MUHAMMAD AFIF AKMAL BIN HASHIM
NORSYAMMIRUL BIN NORDIN
MUHAMMAD FAIEZ BIN RUSLI
 Pertolongan cemas adalah penyediaan penjagaan
awal bagi penyakit atau kecederaan. Ia biasanya
dilakukan oleh bukan pakar...
 Untuk memahami tanggungjawab dan etika ketika
melakukan pertolongan cemas
 Dapat menyediakan rawatan bagi tujuan memeli...
 Kit pertolongan cemas adalah koleksi
bekalan dan peralatan yang terdiri
daripada kandungan yang berbeza
bergantung kepad...
Gunting
Iodin
Pita Pelekat
Paket Antibiotik
Gulungan
Pembalut
Sarung Tangan
 Adalah disyorkan bahawa semua kit hendaklah berada dalam keadaan;
 Bersih
 Kalis air untuk menyimpan kandungan 
 Sela...
 "ABC" pertolongan cemas mesti diberikan sebelum
rawatan kecederaan kurang serius. Prinsip ABC ini
bermaksud pengudaraan ...
 Kebakaran boleh menyebabkan kerosakan pada tisu dan
kehilangan cecair badan melaui tapak yang terbakar.
 Cara pertama -...
 Pendarahan, dirawat dengan menggunakan tekanan secara
manual dan kemudian dengan pembalut tekanan ke tapak luka
dan angk...
 Kepatahan dalam tulang mulanya perlu dirawat
dengan menstabilkan anggota yang patah dengan
anduh.
 Langkah pertama anda...
 Mangsa biasanya terlekat kepada sumber elektrik, dan
adalah penting untuk anda pisahkan dia dari sumber
elektrik tersebu...
 Tahu peranan dan tanggungjawab Pekerjaan dalam
Pertolongan Cemas [Occopational First Aid (OFA)]
 Mengaplikasikan prinsi...
‫لكم‬ ‫شكرا‬
GRACIAS
ありがとうございました
ขอบคุณ
СПАСИБО
감사
!谢谢
Occupational First Aid BM ver
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Occupational First Aid BM ver

97,718 views

Published on

Published in: Health & Medicine
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
97,718
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
48
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Occupational First Aid BM ver

