BusinessScoreCard maakt uw ambities waar

264 views
209 views

Published on

Veel organisaties willen bewust groeien en hebben daarom behoefte aan nieuwe markten,
waardevolle klanten, gedreven medewerkers en goed georganiseerde processen met een financieel
gezonde exploitatie. Zij willen hiervoor onderscheiding en uniekheid aanbieden. De praktijk heeft
geleerd dat er een opkomende vraag is naar specifieke kennis en ervaring op het gebied van
strategisch ondernemen en het werken met een KPI Dashboard voor winstoptimalisatie en de
continuïteit.

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
264
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

BusinessScoreCard maakt uw ambities waar

  1. 1. Factsheet BusinessScorecard Probleemstelling in de markt Veel organisaties willen bewust groeien en hebben daarom behoefte aan nieuwe markten, waardevolle klanten, gedreven medewerkers en goed georganiseerde processen met een financieel gezonde exploitatie. Zij willen hiervoor onderscheiding en uniekheid aanbieden. De praktijk heeft geleerd dat er een opkomende vraag is naar specifieke kennis en ervaring op het gebied van strategisch ondernemen en het werken met een KPI Dashboard voor winstoptimalisatie en de continuïteit. Focus op klantwaarde wordt door ondernemers ondergewaardeerd waardoor er niet tijdig kan worden gereageerd op signalen van een veranderende markt. Het ontbreekt aan aandacht voor één van de belangrijkste aspecten van de bedrijfsvoering: wat wil de klant nu eigenlijk? Ondernemers zien zichzelf als goede leiders en soms minder als manager waardoor het coachen van medewerkers nauwelijks prioriteit heeft. Het draait bij iedere organisatie om trouwe klanten (met onderscheidende klantwaarde), gedreven medewerkers (beschouwt als partners en met bevrediging in hun werk), een goed georganiseerde bedrijfsproces - doen wat je belooft - leveren tevreden klanten, tevreden klanten leveren een goed financieel perspectief en deze levert weer het vermogen om te blijven leren en groeien. Samengevat kunnen we de huidige problemen als volgt benoemen:  Niet goed functionerende medewerkers  Toenemende spanning bij ondernemer (onrust en stress)  Ontbreken van een koers (kompas)  Geen inzicht/grip (afspraken niet nakomen/ boze klanten)  Ontbreken van kennis en inzicht (ervaring)  Een te laag rendement Oorzaken zijn te vinden in:  Ondernemer weet het beter/is selfmade/veranderen is geen noodzaak  Formuleren van visie en het uitdragen is geen noodzaak  (Priori)tijd/waan van de dag  Beeldvorming `kosten`bij outsite service i.v.p. ` investeren`  Geen draagvlak: te autoritair/te weinig discipline  Ontbreken van kennis/inspiratie/motivatie Conceptomschrijving BusinessScorecard is een prestatiemanagementsysteem en leert MKB bedrijven en not-for-profit organisaties het vertalen van wensen en ideeën in concrete strategieën en meetbare doelen. BusinessScorecard is met een besturingsruimte vergelijkbaar als een cockpit in een zweefvliegtuig. Een piloot heeft verschillende meters nodig en kan niet slechts op een meter vertrouwen. Hij moet niet alleen kijken hoe hard hij vliegt, maar ook hoe hoog en of hij in de juiste richting gaat naar de thermiekbellen. BusinessScorecard biedt met een dashboard het zelfde, maar dan voor ondernemers en managers. Het belicht de beleidsterreinen van de onderneming vanuit vier parameters (aandachtsgebieden): klant/markten, processen/mensen, innovatie/het leren & groeien en financieel.
  2. 2. Werkwijze Een opdracht wordt structureel op basis van drie fases (trainen, implementeren en nazorg) en `incompany`aangeboden. Voor draagvlak en kennisoverdracht zijn generieke trainingssessies, met een standaardlengte van 195 minuten ontwikkeld, die per opdracht specifiek wordt gemaakt. Door deze werkwijze wordt het commitment aan het ondernemingsdoel gestimuleerd, is het een hulpmiddel bij het vinden van nieuwe kansen en uitdagingen, en zorgt het voor inzet van het hoogste doel. Mobilisatiefase In de eerste fase werken we samen met een geautoriseerde BSC consultant (een getrainde ondernemer in de BusinessScorecard methodiek), aan het ontwikkelen van een cockpit van de onderneming, de Organisatie Parameters (visie, missie, onderscheidend vermogen, kernwaarden, doelstellingen, strategie en tactiek). Dit is het proces van identificeren en definiëren en vindt plaats door middel van trainingssessies van 195 minuten. De frequentie is afhankelijk van de wensen en verlangens alsmede de omvang van de organisatie. Met het inrichten van een generiek dashboard leer je vervolgens om de strategische doelstellingen te vertalen naar meetbare resultaten binnen vier verschillende aandachtsgebieden (klanten/markten, mensen/processen, innoveren/leren & groeien, financiën). De gedachte hierbij is `wat je meet, is wat je krijgt en kun je managen`. Invoeren van de gegevens door alle gebruikers vindt eenvoudig plaats onder begeleiding van de geautoriseerde consultant (discipline/interpretatie/vervolgactie). De output vormt de basis voor de verbeterplannen waarmee de ondernemer of het management kan sturen en leren met coaching en training.
  3. 3. Implementatiefase In de tweede fase wordt een specifiek dashboard geïmplementeerd in de organisatie en worden alle betrokkenen getraind in het gebruik ervan. Het resultaat is nu dat de organisatie klaar is voor de beheer- en verbetercyclus (Plan, Do, Check, Act). Verslaglegging Voor de verslaglegging wordt gebruik gemaakt van praktische speciale ingerichte templates waarop iedere dashboard eigenaar of medewerker de prestaties, oorzaak en verbeteracties kan invullen. De scores worden desgewenst in een speciaal voor de opdrachtgever ingerichte en toegankelijke gedeelte van de website (businessscorecard.nl) omgezet, in een eenvoudig dashboard. Hierin wordt tevens weergegeven de visie en missie, strategische doelstellingen, Kritische Prestatieindicatoren, verbeterplannen en diverse andere rapportages. Daarnaast is de applicatie voorzien van een kennisbank. Voor complexere verslaglegging (data automatisch verkrijgen uit verschillende bronsystemen en een bredere business analyse ) kan een intelligent dashboard van QlikView worden geïmplementeerd. Nazorg (follow up) De laatste fase is de nazorg. Op basis van een abonnement vindt ondersteuning plaats door middel van structureel coachen en trainen, worden alle betrokkenen blijvend geïnspireerd en gemotiveerd in het gebruik van het dashboard. Bovendien stuurt de geautoriseerde BSC consultant aan op discipline en voorkomt hij dat de methodiek gezien wordt als een doel in plaats van middel. Hierdoor is succes verzekerd. De totale duur van trainen tot en met aanvang nazorg is gemiddeld 10 weken. Trainingssessie vinden plaats om de week waardoor na vijf maanden kan worden begonnen met de nazorg fase. De totale ideale contractduur bedraagt minimaal twee jaar.

×