Kajian tentang tokoh tokoh tamadun islam

8,679 views
8,352 views

Published on

0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
8,679
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
262
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kajian tentang tokoh tokoh tamadun islam

 1. 1.  AL-BIRUNI AL-GHAZALI AL-KHAWARIZMI AL-JARKHALI IBN.BATUTAH IBN.KHALDUN AL-HAITHAM SHEIKH TAHIR JALALUDDIN AL-FARABI IBN. SINA HAMKA
 2. 2.  Al – Biruni – Abu Al-Rihan Muhammad ibnu Ahmad Biruni. - 973 – 1048 Masihi Beliau membincangkan tentang bumi yang berputar pada paksinya. -Mengukur jarak lilitan bumi. -Membentuk model alam semesta. -Mengemukakan cara untuk menentukan arah kiblat dr. mana –mana tempat dgn cara sains.
 3. 3.  Imam Al-Ghazali – Abu Hamid bin Muhammad at – Tusi al Ghazali.(Al-Algazel) -Dilahirkan di Tusia,sebuah kota di Khurasan pada tahun1058 Masihi.Keagungannya – Ilmu falsafah Islam(hujjatul Islam) - Menguasai ilmu mantik,falsafah dan fikah mazhab Imam Syafie. - Memperkatakan tentang metafizika dan hal- hal mengenai jiwa manusia.Karya - 1.Ihyu ‘Ulumu’ddin. 2.Mizan al - Amal 3.Mi’yar Al – Ilmi 4.Al –Arbain 5.Minhajul Abidin.
 4. 4.  Alkhawarzmi telah menghasilkan 2 buah buku yang salah satunya diterjemahkan dalam bahasa latin iaitu Mafatin al Ulum pada awal kurun ke 3 Hijrah.Ia memberi sumbangan yang berharga dalam bidang astronomi kerana berjaya memberi gambaran yang jelas tentang kedudukan planet yang terdapat di dalamnya.Beliau telah memperkenalkan rajah yang lebih baik dan tepat berkaitan angkasa lepas. Alkhawarizmi digelar bapa Algebra dan pakar matematik.Beliau telah mengasaskan sistem nombor.Ia dikenali sebagai seorang sarjana agung zaman keemasan Baghdad dan padanyalah ilmuan dunia ini begitu terhutang budi dengan pengetahuan al Jabar dan arithmatik.
 5. 5.  Al Jarkhali telah membuat pelbagai alat astronomi yang sangat bermutu tinggi dan dia sangat dihormati oleh para sarjana kerana pengetahuannya dalam bidang astronomi. Membina sebuah jam air yang boleh menunjukkan masa pada waktu singkat dan malam serta menyusun nama haribdalam setiap bulan.Antaranya almanak yang mengandungi pelbagai jadual untuk menentukan hari yang menjadi permulaan bagi setiap bulan lunar,koptik,Romawi dan Parsi.
 6. 6.  Abu Abdullah Muhammad Ibn Batutah (1304-1368) Lahir dlm keluarga ahli fiqh mazhab Maliki di Tanjah, Maghribi Utara. Menunaikan haji dan menuntut ilmu menjadi pendorong utama untuk mengembara. Tokoh pengembara tersohor Hampir 30 tahun penjelajahan meliputi seluruh dunia Islam dari Barat ke Timur. Karya beliau- Rehlah Ibn Batutah(sumber maklumat langsung mengenai peristiwa siasah,ilmu alam,budaya,adat resam serta keadaan masyarakat beberapa kawasan dunia)
 7. 7.  Dikenali juga sebagai Al-Hazen (965-1028 Masihi) Lensa optik yang kita kenal sekarang dibuat berdasarkan diagram lensa penemuan IbnuAl- Haitam pada abad ke-10. Juga dikenali sebagai cendekiawan terkemuka dlm beragam disiplin pengetahuan spt ilmu Falak,matematik geometri,pengubatan dan filsafat. Karyanya dalam bidang optik yang tetap menjadi acuan hingga saat ini dlm kitab Al-Manazir Beliaulah orang yang pertama yang menyatakan cahaya bergerak dari objek ke mata.
