El sistema solar

2,152 views
1,699 views

Published on

Treball del Sistema Solar realitzat pels alumnes de quart de l'escola Santa Maria d'Avià.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,152
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
310
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El sistema solar

 1. 1. Alumnes de 4t
 2. 2. EL SISTEMA SOLAR El sistema solar està format pel Sol i els astres que giren al seu voltant. Hi ha vuit planetes que giren al voltant del sol: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú.
 3. 3. EL SOL El sol és l’estrella més gran del sistema solar i és la més propera a la terra. Està situat en un dels braços de la galàxia anomenada Via Làctia. El sol dóna energia a la terra en forma de llum i calor i fa possible que hi hagi vida. El sol gira sobre ell mateix en uns 25 dies.
 4. 4. El Sol fa una volta completa a la Via Làctia cada 270 milions d’anys,fent el moviment de translació a una velocitat de 20 km per segon.
 5. 5. Dades del Sol•Té un diàmetre d’1,4 milions dequilòmetres.•Té una temperatura d’uns 6.000 ºC.
 6. 6. L’atmosfera solar estàformada per la corona,la cromosfera i la Això és un eclipsi solarfotosfera. La corona ila cromosfera,formades de gasos,només es poden veuredurant un eclipsi totalde sol.
 7. 7.  El Sol amb el seu moviment arrossega els astres que té al voltant gràcies a l’enorme atracció de la força de la gravetat i tots junts formen el sistema solar.
 8. 8.  Com tots els estels, el sol envelleix amb el temps. Va néixer fa uns 4.600 milions d’anys i els científics calculen que encara li queden uns altres 5.000 milions d’anys de vida. Ara està a la meitat de la seva vida.
 9. 9. MERCURI Mercuri és el planeta més pròxim al sol, aproximadament és igual de grandària que la lluna. Mercuri és petit, i té moltes roques en un nucli gran i dens. La seva superfície té molts cràters, degut a l’impacte d’altres astres. Com que és el planeta més proper al sol, pot arribar a 600 graus de temperatura entre el dia i la nit.
 10. 10. Dades de Mercuri Com és de gran? El seu diàmetre fa 4.878 quilòmetres de diàmetre. Quan tarda la seva rotació? Tarda 59 dies. Quants dies té l’any? Tarda 88 dies. Quina distància hi ha entre el Sol i Mercuri? 58 milions de quilòmetres Quants anells i satèl·lits té? No té cap anell ni satèl·lit.
 11. 11. Com és Mercuri?  Mercuri és un planeta del Sistema Solar que dóna voltes al voltant del sol. Mercuri no té atmosfera, al no tenir atmosfera rep impactes molt forts de meteorits que fan cràters.
 12. 12. L’ aire de Mercuri  L’atmosfera de Mercuri està extremadament rara. El sodi i el potassi omès estan presents durant el dia.
 13. 13. Curiositats de Mercuri Mercuri va rebre el nom del veloç missatger dels déus romans per la seva rapidesa. El més gran dels cràters de Mercuri, és Caloris Planitia que mesura 1.400 Km de diàmetre. Mercuri té un gran nucli, format probablement per ferro i níquel de 3.600 Km de diàmetre.
 14. 14. VENUS Venus és el segon planeta més a prop del Sol. La seva distància al sol és de 108.000.000 de quilòmetres. El diàmetre és de 12.102 km.
 15. 15. COM ÉS VENUS? Venus té una constitució rocosa molt similar a les roques volcàniques terrestres, és tant brillant perquè l’envolta una cobertura de núvols gruixuda que reflecteix molt bé la llum del Sol. Venus no te satèl·lits i tampoc té llunes.
 16. 16. ROTACIO I TRANSLACIÓ Venus gira tant a poc a poc que triga més temps a fer una volta sobre ell mateix, 243 dies terrestres, que a fer-la al voltant del Sol que tarda 225 dies. Té una temperatura de 480ºC.
