Hliakh energeia

226 views
116 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
226
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hliakh energeia

 1. 1. Ομαδική εργασία Παναγοπούλου Παρασκευή Μουσούλη Κωνσταντίνα Μπαξεβάνη Χρυσάνθη Λεάκου Μαριαλένα Πλούμπη Ουρανία
 2. 2. ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΘΙΝΗ ΕΠΟΧΗ •Γνωρίζουμε τις πρώτες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι (ξύλο-κοπριά- ζωικό λίπος-ξερά χόρτα) σαν πρώτα καύσιμα. • Αργότερα ανακαλύφθηκε η δύναμη του αέρα-αιολική ενέργεια- ιστιοφόρα πλοία, ανεμόμυλοι. •Στη συνέχεια αξιοποιείται η ενέργεια του νερού -υδραυλική ενέργεια- η οποία εξελίχθηκε στο σύγχρονο υδροστρόβιλο.
 3. 3. Η Ελλάδα απολαμβάνει ήλιο σχεδόν όλο το χρόνο . Ιδιαίτερα στη Ρόδο και την Κρήτη η ηλιοφάνεια ξεπερνά τις 3100 ώρες ετησίως. Η ηλιακή ακτινοβολία αξιοποιείται και για την παραγωγή θερμότητας και για παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω συστημάτων όπως τα φωτοβολταϊκά και τα θερμικά ηλιακά συστήματα.
 4. 4. Η Ελλάδα είναι μία από τις ευνοούμενες περιοχές του πλανήτη με βάση τη διαθεσιμότητα της ηλιακής ενέργειας. Τα ενεργητικά συστήματα έχουν ως τώρα γνωρίσει μεγαλύτερη διάδοση και έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα εμπορίου και τεχνολογίας.
 5. 5. Θερμικά ηλιακά συστήματα, πέρα από την οικιακή χρήση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε απαιτείται θερμότητα χαμηλής θερμοκρασιακής στάθμης. Αυτή η αρχή λειτουργίας , σήμερα, εφαρμόζεται και σε μεγαλύτερες έως πολύ μεγάλες μονάδες. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με την εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων μπορεί να παραχθεί θερμότητα ικανή για τη θέρμανση χώρων. Τα συστήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
 6. 6. Προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση των συστημάτων αυτών εγκαθίστανται μηχανισμοί με τους οποίους συλλέκτες παρακολουθούν την τροχιά του ήλιου ώστε οι ηλιακές ακτίνες να είναι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας κατά το δυνατόν κάθετες σε αυτούς.
 7. 7. Τα θερμικά ηλιακά συστήματα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε θερμότητα της οποίας εκμεταλλευόμαστε την ενέργεια. Οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες αυτών των συστημάτων είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. Η ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται από τους συλλέκτες και η συλλεγόμενη θερμότητα αντλείται με φυσικό ή τεχνικό τρόπο στη δεξαμενή.
 8. 8. Όμως εκτός από τα θερμικά ηλιακά συστήματα έχουμε και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια προκειμένου να αποδώσει την επιθυμητή ηλεκτρική ισχύ. Οι προϋποθέσεις αξιοποίησης των Φ/Β συστημάτων στην Ελλάδα είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, αφού η συνολική ενέργεια που δέχεται κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας στην διάρκεια ενός έτους κυμαίνεται από 1400- 1800 kwh.
 9. 9. . Τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον: δεν προκαλούνται ρύποι από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή, διατίθεται παντού και δεν κοστίζει απολύτως τίποτα. Η λειτουργία του συστήματος είναι ολοσχερώς αθόρυβη. Έχουν σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών.
 10. 10. Ως μειονέκτημα θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς στα φωτοβολταϊκά συστήματα το κόστος τους, το οποίο, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις παραμένει ακόμη αρκετά υψηλό. Μια γενική ενδεικτική τιμή είναι 4000 ευρώ. Το ποσό αυτό, ωστόσο, μπορεί να αποσβεστεί σε περίπου 5-6 χρόνια και το Φ/Β σύστημα θα συνεχίσει να παράγει δωρεάν ενέργεια για τουλάχιστον άλλα 25χρόνια.
