Peranan guru sekolah rendah

9,474 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
4 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
9,474
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
161
Actions
Shares
0
Downloads
800
Comments
1
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Peranan guru sekolah rendah

 1. 1. • Perkembangan pendidikan masa kini memerlukan guru melaksanakan pelbagai peranan ; Pengamal Agen Pengganti ibu ilmu perubahan bapa Agen Pembentuk pembimbing sosialisasi tingkah laku Pengamal Pengurus penyelidik reflektif pembelajaran
 2. 2. GURU SEBAGAI PENGAMAL ILMU & KEMAHIRANMENCINTAI MENGUASAI MENCARI DAN MENINGKATKAN PENGETAHUAN MENGGUNAKAN ATAU MENGAPLIKASIKAN ILMU
 3. 3. Perbincangan Menghadiri dengan rakan kursus sejawat Menjalankanpembacaan Sikap penyelidikan belajar untuk mengajar
 4. 4. Ilmu tanpa amal ibarat pokok tanpa buah.• Tiada guna ilmu itu disimpan jika tidak diamalkan. Seumpama pokok, redang dan menyejukkan, tetapi tiada guna jika mineral dan zat disimpan dan tidak diagihkan untuk pokok itu hidup segar dan tidak dapat menghasilkan buah. Redangnya hanya tika ia gagah, tetapi tiada lagi setelah tiba masanya. Begitulah juga dengan kita. Bayangkan jika ilmu itu disimpan oleh cendikia, tetapi tidak diamal dan dikongsi bersama. Lambat laun ilmu yang disimpan itu tidak akan menghasilkan masyarakat yang berilmu dan maju.
 5. 5. GURU SEBAGAI PEMBIMBING Menyemai minat & Mengenalpasti & motivasi terhadap membantu murid yang akademik mengalami masalahMengenalpasti kekuatan Menanam minat dan& kelemahan, minat & sikap yang sihat kecenderungan diri terhadap persekolahan murid
 6. 6. GURU SEBAGAI PENGAMAL REFLEKTIF• Amalan refleksi amat berkesan dalam membantu guru menstruktur pemikiran ke arah penguasaaan isi kandungan & pengetahuan am pedagogi.• Refleksi membolehkan pengamalnya menilai, memahami dan belajar dari pengalaman.
 7. 7. • Akan bertanyakan soalan-soalan seperti berikut kepada dirinya : Mengapakah Apakah yang Apakah menjadi saya buat? hasilnya? demikian/ Apakah Apakah Apakah yang tindakan saya perasaan saya? saya belajar? selepas ini?
 8. 8. Proses refleksi Diskripsi • Apakah yang telah berlaku? Pelan tindakan Perasaan • Jika peristiwa yang sama berlaku sekali • Apakah yang saya lagi, apakah tindakan fikirkan dan rasa pada yang akan saya masa itu? ambil?Kesimpulan Penilaian• Apakah tindakan lain • Apakah yang baik dan yang mungkin saya buruk mengenai ambil? pengalaman itu? Analisis • Apakah pengertian situasi itu kepada saya?
 9. 9. Manfaat amalan reflektif Pengajaran yang lebih Mengenalpasti berkesan berdasarkankelemahan & kekuatan Menjadi guru yang lebih prinsip, model &untuk mencapai tahap yakin kepelbagaian teknik prestasi yang baik. mengajar. Sebagai rujukan Tindakan & keputusan sumbangan idea baharu berasaskan ilmu & untuk dirujuk oleh rakan pengetahuan pedagogi sejawat dan guru berkesan. sekolah lain.
 10. 10. Guru sebagai penyelidik• Guru sebagai penyelidik mengkaji secara sistematik isu amalan bilik darjah, membuat inkuiri untuk menghasilkan teori dan kefahaman baharu berkaitan permasalahan yang dihadapi.
 11. 11. Manfaat penyelidikanMenambah kejelasan teori, bahasa dan pembelajaran. Meningkatkan ilmu pengetahuan & pemahaman amalan bilik darjah & meningkatkan kemahiran mengajar. Memudahkan kolaborasi dengan murid-murid dan guru lain. Berpeluang mengembangkan komitmen bersama ke arah penambahbaikan & meningkatkan kualiti profesion.
 12. 12. GURU SEBAGAI AGEN SOSIALISASI Penghubung antaraPenyumbang Pembentukan Pembentukan institusi ilmu & sahsiah sosial budaya Teladan sosial sekolah kemahiran yang positif penyanyang dengan masyarakat.

×