 8. 8.  Nama sebenar Abd Al-Rahman b. Muhammad Suku Arab Hadrami Ahli sejarah, ahli sosiologi dan ulama Islam yang mahsyur Menghasilkan penulisan sejarah berjudul kitab al-Ibar wa- Diwan al-Mubtada w-al-khabar fi-ayyam al-arabwal-ajam w-al-Barbar.  Terdiri drpd 3 bhg mukaddimah adalah jilid pertama dan isi utama yang membicarakan tentang org Arab dan penduduk negara sekitar.Bahagian akhir-mengesan sejarah orang Barber dan dinasti Islam di Afrika Utara.  Mempersembahkan teori kemajuan sejarah. Khaldun boleh dianggap sebagai penemu sebenar sains sosiologi. Khaldun mentakrifkan sejarah sebagai maklumat tentang masyarakat manusia dan kemajuan atau tamadun alam.
 9. 9.  Beliau dilahirkan pada 17 Nov. 1869 di Ampek Angkek ,Bukit Tinggi ,Sumatera Barat .Bapa beliau keturunan Minangkabau.Beliau lebih dikenali dengan nama Tuanku Mohamad atau Tuanku Cangking. Penguasaan dan kepakaran ilmu falak menyebabkan beliau dikenali di rantau ini sebagai Syekh Tahir Jalaludin al Falaki. Beliau dianggap sebagai pelopor dan pengasas gerakan reformasi Islam pada awal abad ke 20 di alam Melayu amnya dan Malaysia khasnya. Beliau berpendapat bahawa umat islam perlu kembali kepada ajaran alQuran dan Hadis.Umat islam perlu kuasai ilmu pengetahuan bersepadu iaitu fardu ain,fardu kifayah terutama sains dan teknologi.
 10. 10.  Nama sebenarnya ialah Abu Nasir Muhammad bin Muhammad bin Barkhan.Beliau dilahirkan pada tahun 870 Masihi di kampung bernama Farab dalam daerah Transoxania ,Turki. Beliau telah menghasilkan sekurang-kurangnya 117 buah buku yang merangkumi enam bidang. 43 buah buku yang membincangkan ilmu logik. 11 buku membicarakan ilmu kemahiran (ilmu teknik,vokasional,matematik dan astronomi) 11buah buku membicarakan soal akidah. 14 buah buku tentang persoalan ilmu politik,kemasyarakatan ,kenegaraan dan akhlak. 28 buah komentar terhadap karya falsafah yunani. Karyanya yang teragung Kitab Ikhsa al Ulum.
 11. 11.  Haji Abdul Malik bin Abdul Karim bin Amrullah bin Abdullah bin Saleh Dilahirkan pd 14 Muharram 1325H/17Feb 1908 – Barat, Indonesia. Masyhur sbg ulama besar di seluruh dunia Islam. Merupakan jurnalis unggul dgn beberapa & majalah ternama di Indonesia spt Seruan Islam, Bintang Islam, Pelita Andalas, Muhammadiah dan byk lagi. Kitab Tafsir al-Azhar- kitab tafsir bahasa Melayu yang yg terbaik pada abad ini dan pada masa akan datang. Beliau juga merupakan seorg ahli falsafah Islam pasca moden yang unggul – ini dibuktikan dgn karyanya spt Tasawuf Moden, Falsafah Hidup, Hidup Lembaga dan Lembaga. Beliau juga mengetengahkan konsep jihad, keimanan kpd Keesaan Allah SWT, pembinaan akhlak mulia dan cinta yang berasaskan keimanan kpd Allah SWT dalam karya-karyanya. Antara novelnya yang terkenal spt Di bawah Lindungan Kaabah dan Tenggelamnya Kapal Van der Wijck. Menerima pelbagai Anugerah Doktor Honoriscausa dari beberapa universiti menjadi bukti pengiktirafan dunia HAMKA sbg ulama besar abad ke 20.
 12. 12.  Abu al-Hussain ibnu Abdullah Dilahirkan di Afsyara, Bukhara, Asia Teng. Berketurunan Iran Dikenali sbg Avicenna di barat Tokoh terkenal dlm bidang perubatan – di dunia Islam & juga barat. Menjadi doktor perubatan – 17 tahun Menghasilkan 7 buah buku sethn, 456 buah buku sepjg hayatnya. Antara karya agung – al-Qanun fi at Tabib Remedies Of The Heart Juga dikenali sebagai seorang ahli falsafah yang unggul Ant. Karyanya Danesh Nameh, Uyun al-Hikmah dan Mujiz Kabir

×