500 historieberättare åstadkommer underverk på ett år.

641 views

Published on

Genom nyhetsverkstäder och hårt arbete har vi fått våra historier att flyga. Vi har lärt oss bedöma vår verksamhet ur journalisternas ögon, lärt oss förbereda oss, lärt oss våga lyfta luren - och vi har haft superkul under tiden!

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
641
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Jobb helt enkelt. Ja så brukar vi sammanfatta det vi gör
 • Ja, så brukar vi sammanfatta det vi gör. För allt handlar om jobb. Om att coacha och rusta dig som söker jobb. Och att hjälpa dig som söker medarbetare. Ofta är utbildning inblandat. Att komplettera betyg, gå en utbildning eller bli bättre på svenska kan göra det enklare att få det jobb man vill ha. Vi jobbar allt mer direkt mot arbetsgivare. Vi hjälper de att rekrytera medarbetare. Att stärka deras konkurrenskraft genom att kompetensutveckla sina medarbetare Eller när det är dags för varsel och omställningsprogram – då är vi där.
 • Omöjligt att kommunicera, men det går att koka ner till:
 • till jobb helt enkelt. Och vad det innebär, det är att det är vi som ser till att arbetsgivaren i Rosengård rekryterar rätt medarbetare, så det blir möjligt för honom att expandera sin butik till 70’’ oms på ett år. Det är vi som ser till att Sveriges snabbast växande optikkedja rekryterar rätt personal till alla sina nyöppnade butiker. Det är vi som undervisar iranska ungdomar som flydde under de senaste upproren, i Svenska för invandrare, så att de börjar plugga på KTH. (Sthlm) Det är vi som fixar jobb på den norrländska landsbygden år den nyanlände somaliska killen. Det är helt enkelt vi som rustar Sverige för framtiden, ser till att alla kommer med på tåget, även de som står lite längre från arbetsmarknaden. För med kommande pensionsavgångar så kommer vi behöva varenda kotte som kan bidra. Så – så här är ”en dag på verkstan” hos oss. Fullt med fantastiska livsöden, där man i princip skulle kunna göra en film om varenda deltagare.
 • Men. Vi är i princip helt okända. 2010: Fyra procent av målgruppen känner till oss. Och det är ett problem att vara så okänd eftersom att det gör det svårare för oss att göra ett optimalt jobb: - Det blir svårare att få folk att välja oss när de skrollar på arbetsformedlingens lista över jobbcoacher. - Det blir svårare att hitta jobb åt våra arbetssökande när man måste inleda varje samtal med ”Hej, jag ringer från Eductus, känner du till oss? Nehe, men det är i alla fall så att…) - Det blir svårare att attrahera de bästa medarbetarna - Det blir svårare att förhandla med stora parter - Det blir svårare att ta betalt för sina tjänster - Och det blir helt enkelt lite tråkigare att berätta om sitt jobb
 • Så vi bestämde oss för att vi måste bli mer kända. Vi måste börja berätta om vad vi gör. Så att fler lyssnar. Så att det blir enklare att fixa jobb och oraktikplatser. Så fler väljer oss när de söker på arbetsförmedlingens alla leverantörer. Så vi kan få samarbeta och förhandla med de viktigaste i samhället. Så vi kan göra ett bättre jobb
 • - Begränsade resurser. Vi kan inte köpa annonstid i TV4 - Härliga och för Sverige VIKTIGA historier - 500 kompetenta medarbetare som brinner
 • Vi insåg att vi har 500 historieberättare
 • Vad vi gjorde var att vi ordnade en nyhetsverkstad. I december blir det ett år sedan den första. Samlade alla områdeschefer och bloggare – då gick vi igenom, så här jobbar journalister, så här värderar de en nyhet. Det här är en nyhet, det här är inte en nyhet. Hur flyttar vi en historia från navelskådande som på sin höjd kan intressera släkten eller konkurrenterna (Vi har vunnit en upphandling), till att platsa i lokaltidningen, Expressen eller DI. Komplettera med statistik, fundera över bildmässighet osv
 • Vi bestämde att det här är bra ämne att börja med. Ny lag, hett ämne. På alla orter där vi hade etableringslotsar så kontaktade de lokala kontoren sina lokala tidnings- tv och radioredaktioner. Vi tog fram frågor och svar så alla visste var vi stod och vad som gällde, samt statistik. Nu har vi chans att sätta agendan. (Vi har sedan dess blivit Sveriges största lev)
 • Flera jättefina artiklar och inslag. Vi kände direkt att det här ska vi jobba vidare med.
