1001 Italianen In Nederland - Sponsordocument 2011

868 views

Published on

Wie eet er niet regelmatig rucola,droomt van een Vespa, geniet van een prosecco, luistert
naar Andrea Bocelli, draagt D&G en neemt afscheid met Ciao!?
1001 Italianen
digitale tentoonstelling, reizende variant, documentaire, participatie lezingen, webspecial
gedurende 2011
Aanleiding voor het project 1001 Italianen is het feit dat 50 jaar geleden de eerste
gastarbeiders, de Italianen, naar Nederland zijn gekomen, na ondertekening van
het wervingsverdrag tussen Nederland en Italië.

Stichting Culturissima heeft een crossmediaal project 1001 Italianen ontwikkeld, waarbij het
opsporen, ontsluiten en breed toegankelijk maken van de geschiedenis van de Italianen in
Nederland centraal staat, gericht op de volgende generatie! 50 jaar na ondertekening van
het internationale wervingsverdrag komt de erkenning die deze groep harde werkers
verdient. De persoonlijke verhalen van deze pioniers worden zichtbaar en hoorbaar en
stellen het stereotype beeld over Italië en Italianen bij. Maar na 50 jaar blijkt ook Nederland
geïtalianiseerd te zijn. De Italiaanse ‘’cultunaire’’ traditie is een vanzelfsprekend onderdeel
geworden van de Nederlandse cultuur!

Initiatiefneemster Daniela Tasca heeft eerder al met haar boek en documentaire over
“De Spaghettiflat”, bewezen dat zij in staat is een interessant project vorm te geven. Zij is
dan ook de stuwende kracht achter 1001 Italianen dat bestaat uit een tentoonstelling, een
reizende variant, een webspecial, een documentaire en participatie lezingen.

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
868
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

