Pembentangan krb korpus berkomputer

513 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
513
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pembentangan krb korpus berkomputer

  1. 1. PENGAJARAN BAHASA BERBANTUKAN KORPUS BERKOMPUTER 2. Menerangkan kepentingan korpus berkomputer
  2. 2. Aspek penting Korpus BerkomputerDapat membantu guru menjana apa jua aspek imbuhan yang dikehendaki seperti imbuhan meN..kan, di…, ter.. dan sebagainya. Dengan memberi arahan tertentu,komputer akan menjana korpus dan seterusnya menyenaraikan bentuk-bentuk imbuhan yang dikehendaki. Secara amnya, korpus komputer boleh dijana dalam bentuk baris-baris konkordans,ayat dan perenggan.Ketiga-tiga bentuk ini dapat membantu guru mengajar atau memaparkan sesuatu aspek imbuhan dengan lebih berkesan.
  3. 3. a) Korpus Berbentuk Konkordans256 in-Kementerian Kesihatan **menyediakan**lebih 110000 vaksin jenama BHLR27257 negara ini yang berhasrat **menunaikan**haji di Makkah,bulan depan BHLR27258 ak akn menghadapi masalah **mendapatkan**vaksin itu dari hospital a BHLR27259 di. “Kerajaan Arab Saudi **mewajibkan**bakal haji dari seluruh du BHLR27260 suki negara terbabit untuk **mengerjakan**haji atau umrah. “Saya s BHLR27261 pemberita demikian selepas **merasmikan**bangunan Persatuan Keturun BHLR27
  4. 4. b) Korpus berbentuk ayat Kementerian Kesihatan **menyediakan**lebih 110000 vaksin jenama Mencevax dari Belgium bagi menampung keperluan umat Islam negara ini yang berhasrat**menunaikan**haji di Makkah, bulan depan. Kementerian berkenaan memberi jaminan jemaah haji tidak akan menghadapi masalah **mendapatkan**vaksin itu dari hospital atau klinik kerajaan di seluruh negara. “Kerajaan Arab Saudi **mewajibkan**bakal haji dari seluruh dunia mengambil vaksin anti-meningitis itu sebelum memasuki negara terbabit untuk **mengerjakan**haji atau umrah.
  5. 5. c) Korpus berbentuk perenggan Kementerian Kesihatan**menyediakan lebih 110000 vaksin jenama Mencevax dari Belgium bagi menampung keperluan umat Islam negara ini yang berhasrat **menunaikan** haji di Makkah, bulan depan. Kementerian berkenaan memberi jaminan jemaah haji tidak akan menghadapi masalah **mendapatkan** vaksin itu dari hospital atau klinik kerajaan di seluruh negara. “Kerajaan Arab Saudi **mewajibkan** bakal haji dari seluruh dunia mengambil vaksin anti-meningitis itu sebelum memasuki negara terbabit untuk **mengerjakan** haji atau umrah.
  6. 6.  Bagi tujuan proses p & p, guru boleh mencetak mana-mana bahagian yang sesuai dan mengedarkan korpus ini kepada semua murid ataupun boleh juga menggunakan komputer jika terdapat kemudahan komputer yang mencukupi untuk semua murid. Penggunaan kemudahan komputer seperti di makmal komputer merupakan suatu kelebihan berbanding cetakan kertas. Ini kerana guru atau murid dapat mencari sesuatu bentuk imbuhan dengan pantas berdasarkan bantuan carian atau find yang terdapat dalam komputer.

×