 17. 17. CURIOSITATS DE VENUS Rep el seu nom en honor a Venus deessa romana de l’amor. A més de la lluna i el sol, Venus és normalment conegut com l’estel del matí (Estel de l’alba) o l’estrella de la tarda (Estel vespertí) i, quan és visible en el cel nocturn, és el segon objecte més brillant del firmament, després de la lluna. El símbol del planeta Venus és una representació estilitzada del de la deessa Venus: un cercle amb una petita creu a sota.
 18. 18. LA TERRA Diàmetre: 12.714 quilòmetres Distància del sol: 149,6 milions de quilòmetres Temperatura mitjana: 15º Gravetat: 9,78 m/s2
 19. 19. COM ÉS LA TERRA? La Terra és el tercer planeta en distància respecte el Sol. És també el més gran dels quatre planetes terrestres del sistema solar. De vegades s’anomena món o el planeta blau.
 20. 20.  La Terra es distingeix dels altres planetes perquè té aigua i està envoltada d’una capa d’aire que s’anomena atmosfera. A l’atmosfera hi ha molts gasos, el més important és l’oxigen, perquè ens permet respirar a tots els éssers vius. És l’únic astre on se sap que hi ha vida. El planeta es va formar fa uns 4540 milions d’anys.
 21. 21.  Té una capa de gasos, l’atmosfera, que dispersa la llum i absorbeix la calor. Set de cada deu parts de la superfície terrestre són cobertes d’aigua. La Terra té 3 capes: nucli, mantell i escorça. En alguns llocs, l’escorça està coberta d’aigua que són els mars i els oceans. Els mars i oceans també ajuden a regular la temperatura.
 22. 22.  L’escorça de la terra està formada per plaques que suren sobre el mantell, una capa de materials calents i pastosos que, de vegades, surten per una esquerda formant volcans. La Terra fa dos moviments: rotació, es a dir gira sobre ella mateixa, i de translació, gira al voltant del sol. El moviment de rotació tarda 24 hores, es a dir un dia. El moviment de la translació dura 365 dies i sis hores i fa possible les diferents estacions de l’any: primavera, estiu, tardor i hivern.
 23. 23.  Això és així perquè l’eix de la Terra està inclinat i el sol arriba amb diferent intensitat als diferents hemisferis. La inclinació de l’eix de la Terra és de 23,5º. Nosaltres ens aguantem gràcies a la gravetat, que és una força que fa que ens mantinguem sobre la Terra. La Terra només té un satèl·lit que és la lluna.
 24. 24. MART COM ÉS MART? Mart és d’un color vermellós i és un dels més llampants, per això se li diu planeta vermell.
 25. 25. Dades de Mart Mart és el quart planeta que es troba més a prop del sol. És un dels planetes més ben estudiats, gràcies a la seva proximitat a la Terra. De fet, té moltes coses en comú amb el nostre planeta: el seu dia té 24 hores i mitja i el seu any 687dies.
 26. 26. Dades de Mart En les regions polars hi ha gel. És un planeta fred la temperatura no puja mai per sobre dels 0ºC, en molts llocs estan 100ºC sota zero i als pols 150ºC sota zero. La seva distància del sol és 228.000.000 quilòmetres i el seu diàmetre 6.786 quilòmetres.
 27. 27. Llunes de Mart Mart té dues petites llunes, descobertes l’any 1.877 anomenades Fobos i Deimos i no tenen una forma gaire Fobos rodona.
 28. 28. Curiositats Es creu que a Mart hi pot haver-hi marcians que hi viuen. Perquè hi ha aigua, oxigen i les temperatures no pugen de 20ºC. Però de moment no hi ha proves per demostrar- ho.
 29. 29. JÚPITERJúpiter és el planeta mésgran del sistema solar, fa143.000 km de diàmetre.Es el 5è planeta mésproper al sol. Júpiter triga10 hores a fer una voltasobre si mateix i 12 anyscom els de la terra, és a dir4.380 dies a donar la voltaal sol.
