• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
Tenkologjia e mesimdhenies
 

Tenkologjia e mesimdhenies

on

 • 5,597 views

Bashkeveprimi me kompjuterat ...

Bashkeveprimi me kompjuterat
Interneti,segregimi dhe shkolla
Lidhjet në internet
Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
Teknologjia dhe demokratizimi i kultures
Muzika përmes teknologjisë dixhitale.

Statistics

Views

Total Views
5,597
Views on SlideShare
4,991
Embed Views
606

Actions

Likes
3
Downloads
104
Comments
0

3 Embeds 606

http://shkollaorikum.yolasite.com 559
http://sitebuilder.yola.com 46
http://pickpdf.com 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Tenkologjia e mesimdhenies Tenkologjia e mesimdhenies Presentation Transcript

  • Tema:Teknologjia dhe shoqëria
  • Çështjet.
   • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Interneti,segregimi dhe shkolla
   • Lidhjet në internet
   • Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
   • Teknologjia dhe demokratizimi i kultures
   • Muzika përmes teknologjisë dixhitale.
   • Teknologjia dixhitale ka lindur para një gjysëm shekulli me ndërtimin e tranziztorëve dhe portave logjike të para .
   • Kishin përmasa të mëdha
   • Përdoreshin për të bërë llogari
   • Përdoreshin vetëm nga pak njerëz shumë të specializuar.
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Në fillimvitet 80’kemi hyrjen e kompjuterit përsonal me të cilin mund të flisje vetëm nëpërmjet gjuhëve të programit dhe programeve .
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Më vonë kemi lidhjen e ekranit me tastieren si dy aparate bashkëveprimi.
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Zhvillimi paralel I miut dhe programeve grafike të kompjuterit qe një hop I madh që mundësoi masivizmin e PC-ve dhe përdorimin e mëvonshëm të internetit.
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Paradigma e bashkeveprimit me miun ,tastieren dhe ekranin po mbush 25 vjet jetë dhe është deri më sot paradigma mbizotruese e përdorimit të kompjuterave.
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Rëndësia e paradigmave të bashkëveprimit me kompjuterat ka filluar të kuptohet relativisht vonë dhe po merr vetëm tani rëndësinë e duhur.
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Komunikimi dhe bashkëveprimi me kompjuterat po merr ghithnjë e më tepër rëndësi në krahasim me shpejtësinë e kompjuterave.
   • Ndryshimi gradual I fokusit nga mania për procesorë dhe hardëare më të shpejtë tek bashkveprimi më cilësor me kompjuterat vjen nga disa arsye:
   • Industria dixhitale ka aktualisht probleme për të mbajtur rimin e lartë të rritjes së shpejtësisë së hardëarëve.
   • Dimensioni social I internetit dhe dhe sukseset e WEB 2.0.kanë filluar ta kthejne fokusin tek mënyra e komunikimit në internet me njeri tjetrin.
   Bashkeveprimi me kompjuterat
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Në tre vitet e fundit po shohim përhapjen e paradigmave të reja të bashkëveprimit ku më premtueset janë:
   • Ekranet e prekshme
   • Ekranet e përkulshme
   • Telekomandat e ndjeshme ndaj lëvizjeve
   • Bashkëveprimi me gjeste.
   • Paradigmat e bashkëveprimit do të masivizohen brenda 5-10 vjeçarit të ardhshëm ,ku impakti I tyre shoqërorë do të jetë shumë herë më I madh krahasuar me hopin që sollën në vitet 80’miu,ekrani dhe programet grafike.
   Bashkeveprimi me kompjuterat
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Bashkëveprimi me programet kompjuterike do te bëhet gjithnjë e më e ngjashme me bashkëveprimin me objekte reale.
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Historikisht çdo teknologji njerzore që nga zotërimi I zjarrit e deri tek atomi,krahas përdorimit të dobishëm është përdorur gjithnjë edhe për abuzim ,pushtet e luftë.
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Teknologjia dixhitale zotëron aftësin për t’iu përgjigjur problemeve të reja të krijuara prej saj me një zhvillim të ri teknologjik.
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Interneti si sistem gjithpërfshirës dixhital është një eldorado,një rrëmujë ku normat sapo kanë filluar të kristalizohen.