 • 1. Som en liten anekdot på den första nyhetsverkstan kom Ali & kamelen upp – blev galet spritt, från Expressen tv, Reuters osv. (Kändes först som en-dag-på-verkstan-historia) YRKKESSVENSKA – samma syfte som allt vi gör – vi hjälper människor att leva sitt liv – inte någon annans. Ali hade skottat tak och kört kundvagnar utanför Jysk, han var inte nöjd med det. Idag har han hjälpt till att utveckla Ingrids verksamhet som blomstrar tack vare korsbefruktningen med konferens i svenska urskogen och kamelridningen och somaliskt brödbak i 1700-tals bakugn.
 • Så vi jobbade på ett tag under våren med det här, men bestämde oss för att vi vill att den här kunskapen, hur man jobbar proaktivt, sätter sin agenda, bestämmer vilka frågor man ska driva. Den kunskapen vill vi sprida. För varje ambassadör, varje historieberättare vi får, desto snabbar sprider vi kunskapen om Eductus. På ett sätt som vi aldrig hade haft råd att göra med traditionell marknadsföring. Vi gör det också, bra att kombinera, och även där berättar vi historier. Men de publika relationerna ger trovärdighet och sprider kunskap om våra komplexa verksamhet på ett sätt som är både svårt och dyrt att bara göra genom traditionell marknadsföring. Så. Vi bestämde oss för att köra en verkstad per region. En före semestern, och den sista för fjorton dagar sen.
 • Östran, Vi har pratat om att vi ska utnyttja kalenderåret och alltid göra något som knyter an till jul, påsk, midsommar osv.
 • Ett helt uppslag om yrkessvenska och samarbete med arbetsgivare
 • Moa Jamatipour i Stockholm blev intervjuad av TT = nästan 30 tidningar i Sverige
 • Svt:s Mittnytt hittade till vårt Sundsvallskontor via bloggen - den är verkligen viktig för oss - och Reza intervjuas.
 • Helsida i GP en lördag på Ekonomi/Politiksidorna - den fina Världssäljarutbildningen där deltagare från hela världen med erf av sälj o marknad får lära sig svenska näringslivet o få kontakter
 • Jobbjakter gör vi hela tiden, alltid spännande
 • Vi fokuserar på att lyfta luren och ringa journalisterna, för att bygga upp relationer - det är det som ger absolut bäst effekt. Men vi är också aktiva i vårt digitala pressrum, som är väldigt välbesökt. Vi har i snitt 8000 besök här i månaden. Även om de flesta besök inte leder till ett reportage så bygger vi upp kännedomen hos journalister o branschfolk även här. Det gäller att finnas på så många arenor som möjligt.
 • Finns massor av intressant statistik att hitta här. Vi kan se att sista månaden hade vi 9367 besök i vårt pressrum. Vi kan se vilka pressmeddelanden som är mest lästa. och då är faktiskt det om speeddatingen i topp, läst 438 gånger har någon aktivt gått in och tittat på det.
 • I det här fallet så blev det en puff på ettan och ett helt uppslag i tidningen City i Malmö/lund.
 • obs-bör uppdateras, idag en månad senare, 115 inslag
 • Att finnas på många arenor ger bra resonanseffekter. Jobbcoachernas blogg är vår största blogg, och som sagt ger massor med input och många tusen besök till vår hemsida varje vecka. De andra växer också och utvecklas hela tiden och det är roligt att se.
 • våra arenor
 • Vi har fått fantastiskt genomslag för våra satsningar på att jobba med PR. Men det är inte bara penningvärdet som är värt att nämna. Vi pratar alltid om att vi vill skapa en känsla av sammanhang för våra deltagare inom rehabiliteringen – först så blir man en hel och väl fungerande människa. Det här jobbet med publika relationer gör att vi har lärt oss att se vårt jobb i ett sammanhang, i ett större samhällsperspektiv – blir roligare, kanske vi också blir lite bättre när vi jobbar i sammanhang. Nu har det ju inte ens gått ett år, målet är ökad kännedom, så målet är att det här ska hjälpa oss att enklare rekrytera kompetenta medarbetare, förhandla, få deltagare, känna stolthet, kunna ta aktiv del i samhällsdebatten mm.
 • Den här bilden har jag på mitt kylskåp. Målet är att vi både nationell och lokal nivå ska bli en man ringer från redaktionerna när man vill ha en kommentar till arbetsmarknadsfrågor. Okej, det kanske tar tid innan vi är i Aktuellt med Hillevi Engström, men vi ska absolut bli en som är aktiv i debatten.
 • De stora hjältarna är våra 500 historieberättare. Det är de, och bara de som kan göra det här jobbet. En pr-konsult eller marknadsansvarig kan aldrig få den trovärdigheten som den som ringer till sin egen tidning och berättar om sin egen verksamhet. Det innebär en massa jobb, och vi måsta jobba långsiktigt. Men vi ser ser redan fantastiska resultat.
 • I keynoten hade vi alla urklipp och inslag i en fin film här men den funkar inte i ppt...
 • 500 historieberättare åstadkommer underverk på ett år.

