer av modeller 7. Se till att ditt erbjudande blir attraktivt för dina kunder - Det är it- och verksamhetsutvecklare som är dina direkta kunder peter.tallungs@irm.se © IRM AB – en relation som håller!

×