Your SlideShare is downloading. ×
T.2. elements del llenguatge visual.
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

T.2. elements del llenguatge visual.

2,874

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
2,874
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
29
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. TEMA 2ELEMENTS DEL LLENGUATGE VISUAL
 • 2. ELEMENTS BÀSICS DE LEXPRESSIÓ PLÀSTICATotes les imatges que veiem representades estan formades pels elements bàsicsde lexpressió plàstica; el punt, la línea, el pla, la textura i el color. Aquestselements, sols o combinats, constitueixen un llenguatge propi amb les sevesnormes específiques i permeten a lautor transmetre idees, sensacions osentiments als altres.
 • 3. És important estudiar les característiques i regles fonamentals dels elementsplàstics per a expressar el nostre propi llenguatge plàstic amb eficàcia.
 • 4. 1. EL PUNTEl punt és lelement dexpressió plàstica més simple i petit. La primera finalitat delpunt és indicar una posició.Encara que habitualment el punt es considera redó, es pot representar ambdiferents formes segons la funció que tingui; per exemple, els punts gramaticalsdels textos són quadrats i petits per no distreure latenció. Tanmateix, el puntgràfic emprat plàsticament pot tenir superfície i els contorns irregulars.
 • 5. Es considera que una forma és un punt quan ocupa un espai molt menut sobrela superfície en què es dibuixa. Si sobrepassa una certa grandària, encomparació a les altres formes que lenvolten, es considera un pla.
 • 6. Capacitat expressiva del puntEl punt té una capacitat il·limitada pera representar imatges i expressaridees i emocions.per això susendiversos efectes visuals com laconcentració, en què es distancien elsuns dels altres.El punt té, a més una gran forçadatracció visual, raó per la qual ésmolt eficaç com a element compositiui com a signe dindicació.
 • 7. Observa en aquesta reproducció com els caps dels personatges actuen com siforen punts que dirigeixen la nostra atenció per tota lescena.
 • 8. Capacitat tridimensional del puntVariant adequadament les dimensions del punt les formes i els colors, es podencrear efectes visuals de profunditat espaial i de volum.
 • 9. 2. La lineaSi a partir dun punt movem elllapis en qualsevol direcció, elresultat és una línia. Per això,la línia es defineix com unpunt en moviment.La forma, el gruix i la texturade la línia depenen delsmaterials i de la manera comsusen. Aquestescaracterístiques estructuralscompleixen diferents funcionsi permeten a lautor creardiferents sensacions visualscom ara profunditat, equilibri,força, suavitat, etc.
 • 10. Classificació de les líniesSegons lestructura, les línies es poden classificar en línies simples i líniescompostes
 • 11. Classificació de les líniesSegons lestructura les línies es podenclassificar en línies simples i líniescompostes.A. Línees simples, són les formadesper un sol traç, ja sigui recte o corba.Es perceben directament, duna solamirada.B. Línees compostes, estan formadesper fragments de dues o més líniesrectes o corbes. Si volem visualitzar-lesbé, hem de desplaçar la vista endiferents direccions . Una lineacomposta pot ser trencada, onduladao mixta.
 • 12. B.1. Línees trencades, estan formades amb fragments de línees rectes
 • 13. B.2. Línees ondulades, estan formades amb fragments de línees corbes
 • 14. B.3. Línees mixtes, estan formades amb fragments de línees rectes i corbes
 • 15. CAPACITAT EXPRESSIVA DE LALÍNEALes línies es poden traçar endistintes direccions: vertical,horitzontal i inclinada (diagonal).Cadascuna daquestes direccionste un valor expressiu diferent.Línees verticals: la direccióvertical comunica un movimentascendent o descendent, segonscom susi. Produeix una sensacióde visual creixement, delevació idequilibri
 • 16. Línees horitzontals: la direcció horitzontal produeix sensacions visualsdestabilitat, de calma i dassossec; però un ús excessiu daquestes línies en undibuix pot resultar monòtom.
 • 17. Línees obliqües o inclinades: la direcció inclinada transmet el màxim graudinestabilitat i de moviment. Aquests dos aspectes donen a les línies inclinadesun efecte visual de dinamisme.
 • 18. 3. El pla o la formaUn pla és una superfície de dues dimensions; alçària i amplària, i té posició idirecció en lespai. Teòricament el pla és inifinit, però per a poder descriurelvisualment se li posem límits i això dóna lloc a les formes planes.
 • 19. Classificació de les formes planesPoden ser de dues classes: geomètriques i orgàniques.A. Les formes geomètriques obeeixen a lleis matemàtiques. És per això quetenen una gran capacitat per a produir sensacions visuals dordre i destabilitat. Hiha tres formes planes geomètriques bàsiques: el cercle, el quadrat i el triangleequilàter.
 • 20. B. Les formes orgàniques obeeixen a lleis naturals i poden adoptar infinitesaparences. La sensació visual que produeixen és de més dinamisme que la de lesformes geomètriques.
 • 21. Capacitat tridimensional del plaUna de les funcions principals del pla consisteix en crear volum. Això hoaconsegueix mitjançant la unió de diverses formes planes en diferents direccions.El volum té tres direccions: alçària, amplària i profunditat, i es pot representarsobre una superfície plana (dues dimensions) usant els elements plàstics demanera adequada i amb diferents recursos gràfics.
 • 22. 4. La texturaLa textura és una qualitat de les superfícies deguda a lestructura material delobjecte i que produeix diferents sensacions visuals i tàctils. Podem distingirentre textures llises, suaus, aspres, granulades i rugoses. Per exemple, lasuperfície de la seda és llisa i suau, i lescorça dun arbre és aspra i rugosa.Els artistes usen les textures com un altre element plàstic per aconseguir mésexpressivitat en les seves obres.
 • 23. Classificació segons lorígenSegons lorigen, podem classificar les textures enTextures naturals, aquelles que es troben en la natura.Textures artificials, aquelles que són elaborades per lésser humà de maneramanual o mecànica.
 • 24. Textures tàctilsSón aquelles que només es poden percebre mitjançant el sentit del tacte. En larepresentació plàstica, siga de pintura o descultura, es produeixen molts efectes detextures tàctils combinant diferents materials o elaborant superfícies amb els relleusdesitjats.
 • 25. Textures visualsSón aquelles que només es poden percebre mitjançant el sentit de la vista.Reben també el nom de textures gràfiques, perquè es tracta de fotografies o derepresentacions gràfiques sobre paper o un altre material.
 • 26. Tècnica del frottage (fregament)La textura dalgunes superfícies es pot reproduir mitjançant la tècnica del frottageo fregament. Per això es col·loca un paper sobre el relleu de la superfície i shipassa de manera insistent un llapis de grafit o de color, de mina blana, pressionant-lo regularment amb línies molt juntes fins a obtenir la reproducció desitjada.

×