1001 Italianen In Nederland - Sponsordocument 2011

  1. 1. Wie eet er niet regelmatig rucola,droomt van een Vespa, geniet van een prosecco, luistertnaar Andrea Bocelli, draagt D&G en neemt afscheid met Ciao!? 1001 Italianen digitale tentoonstelling, reizende variant, documentaire, participatie lezingen, webspecial gedurende 2011Aanleiding voor het project 1001 Italianen is het feit dat 50 jaar geleden de eerstegastarbeiders, de Italianen, naar Nederland zijn gekomen, na ondertekening vanhet wervingsverdrag tussen Nederland en Italië.Stichting Culturissima heeft een crossmediaal project 1001 Italianen ontwikkeld, waarbij hetopsporen, ontsluiten en breed toegankelijk maken van de geschiedenis van de Italianen inNederland centraal staat, gericht op de volgende generatie! 50 jaar na ondertekening vanhet internationale wervingsverdrag komt de erkenning die deze groep harde werkersverdient. De persoonlijke verhalen van deze pioniers worden zichtbaar en hoorbaar enstellen het stereotype beeld over Italië en Italianen bij. Maar na 50 jaar blijkt ook Nederlandgeïtalianiseerd te zijn. De Italiaanse ‘’cultunaire’’ traditie is een vanzelfsprekend onderdeelgeworden van de Nederlandse cultuur!
  2. 2. Initiatiefneemster Daniela Tasca heeft eerder al met haar boek en documentaire over“De Spaghettiflat”, bewezen dat zij in staat is een interessant project vorm te geven. Zij isdan ook de stuwende kracht achter 1001 Italianen dat bestaat uit een tentoonstelling, eenreizende variant, een webspecial, een documentaire en participatie lezingen.De digitale tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het NationaalArchief in Den Haag. Aan de hand van (gedigitaliseerde) originele documenten (foto’s,documenten, beeldfragmenten) afkomstig uit het Nationaal Archief, SpaarnestadFotoarchief, verschillende stadsarchieven en privé collecties, krijgt men door middel van eentouchscreen met drietal monitoren een beeld van de bijdrage van Italiaanse ‘gastarbeiders’aan de culturele en sociale geschiedenis van Nederland. Het Verhalenarchief wordt speciaalgewijd aan het thema, naast de tentoonstelling in het Nationaal Archief. Het publiek wordtopgeroepen via landelijke en lokale pers, in print en online, persoonlijke ervaringen op testuren.De reizende tentoonstelling 1001 Italianen Onderweg/In Viaggiokomt na drie maanden in het Nationaal Archief te hebben gestaan, beschikbaar.Onderweg/In Viaggio gaat naar andere gemeenten in Nederland ( o.a. Rotterdam,Amsterdam, Velsen, Delft, Enschede, Heemskerk, Utrecht, Alkmaar, Eindhoven) en in Italië.Om de tentoonstelling ‘reizend’ te maken wordt de inhoud via een veilige externe serveraangeboden. Op locatie is alleen een internetverbinding nodig en een PC plus eenwebbrowser met monitor en muisbediening. De monitor kan worden vervangen door eenbeamer voor een optimaal effect. Het is mogelijk eigen archiefmateriaal in digitale vorm toete voegen en/of af te drukken, naast het materiaal dat in de tentoonstelling al beschikbaaris. De reizende variant kan worden gekoppeld aan een programma van een dagdeel.Mogelijke onderdelen daarvan zijn: een lezing, een panel- en/of zaaldiscussie, eenprojectpresentatie, de vertoning van de documentaire De Spaghettiflat en/of de opvoeringvan een monoloog. Het geheel is goed voor een avondvullend programma of eenvermakelijke en leerzame middag.De webspecial op Vijfeeuwenmigratie.nl, waarbij oude en nieuwe verhalen vanmigranten, nazaten, geïnteresseerden hoorbaar en zichtbaar worden gemaakt. Ook wordentools aangeboden om zich in de materie te verdiepen.
  3. 3. De documentaire Mijn Spaghetti-oproer van Daniela Tasca, die op eenpersoonlijke manier de relatie van Nederland en Italië zichtbaar maakt aan de hand van hetItaliaanse eten. Het Italiaanse eten is de metafoor voor het verlangen naar Italië en alles watde Italianen aan Nederland hebben bijgedragen. In deze documentaire komen verschillendegeneraties Italianen in Nederland aan het woord, van gastarbeiders tot expats.De participatie lezingen/debatten in samenwerking met journalist WillTinnemans, waarin naast een terugblik ook deelnemers worden geïnspireerd hun verhalente vertellen. In een 10-tal lezingen/debatten avonden door het hele land in gemeenten metde grootste Italiaanse gemeenschappen. De reeks lezingen/debatten vormen enerzijds eeninformatieve aanvulling door het schetsen van een breder kader en een historischperspectief. Tegelijkertijd bieden lezingen en debatten de kans tot deelname aan hetmaatschappelijk debat en tot het bijeenbrengen van ideeën en inzichten uit verschillendeleefwerelden. Doel van deze reeks is de verrijking van het debat over actuele migratie doorde reflectie op de geschiedenis van de eerste groepen gastarbeiders; en van de bijdrage vande Zuid-Europese, Italiaanse migranten aan de Nederlandse samenleving.Publieksgroepen en aantallen voor de verschillende onderdelen zijn als volgt:1001 Italianen heeft als doel een gemêleerd publiek te trekken dat zich aangetrokken voelttot maatschappelijke onderwerpen, zoals migratie en arbeidsomstandigheden. Daarnaastgecombineerd met Italiaanse roots of interesse en belangstelling in tentoonstellingen, debat,discussie en participatie.Digitale tentoonstelling bij Nationaal Archief (april - juli 2011) – bereik 3.000  Bezoekers NA  Historici  Mensen werkzaam culturele sector  Vertegenwoordigers van de Nederlandse regering, van betrokken (culturele) instellingen  AmbtenarenReizende digitale tentoonstelling 1001 Italianen Onderweg/In Viaggio- bereik 10.000  Nederlands publiek met affiniteit met dit thema  Cultureel geïnteresseerden  Archief/bibliotheek/musea bezoekers  Leden van Italiaanse en/of migranten verenigingen  Archief/bibliotheek/museummedewerkers  Italië belangstellenden  Italianen/Nederlanders in ItaliëDe webspecial - bereik 20.000  Bezoekers van Vijfeeuwenmigratie.nl  Nederlands publiek met affiniteit met dit thema  Italianen en andere migranten groepen  Gebruikers sociale media
  4. 4. De documentaire Mijn Spaghetti-oproer - bereik 100.000  Kijkers bij landelijke/regionale omroepen/MTNL  Kijkers van uitzendinggemist.nl  Kijkers van Holland DocDe participatie lezingen/debatten - bereik 1.500  Nederlands publiek met affiniteit met dit thema  Migranten en nazaten (jong en oud samen)  Erfgoedsector  Debaters  Jongeren/studenten1001 Italianen is zichtbaar op:  www.1001italianen.nl  www.hetverhalenarchief.nl  www.vijfeeuwenmigratie.nl  Flickr  Twitter  YouTube  Facebook (let op: Duizendeneen Italianen)Media: voor de opening van de digitale tentoonstelling bij het Nationaal Archief worden2.000 uitnodigingen verspreid voor 200 genodigden, ook gaat er een persbericht uit naarlandelijk, regionale en lokale media; voor de reizende variant, de webspecial, de lezingen ende documentaire worden 10.000 flyers/posters verspreid (Nederlands en Italiaans),persberichten, aankondigingen, nieuwsflitsen via sociale media van St. Culturissima enpartners.Op deze media uitingen is logo vermelding mogelijk. Uiteraard ook op de aftiteling van dedocumentaire en website.De begroting van 1001 Italianen bedraagt €300.000, waarvan tweederde reeds doorgrote landelijke fondsen is gedekt (bijdragen van: Mondriaan Stichting, VSBfonds, PrinsBernhard Cultuurfonds). De overheid vraagt de culturele sector een omslag te maken: meerbijdragen vanuit het bedrijfsleven en particulieren. Voor de laatste €90.000 willen we danook een beroep doen op de vele (Italiaanse) bedrijven in Nederland. Uw bedrijf kan hetverschil maken! Dankzij uw bijdrage kan het project voor 100% gerealiseerd worden.U kunt een van de voor u passende mogelijkheden kiezen: een bijdrage van€5.000 (zonder logovermelding) of van €10.000 (met logovermelding).Andere mogelijkheden in overleg.Voor meer informatie en afstemming van uw bijdrage en exposure kunt u contactopnemen met initiatiefneemster Daniela Tasca (06 25 124 584) of coördinator Ad vanDam (06 137 69 075). Grazie 1001!

×