Makanan tradisional kaum india

7,274 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,274
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Makanan tradisional kaum india

  1. 1. MAKANAN TRADISIONAL KAUM INDIAMakanan India dicirikan oleh kegunaan pelbagairempah, herba dan sayur-sayuran lain. Selain itu,elemen yang menggambarkan keunikan makanan kaumtersebut ialah penggunaan daun pisang sebagai alasmakanan bagi menggantikan pinggan mangkuk. Daunhijau yang beraroma itu bukan sahaja memudahkanproses menghidang makanan bahkan membangkitkanselera.ROTI CANAIRoti canai atau roti jenis leper yang berbentuk bulatini, merupakan satu makanan kegemaran di Malaysia.Ia dimakan sebagai makanan pagi, tengahari, petang,dan malam. Sering kali dimakan bersama dengan tehtarik, atau teh ais.Biasanya dihidangkan dengan kuahdal atau parpu atau kari dengan sambal ikan bilis.
  2. 2. CAPATICapati merupakan makanan ruji roti kaumIndia. Capati yang diolah dari gandum tulin mempunyaibanyak khasiat dan makanan sesuai untuk penyakitkencing manis dan darah tinggi. Roti-roti ini sedapdimakan bersama dal, kari dan sambal.MURUKKUMurukku merupakan makanan tradisional kaum India.Biasanya dijadikan makanan ringan atau kudapan bagikebanyakan penduduk di Malaysia. Ia biasanyadihidangkan pada sambutan Hari Deepavari.
  3. 3. PUTU AYAMPutu mayam merupakan makanan tradisional Indiayang telah mendapat sambutan yang mengalakkan darisemua bangsa dan kini turut dinikmati oleh semuakaum di Malaysia. Putu mayam ini dihidangkanbersama kelapa parut dan ggula perang atau gulakabung. Hidangan ini dimakan sebagai makan pagibersama dengan sayur berkuah.THOSAIThosai turut digelar Dosai, diperbuat daripada black
  4. 4. lentils dan tepung beras. Bagi mendapatkan rasa yangmasam, Thosai dihidangkan bersama sambhar (terdiridaripada sayur-sayuran, susu kelapa segar dan kacang dhal).

×