 1. 1. MUHAMMAD AFIF AKMAL BIN HASHIM NORSYAMMIRUL BIN NORDIN MUHAMMAD FAIEZ BIN RUSLI
 2. 2.  Pertolongan cemas adalah penyediaan penjagaan awal bagi penyakit atau kecederaan. Ia biasanya dilakukan oleh bukan pakar, tetapi ia dilakukan oleh kakitangan yang terlatih bagi orang yang sakit atau cedera sehingga rawatan perubatan pakar sampai.  Sesetengah penyakit atau kecederaan yang kecil tidak memerlukan rawatan perubatan selanjutnya lepas campur tangan bantuan pertama iaitu pertolonagan cemas.  Ia biasanya terdiri daripada satu siri mudah dan dalam beberapa kes, potensi teknik menyelamatkan nyawa ini boleh dilatih untuk seseorang individu biasa yang melaksanakannya dengan peralatan yang minimum.
 3. 3.  Untuk memahami tanggungjawab dan etika ketika melakukan pertolongan cemas  Dapat menyediakan rawatan bagi tujuan memelihara nyawa atau mengurangkan kecederaan sehingga ketibaan bantuan perubatan  Dapat memberikan rawatan di tempat kerja untuk kecederaan yang tidak memerlukan perhatian doktor atau jururawat  Mampu untuk menyelaraskan persiapan pertolongan cemas di tempat kerja  Membiasakan diri dengan undang-undang kesihatan dan keselamatan untuk memberikan pertolongan cemas di tempat kerja
 4. 4.  Kit pertolongan cemas adalah koleksi bekalan dan peralatan yang terdiri daripada kandungan yang berbeza bergantung kepada sesiapa yang telah menyediakan kit dan untuk tujuan apa kit tersebut dihasilkan.  Ia juga boleh berbeza-beza mengikut negara bergantung kepada undang-undang yang telah digubal oleh kerajaan atau organisasi di negara tersebut.  Kit pertolongan cemas sering digunakan dalam kotak plastik yang tahan lasak, dipasang di dinding kabinet dan dalam kantung kain.
 5. 5. Gunting Iodin Pita Pelekat Paket Antibiotik Gulungan Pembalut Sarung Tangan
 6. 6.  Adalah disyorkan bahawa semua kit hendaklah berada dalam keadaan;  Bersih  Kalis air untuk menyimpan kandungan   Selamat  Kit juga perlu diperiksa secara berkala dan diisi semula jika ada peralatan yang rosak atau tamat tempoh.  Secara umumnya, jenis kemudahan pertolongan cemas yang diperlukan di tempat kerja ditentukan oleh banyak faktor, seperti:  Jenis industri, sebagai contoh, industri seperti perlombongan mungkin mempunyai peraturan-peraturan kecemasan yang tertentu.  Undang-undang dan peraturan negeri atau wilayah di mana ia terletak  Jenis bahaya yang ada di tempat kerja  Bilangan pekerja di tempat kerja  Berdekatan dengan perkhidmatan tempatan (doktor, hospital, ambulans).
 7. 7.  "ABC" pertolongan cemas mesti diberikan sebelum rawatan kecederaan kurang serius. Prinsip ABC ini bermaksud pengudaraan (airway), pernafasan (breathing), dan peredaran (circulation).  Sesetengah organisasi mengajar undang – undang yang sama tetapi menggunakan prinsip "3B“ iaitu pernafasan (breathing) , pendarahan (bleeding), dan tulang (bone).  Contoh simbol pertolongan cemas :- Simbol Bulan Sabit Merah Malaysia
 8. 8.  Kebakaran boleh menyebabkan kerosakan pada tisu dan kehilangan cecair badan melaui tapak yang terbakar.  Cara pertama - Bilas kain lembap dengan air biasa dan gunakan pembalut yang longgar.  Cara kedua - Sapukan pembalut kering dan pembalut longgar. Jangan gunakan air kerana ia boleh meningkatkan risiko kejutan.  Cara ketiga - Rawatan sama seperti cara kedua
 9. 9.  Pendarahan, dirawat dengan menggunakan tekanan secara manual dan kemudian dengan pembalut tekanan ke tapak luka dan angkat anggota jika perlu.  Guna TEKANAN LANGSUNG pada luka. Gunakan kain jika ada. Jika tiada kain, gunakan tuala, sehelai pakaian atau tangan anda sahaja.  PENTING:  APABILA TEKANAN DIKENAKAN, KEKALKAN DI KEDUDUKAN YANG SAMA. JIKA PEMBALUT MENJADI BASAH DENGAN DARAH, PASTIKAN PEMBALUT BARU DIBALUT ATAS BALUTAN YANG LAMA . SEMAKIN KURANG GANGGUAN LUKA PENDARAHAN, SEMAKIN MUDAH UNTUK MENGHENTIKAN PENDARAHAN!  Jika pendarahan berterusan, dan jika tidak patah, tinggikan luka di atas paras jantung dan terus kenakan tekanan langsung.  Jika pendarahan masih tidak dapat dikawal, langkah seterusnya ialah kenakan TEKANAN PADA TITIK TEKANAN LUKA TERSEBUT.
 10. 10.  Kepatahan dalam tulang mulanya perlu dirawat dengan menstabilkan anggota yang patah dengan anduh.  Langkah pertama anda dalam mengenal pasti tulang patah ialah periksa kecacatan yang berlaku pada mangsa.  Kedua, cari luka yang terbuka, ini mungkin menunjukkan patah yang dalam.  Ketiga, periksa kesakitan yang dialami oleh pesakit yang mengalami kepatahan. Orang yang cedera kemungkinan besar akan dapat menunjukkan kawasan sakit. Untuk mengesan tulang yang patah, perlahan-lahan rasa di sepanjang tulang. Mangsa akan mengadu kelembutan atau sakit pada titik yang patah.  Keempat, Jika kawasan yang cedera bengkak, bengkak di kawasan patah akan berlaku dengan cepat, jadi penting untuk mencari tanda ini supaya kesakitan dapat dibendung dengan lebih pantas.
 11. 11.  Mangsa biasanya terlekat kepada sumber elektrik, dan adalah penting untuk anda pisahkan dia dari sumber elektrik tersebut.  Matikan suis bekalan kuasa dan cabut palam. Sangat perlu untuk mematikan bekalan kuasa utama atau tarik keluar fius. Selalunya, jika suis sahaja yang dimatikan, ia tidak boleh menghentikan aliran elektrik.  Dalam keadaan tertentu, mungkin lebih cepat untuk hanya tarik mangsa jauh dari sumber elektrik.  JANGAN sentuh mangsa dengan tangan anda, atau arus elektrik akan melaluinya anda juga.
 12. 12.  Tahu peranan dan tanggungjawab Pekerjaan dalam Pertolongan Cemas [Occopational First Aid (OFA)]  Mengaplikasikan prinsip-prinsip dan langkah berjaga-jaga dalam piawaian kawalan jangkitan. Contohnya mencuci tangan, penggunaan sarung tangan dalam pelupusan, pelupusan sisa klinikal  Boleh menerangkan kepentingan, keperluan dan kesahihan tentang rahsia penyakit seseorang pesakit  Tahu tentang prosedur untuk perkhidmatan kecemasan sekiranya diperlukan
 13. 13. ‫لكم‬ ‫شكرا‬ GRACIAS ありがとうございました ขอบคุณ СПАСИБО 감사 !谢谢

×