 11. 11. Τα κίνητρα αυτά έχουν ήδη δείξει τα πρώτα αποτελέσματα, και πλέον βλέπουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε καινούργια ή και παλαιότερα σπίτια. Η τιμή πώλησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων κυμαίνεται από 0.40 έως 0.50 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανάλογα με το μέγεθος και την περιοχή της εγκατάστασης. Επίσης ο ιδιώτης μπορεί να επωφεληθεί πουλώντας την πλεονάζουσα ενέργεια με όφελος έως και 700 Ευρώ.
 12. 12. Οι ηλιακές κατοικίες είναι πλέον πραγματικότητα! Ο καθένας μας μπορεί με τη βοήθεια και την ενέργεια του ήλιου να έχει ζεστό νερό, να τροφοδοτείται το πλυντήριο ρούχων του βοηθώντας το περιβάλλον και εξοικονομώντας ενέργεια. Καθ’ ένα από τα σπίτια θα πρέπει να συγκρατεί την θερμοκρασία σε ορισμένα επίπεδα, να παρέχει φωτισμό, ζεστό νερό, να διαθέτει ευκολίες για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλα αυτά χρησιμοποιώντας μόνο εμπορικά διαθέσιμα δομικά υλικά και τεχνολογίες.
 13. 13. Οι βασικοί κανόνες που εφαρμόστηκαν στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων του Ηλιακού χωριού είναι: • Η κατάλληλη διάταξη των κτηριακών όγκων, που λειτουργούν σαν φράγμα προστασίας από τους χειμερινούς ανέμους και που εξασφαλίζουν τον μέγιστο χειμερινό ηλιασμό αλλά και τον θερινό σκιασμό. •Ελαχιστοποίηση των βόρειων , ανατολικών και δυτικών ανοιγμάτων και χρήση νότιων ανοιγμάτων. •Εκμετάλλευση της μάζας των υλικών του κελύφους των κτιρίων και η ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών με μονώσεις των τοίχων και των ορόφων και με δίπλα υαλοστάσια.
 14. 14. Οι κύριοι συνδυασμοί Ηλιακού χωριού: 1. Άμεσης απολαβής (πάγκος νερού) 2. Έμμεσης απολαβής (τοίχοι Tromble, τοίχοι νερού) 3. Εκτεταμένης έμμεσης απολαβής (τοίχοι Tromble, τοίχοι νερού) 4. Απομονωμένης απολαβής (θερμοσιφωνικά πανέλλα αέρα) 5. Εκτεταμένης απομονωμένης απολαβής (θερμοκήπιο)
 15. 15. Ενέργεια-Σημασία για την οικονομική ανάπτυξη Το σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων μας πραγματοποιείται με τη χρήση κάποιας μορφής ενέργειας (ηλεκτρισμός, χημική ενέργεια, θερμική ενέργεια κλπ). Επομένως η ενέργεια αποτελεί βασικό παράγοντα για κάθε πράγμα στη ζωή μας και έχει άμεση σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, με το πορτοφόλι και την καθημερινότητα του καθενός μας καθώς η τιμή των υγρών και στερεών καυσίμων έχει φτάσει σε απίστευτα ύψη.
 16. 16. Πλεονεκτήματα ηλιακής ενέργειας Για τον πολίτη: •Ανεξαρτησία από τις αυξανόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων. Για την χώρα: •Προβολή της χώρας σε διεθνές επίπεδο. •Προστασία του περιβάλλοντος λόγω μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. •Εξαγωγή της ενέργειας άρα οικονομική ενίσχυση. •Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σε τοπικό επίπεδο. •Τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. •Οικονομικά οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας. •Ενεργειακή αυτονομία.
 17. 17. Μειονεκτήματα  τα προβλήματα που υπάρχουν κατά την διάρκεια της αποθήκευσης της. Τα μόνα μειονεκτήματα της ηλιακής ενέργειας είναι:  το υψηλό κόστος κατασκευής των συστημάτων που δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια.  η έλλειψη επιδοτήσεων από το κράτος.
 18. 18. Οπότε πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντικές είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για εμάς αλλά και περιβάλλον στο οποίο ζούμε και το οποίο βλάπτουμε αδιάκοπα, ενώ αυτό μας προσφέρει τόσα πολλά. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να επωφεληθούμε από αυτό χωρίς να το καταστρέφουμε!

×