   • Interneti është një ekosistem e si në çdo ekosistem tjetër janë balancet e përkohshme e komplekse ndërmjet forcave të seleksionimit kundrejt diversifikimit ato që përcaktojnë komunitetet apo normat e mënyrat e sjelljes.
   Bashkeveprimi me kompjuterat
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Në teorinë e vetorganizimit dhe atë të rrjeteve inteligjente,paradigme mbizotruese është bashkëveprimi midis nyjeve të sistemit .
  • Bashkeveprimi me kompjuterat
   • Ndryshime të vogla të mënyrës së bashkëveprimit ndërmjet nyjeve të rrjetit çojne në ndryshime të mëdha të supërstrukturave të krejt rrjetit .
  • Interneti,segregimi dhe shkolla .
   • Interneti si media mundëson segmentimin në grupe”niche” më lehtë sesa mundëson agregimin në grupe gjithpërfshirëse .
   • Zgjidhja e këtij problemi mund të realizihet me përshtatjen e institucioneve të arsimit ndaj sfidave të reja teknologjike.
   • Shkolla duhet të ofrojë përgjigje ndaj këtij problemi.
   Problemi I seleksionimit te informacionit
   • Në inernet është më e lehtë të ndahesh sesa të bashkohesh,më e lehtë të krijosh “niche”sesa një grup gjithpërfshirës.
   • Nuk kërkon asgjë më shumë sesa një mjet komunikimi midis “niche”-ve të shumta me njëra tjetrën.
   Lidhjet në internet
   • Në internet sapo kanë fillar të lindin platformat e mëdha sociale të cilat kanë mundësinë të krijojnë segregimin brenda tyre por edhe ofrojnë kanale komunikimi midis këtyre “nich”-ve.
   Lidhjet në internet
   • Interneti në prespektiven e tij si shoqëri dinamike po shndërrohet ndalngadal në një imitim të shoqërisë reale sepse lidhjet ekskluzive nuk mbajnë .
   Lidhjet në internet
   • Kalojnë në stadin që kërkojnë të ndryshojnë diçka realisht.
   • Ose vetshkatrrohen,shthuren qetësisht në pasivitet pasi askush nuk ka më dëshirë të diskutojë apo të shprehet që dihet që mendojnë njëlloj.
   Platformat sociale kane dy mundesi zhvillimi
   • Kjo dinamikë vetrregulluese duhet përforcuar e mbajtur në këmbë nga roli I institucioneve arsimore në përdorimin e ndërgjegjshëm të teknologjisë .
   • Mbytja nga informacionet dhe përgjegjësia vetjake për përzgjedhjen e informacionit është fenomen I ri dhe një fenomen që sipas shumë gjasave do të qëndrojë gjatë .
   • Mediat mainstream si televizionet po lëvizin në drejtim të individualizimit e bashkveprimit me shikuesit
   • Prandaj është shkolla institucioni që duhet të ofrojë mësimin e përdorimit të këtyre mundësive të reja të ndërgjegjshme.
   • Proçesi I të mësuarit është një fushë ku teknologjia dixhitale mund të jetë shumë e vlefshme e cila mund të bëjë përmirësime të mëdha.
   Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
   • Mësimi si proçes është I lidhur fort me ndërveprimin dhe bashkëveprimin,fakt ky I neglizhuar në mëynyrë të skajshme në modelet e mësimdhënëse deri sot,ku në vetë fushën e inteligjencësartificiale bashkëveprimi është tashmë një nga elementet kyç për përcaktimin dhe zhvillimin e inteligjencës.
   Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
   • Mbytja nga informacioni si një problem I sjellë nga teknologjia dixhitale në shoqëritë moderne është diçka me të cilen njeriu duhet të mësojë dalëngadalë të përballet me sukses e ta zgjidhi në favor të tij .
   Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
   • Mjete dixhitale dhe mënyra e lundrimit në internet kritikohen me të drejtë sidomos për mënyren se si ndikojnë tek përqëndrimi dhe vëmendja.
   Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
   • Linku si mjeti kryesor I lundrimit në internet lejon kërcimin e mënjehershëm nga një temë tek tjetra,mjafton të ndjekësh dy-tre linqe dhe gjendesh në një temë krejtësisht të ndryshme nga ajo ku fillove lundrimin 5 minuta më parë .
   Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
   • Teknologjia dixhitale ka potencialin e kthimit të mësimit në një proçes bashkëveprues:
   • Nga njëra anë duke e bërë proçesin mësimit vetjak me social
   • Nga ana tjetër duke I bërë mjetet mësimore më bashkëvepruese e inteligjente.
   Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