  1. 1. Varför vi skapar 500 historieberättare. Och hur.
  2. 2. Jobb, helt enkelt.
  3. 3. Jobb, helt enkelt. <ul><li>Eductus förmedlar jobb mellan arbetssökare och arbetsgivare, och hjälper till där någon kunskap saknas. </li></ul>
  4. 4. Verksamheten i kortkort <ul><li>500 anställda </li></ul><ul><li>50 orter </li></ul><ul><li>400 miljoner SEK </li></ul>
  5. 5. Vad gör vi då? <ul><li>Jobbcoachning, rekrytering, yrkessvenska, Svenska för Invandrare, etableringslots, rehabilitering, omställning, prova-påutbildningar, yrkeskompetensbedömning, validering, datateknikerutbildningar, grundläggande vuxenutbildning, arbetsplatsförlagd utbildning, kompetenskartläggning, meritportfölj, jobb- och utvecklingsgarantiprojekt, sociala medier-utbildning, jobbgarantiprogram, världssäljarutbildning </li></ul>
  6. 6. Jobb, helt enkelt helt enkelt
  7. 7. 4% kännedom
  8. 8. Mål: Öka kännedom
  9. 9. Steg ett: Vad har vi?
  10. 10. 500 historieberättare
  11. 11. Nyhetsverkstad
  12. 12. Startskott: Etableringsreformen
  13. 14. Ali och kamelerna i Nora
  14. 15. Från Landet runt till jorden runt
  15. 16. Nyhetsverkstad - på turné
  16. 19. 17. (Moa i TT/30 dagstidningar som kommentar till AF:s första utvärdering av Etableringsreformen
  17. 20. http://bit.ly/qfXFf1
  18. 27. PR-värde
  19. 28. Våra bloggar
  20. 30. Positiva biverkningar
  21. 31. Mål:Den som kommenterar jobb
  22. 32. Vi har bara börjat Det kräver en massa Jobb, helt enkelt. Tack, våra 500 historieberättare!
  23. 33. Vi har bara börjat

  ×