 30. 30. LA TACA VERMELLALa Taca vermellano és un tros deJúpiter és unatempesta de núvolsque no s’acaba maique s’eleva 8 Kmper damunt lasuperfície deJúpiter.
 31. 31. El gegant dels gegantsJúpiter és dos vegades més granque tots els planetes del sistemasolar junts. Júpiter està formatbàsicament d’hidrogen i d’unamica d’heli i té una atmosfera de8.500 km de gruix.Júpiter té latmosfera més granque Mercuri, Plutó i la meitat dela Terra. Els seus tons rogencsmarronencs o beix es deuen a lapresència d’altres components,com el metà o l’amoníac, queformen núvols de diferentsaltituds.
 32. 32. ELS ANELLS DE JÚPITERJúpiter té el sistemad’anells més petit delsistema solar. Quasi nies veuen, i estanformats per unamatèria de colorvermell fosc quegairebé no reflecteix lallum i en dificultal’observació.
 33. 33. ELS NÚVOLS DE JÚPITEREls núvols de Júpiters’enlairen quan latemperatura augmenta, ibaixa una altre vegadaquan la temperatura baixa;el resultat són les bandesde diferent color que esveuen.
 34. 34. ELS SATÈL·LITS GALILEISEls satèl·lits deJúpiter els vadescobrir GalileuGalilei.Són els quatresatèl·lits que es van Calistodescobrir primer a Iopart del nostre. Hiha 16 satèl·lits i elsmés importants són:Ganimedes, Calisto,Ió i Europa. Europa Ganimedes
 35. 35. SATURN Saturn és el segon planeta més gran del sistema solar, després de Júpiter. Fa 120.660 Km de diàmetre. La temperatura no puja més de 170ºc sota zero.
 36. 36. LLUNES DE SATURN Saturn té 18 llunes, i algunes es diuen: Tità, Rea, Japet, Dione, Tetis... Rea
 37. 37. ELS ANELLS DE SATURN Saturn té més de 5 anells. Tots els anells de Saturn són molt fins i estan formats per roca i gel.
 38. 38. COM ÉS URÀ? Urà és un planeta força gran, és el tercer en grandària i el quart més pesant del sistema solar. És de color verd blavós, també té anells que son invisibles a simple vista.
 39. 39. QUINA DISTÀNCIA HI HA D’URÀ FINS EL SOL? Hi Ha una distància de 2.870 milions de quilòmetres. També sabem que té 27 satèl·lits els més grans dels quals son: Titània i Oberó.
 40. 40. QUINA TEMPERATURA HI HA A URÀ? I QUIN DIAMETRE TÉ? A Urà hi ha una temperatura de 210º sota zero. Urà té 51.118 quilometres de diàmetre.
 41. 41. TRANSLACIÓ I ROTACIÓ D’URÀ Tarda 84 anys terrestres a donar la volta al sol, és a dir, 30.660 dies. Urà triga 17 hores a donar la volta sobre ell mateix. En realitat, el Sol il·lumina l’hemisferi sud durant la meitat de l’any i l’hemisferi nord durant l’altre meitat de l’any.
 42. 42. CURIOSITATS D’URÀ Sabem que juntament amb Venus, són el únics que fan la rotació al revés que els altres.
 43. 43. NEPTÚ Neptú és el vuitè planeta i últim del sistema solar. Fa 49.520 quilòmetres de diàmetre i està situat a 4.500 milions de quilòmetres del Sol.
 44. 44. Com és Neptú? Aquest planeta està envoltat per sis anells. El bell color blau de Neptú es deu a unes capes atmosfèriques molt riques en metà (una mena de gas). Té vuit satèl·lits; un d’ells Tritó que té una mida semblant a la Lluna.
 45. 45. Història de Neptú Va ser descobert el 23 de setembre de 1.856. Fa una volta sencera sobre ell mateix en 16 hores i triga 165 anys terrestres (60.225 dies) a donar la volta al sol. La sonda espacial Voyager2 va fotografiar els núvols de Neptú i les seves tempestes anomenades “Gran taca fosca”.
 46. 46. Superfície de Neptú A diferència d’Urà, emet calor, tres vegades més que la que rep del Sol, però, tot i això, la temperatura a la superfície és inferior als 200 graus sota zero. En aquestes zones turbulentes els vents bufen a 1.800 km. per hora un rècord en el sistema solar.

×