   • Përdorimi I mjeteve dixhitale në proçesin e mësimit vetjak sapo ka filluar,por kemi akoma mungesen e një mjeti mësimor që të ndërthurë vetitë fizike të një libri dhe vetitë bashkëvepruese të një mjeti dixhital.
   Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
   • Përparimet teknologjike të kohëve të fundit tek ekranet bashkëvepruese,panelet e përkulshme apo teknologji si E-Paper që kërkojnë pak energji dhe ofrojnë veti optike shumë të afërta me letrën e vërtetë dotë mundësojnë brenda pak vitesh përdorimin masiv të teknologjisë dixhitale në proçesin mësimor vetjak .
   Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
   • Në software gjërat kanë filluar të levizin me qindra iniciativa për zhvillimin e programeve mesimore për lëndë nga më të ndryshmet .
   Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
   • Mungon vetëm kombinimi I teknologjive të reja në fushen e aparateve dixhitale për ta kthyer mësimin në boom-in e ardhshëm dixhital.
   Teknologjia dixhitale tek proçesi i të mësuarit
   • Specializimi që solli industrializimi dhe urbanizimi ka prekur dhe kulturen dhe ka sjellë ndër të tjerash që kultura të bëhet profesin I disa pak vetëve dhe të tjerët të të jenë thjesht konsumues.ky zhvillim ka qenë I ri në historinë e njerzimit ku të paktën deri pak shekuj më parë bashkësitë apo masat kishin një rol aktiv në zhvillimin e kulturës.
   Teknologjia dhe demokratizimi i kultures
   • Teknologjia dixhitale ka filluar të ndryshojë shumë në këtë pikë dhe tani mund të shihet potenciali I madh që ajo ka në demokratizimin e kulturës apo e shprehur më mirë në heqjen e ekskluzivitetit të profesionistëve dhe në pjesmarrjen e masave në zhvillimin e kulturës.
   Teknologjia dhe demokratizimi i kultures
   • Me uljen e çmimit të kamerave dixhitale mund të gjenden me qindra mijëra fotografi shumë interesante të bëra nga amatore,ku të njëjtën gjë mund të themi edhe për videot .
   Teknologjia dhe demokratizimi i kultures
  • Teknologjia dhe demokratizimi i kultures
   • Po të shohim tek youtube shumica e videove janë pa vlerë por një pjesë jo e vogël e videove amatore janëinteresante duke filluar që nga remixet e videove të njohura e deri tek krijimet e vetjake.
   • Blogjet vetjake kanë sjellë një “revival”të gjuhës së shkruar që ishte vënë përfund në vitet 90’nga konsumatorizmi vizual,shkrimet cilësore nuk janë më ekskluziviteti I shkrimtarëve dhe gazetarëve profesionistë por mund të gjenden dhe tek përsona amatorë.
   Teknologjia dhe demokratizimi i kultures
   • Aktualisht muzika është akoma e mbërthyer në grupet e profesionistave,por ka pak kohë që po zhvillohen mjete dixhitale që e lehtësojnë krijimin e muzikës deri në masën që nuk duhet të dish asnjë notë për të krijuar.
   Muzika përmes teknologjisë dixhitale .
   • Instrumentet aktuale muzikore mund t’I përcaktosh në mënyr abstrakte si instrumentë që kanë një pjesë marrje dhe përpunimi informacionidhe një pjesë për të nxjerrë tingujt bazuar nga informacini I dhënë nga instrumentisti.
   Muzika përmes teknologjisë dixhitale.
   • Në rastin e pianos tasriera dotë përbënte pjesën e marrjes së informacionit nga istrumenti dhe telat e pianos në brendësi janë ato që nxjerrin tingujt .
   Muzika përmes teknologjisë dixhitale.
   • Për zotërimin e sistemit të dhënies së informacionit të pianos duhen dhjetra vite ushtrime të rregullta gjë që sjellnë mënyrë të pashmangshme dhe specializim .
   Muzika përmes teknologjisë dixhitale.
   • Tek mënyra e dhënies së informacionit teknologjia dixhitale ka përparësi të jashtëzakonshme ndaj teknologjive mekanike të deritanishme .
   Muzika përmes teknologjisë dixhitale .
   • Me anë të sequencër gjenial të ideuar nga artisti japonez ToshioIëai kushdo mund të krijojë muzikë cilësore pa ndonjë trajtim të veçantë .
   Muzika përmes teknologjisë dixhitale.
   • Thjeshtëzimi I mjeteve për të bërë muzikë do ta demokratizojë muzikën në të njëjtën mënyrë siç podemokratizohet aktualisht shkrimi,fotografia,video e shumë media të tjera artistike.
   Muzika përmes teknologjisë dixhitale.
   • E vetmja vlerë universale me të cilën i duhet hyrë këtij revolucioni është ajo që
   • e gjen rëndom në natyrë:ruajtja e deversitetit
   • dhe shmangia e standartizimit.
   • Punoi:
   • seada
   • hoxha